Zatruwanie środowiska

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

jojoro
Zainteresowany
Zainteresowany

Zatruwanie środowiska

Post autor: jojoro »

Komu zgłasza się zatruwanie środowiska syfem spalanym w kotłach?
Jakoś przetrzymałem tę zimę, ale wieczorami to czasem nie dało się oddychać, nawet okna uchylić. Mimo, że takich śmierdzieli było 2 w okolicy 500m (jeden prywatny, drugi - straż pożarna) to byli masakrycznie upierdliwi.
Palili chyba tym samym, bo z komina leciał gęsty, gryzący żółto-zielony dym. Szło się porzygać dosłownie.
No ale nie zadziera się ze strażakami :(

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Zatruwanie środowiska

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Trudno jest racjonalnie wytłumaczyć fenomen paliw stałych.
Śmierdzi, drogie, obsługa i mały komfort termiczny.
Inwestuję ludzie spore pieniądze, potem sporo płacą, za możliwość obsługi kotła.
Jak zaczną ludzie liczyć złotówki wydawane na ogrzewanie, jak zaczną zwracać uwagę na komfort, to i kotłownie się skończą. A na razie... kto bogatemu zabroni.
rekuperacja od 1989r

xander119
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: xander119 »

Brzęczkowski nie pij tyle bo ciągle to samo gadasz. Idź się zresetuj i dogodź swojej starej to ci się humor poprawi.
A w temacie to od takich akcji jest straż, ale nie pożarna tylko miejska albo gminna.

-_- greg
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: -_- greg »

Czasami pomaga narobienie smrodu, ale
w lokalnych mediach, internecie itp.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

xander119 pisze:Brzęczkowski nie pij tyle bo ciągle to samo gadasz. Idź się zresetuj i dogodź swojej starej to ci się humor poprawi.
A w temacie to od takich akcji jest straż, ale nie pożarna tylko miejska albo gminna.
Takie same głąby jak ciepłownicy.
rekuperacja od 1989r

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

-_- greg pisze:Czasami pomaga narobienie smrodu, ale
w lokalnych mediach, internecie itp.

Jakby wyjaśniono tym ludziom, że przy rezygnacji z kotłowni, będą płacić 2 x mniej, to nawet tuman by nie miał kotłowni.
Z jeden strony pisze się o zanieczyszczeniu, a na tych samych stronach, reklamuje się kotłownie gazowe, węglowe czy olejowe. Cynizm połączony z brakiem podstawowej wiedzy.
Jak sprawdzić brak wiedzy:
Nawet w starym domu, poprawnie wykonana instalacja zużyje najwyżej 30kWh/m2 rocznie na ogrzewanie - wszystko co powyżej to brak podstawowej wiedzy.
rekuperacja od 1989r

-_- greg
Superużytkownik
Superużytkownik

Tomasz_Brzeczkowski pisze: Jakby wyjaśniono tym ludziom, że przy rezygnacji z kotłowni, będą płacić 2 x mniej, to nawet tuman by nie miał kotłowni.
1 Lobby cwaniaków i szkodników nigdy nic ludziom nie wyjaśni, bo straci.
2 Świadomi ludzie od cwaniaków i szkodników nigdy nic nie kupią.
Wniosek jest prosty komu warto tłumaczyć i wyjaśniać.
Każdy zrozumie w innym czasie, to warto wiedzieć.
Tomasz_Brzeczkowski pisze: Z jeden strony pisze się o zanieczyszczeniu, a na tych samych stronach, reklamuje się kotłownie gazowe, węglowe czy olejowe. Cynizm połączony z brakiem podstawowej wiedzy.
Te same strony celowo piszą sprzeczne informacje (nie tylko w tej branży) bo to taki psychologiczny trik. Wpuszcza się w eter zamęt żeby zdezorientować. Dzięki temu nieświadomy, zdezorientowany i przytłoczony sprzecznymi informacjami klient co wybierze?
Tak to działa.
Tomasz_Brzeczkowski pisze: Jak sprawdzić brak wiedzy:
Nawet w starym domu, poprawnie wykonana instalacja zużyje najwyżej 30kWh/m2 rocznie na ogrzewanie - wszystko co powyżej to brak podstawowej wiedzy.
Pana zapewnienia i głoszone teoria o oszczędnym ogrzewaniu prądem, jest nienamacalna. Jest tak drastycznie sprzeczna z ugruntowaną świadomością nieświadomych i zmanipulowanych ludzi, że w tak podanej formie nie ma szans przebicia. Gdyby było inaczej to już dawno wszyscy wywalili by piece i pogonili z rynku szkodników.

Ludzie się zwyczajnie boją, są zastraszeni własną wyobraźnią że prąd ich wykończy finansowo. Dlatego w ich mniemaniu wybierają coś pewnego. Jak jeszcze słyszą że brak im wiedzy, są tumanem, nieznaną się itd. to w ogóle nie mają śmiałości zapytać i uciekają od tematu.

Enerbau Tanie Grzanie
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Post autor: Enerbau Tanie Grzanie »

-_- greg pisze: zapewnienia i głoszone teoria o oszczędnym ogrzewaniu prądem, jest nienamacalna. Jest tak drastycznie sprzeczna z ugruntowaną świadomością nieświadomych i zmanipulowanych ludzi, że w tak podanej formie nie ma szans przebicia. Gdyby było inaczej to już dawno wszyscy wywalili by piece i pogonili z rynku szkodników.

Ludzie się zwyczajnie boją, są zastraszeni własną wyobraźnią że prąd ich wykończy finansowo. Dlatego w ich mniemaniu wybierają coś pewnego. w ogóle nie mają śmiałości zapytać i uciekają od tematu.
Może namacalne będą kontakty z tymi inwestorami https://www.enerbau.pl/koszt-ogrzewania ... cki-169-m2 , https://www.enerbau.pl/koszt-ogrzewania ... orne-84-m2 ? Dla zainteresowanych udostępnimy kontakt tel. W nowym sezonie grzewczym podamy następne trzy opomiarowane domy. Nie trzeba się bać, trzeba pytać!
ENERBAU - Ogrzewania Na Podczerwień.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Pana zapewnienia i głoszone teoria o oszczędnym ogrzewaniu prądem, jest nienamacalna
. Nie teoria a praktyka. Od 26 lat jestem na Bartyckiej.
Czy:
"jeżeli nawet w starym domu 150m2, roczne rachunki za 200 litrów cwu dziennie i utrzymanie komfortowej temperatury przekraczają 2500 zł TO INSTALACJA JEST ŹLE ZROBIONA. To instalator, czy projektant nie zna się na termodynamice.

Co tu jest nienamacalnego? Przecież, gdyby przekraczały, to ktoś już by o tym napisał. Przeć ponad ćwierć wieku, sprzedaje się trochę instalacji.
rekuperacja od 1989r

Awatar użytkownika
bachus
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: bachus »

-_- greg pisze: Ludzie się zwyczajnie boją, są zastraszeni własną wyobraźnią że prąd ich wykończy finansowo. Dlatego w ich mniemaniu wybierają coś pewnego. Jak jeszcze słyszą że brak im wiedzy, są tumanem, nieznaną się itd. to w ogóle nie mają śmiałości zapytać i uciekają od tematu.
Jasne, nasze społeczeństwo zostało już całkiem wyprane i się boi. Ciekawe czego się boi? Boi się zastosować te czy inne rozwiązanie grzewcze?
Zapewnisz mnie, że prąd mnie nie wykończy? Podpiszesz ze mną taką umowę, że ogrzewanie prądem będzie dla mnie tańsze niż gazem? Czy może nabierzesz wodę w usta jak ci którym zadałem te same pytania.
A może na ten temat chcesz podyskutować, by wyjaśnić problem by ci którzy to czytają nie uciekali od tematu i byli świadomi podejmowanych decyzji.
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).

marekzzabek
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: marekzzabek »

Jeśli problem dotyczy takich spraw jak: widoczne zanieczyszczenie powietrza pyłem i/lub gazami, nieprzyjemne zapachy, zanieczyszczanie wody spowodowane działalnością dużego zakładu, który powinien mieć pozwolenia na korzystanie ze środowiska, najlepiej jeśli napiszesz pismo do właściwego miejscowo wojewódzkiego inspektoratu ochrony środowiska lub wyślesz e-mail, podając swoje dane osobowe (imię i nazwisko oraz adres i ewentualnie telefon). Możesz również skontaktować się osobiście lub zgłosić problem telefonicznie.

-_- greg
Superużytkownik
Superużytkownik

Tomasz_Brzeczkowski pisze: Nie teoria a praktyka. Od 26 lat jestem na Bartyckiej.
Mój wpis nie jest przeciwko Panu tylko dla Pana.
Może od razu szerzej wyjaśnię. Absolutnie nic nie mam do Pańskiej praktyki, a wpis dotyczył jedynie Pańskiego wpisu.
Pisze Pan wiele razy o tańszym ogrzewaniu i o tym że inni się nie znają.
Czytelnik i przyszły inwestor w system grzewczy, który tu przyjdzie, po przeczytaniu wielu wpisów, dowie się że jest tumanem bo nie wie że może być taniej od gazu. Gdyby otrzymał wskazówki jak może to sprawdzić, to prawdopodobnie by to zrobił i ostatecznie wybrał to, co lepsze dla niego. Tym sposobem szkodniki przestają zarabiać i znikają z tynku.
bachus pisze: Ciekawe czego się boi? Boi się zastosować te czy inne rozwiązanie grzewcze?
Gdy ktoś stoi przed wyborem zakupu sytemu grzewczego, to się boi żeby nie umoczyć pieniędzy. Ma milion wątpliwości. Dlatego wybiera to co wydaje mu się pewne.
Co się wydaje pewne? To co jest najpopularniejsze, to co wskazał autorytet (ekspert) w TV, mediach, presja otoczenia też ma wpływ, itp.
Wszelkie zapewnienia i alternatywne metody są sprzeczne z oficjalnymi autorytetami i nienamacalne, aby laik w temacie, mógł rozważać poważniej ich zakup.
Najpopularniejsza wątpliwość i pewien schemat rozumienia - "skoro coś jest takie dobre i tanie to dlaczego inni tego nie zakładają?"
bachus pisze:Zapewnisz mnie, że prąd mnie nie wykończy?
Nie, nie zapewnię i również jestem ciekawy, czy kiedykolwiek ktoś to zrobi.
bachus pisze:A może na ten temat chcesz podyskutować, by wyjaśnić problem by ci którzy to czytają nie uciekali od tematu i byli świadomi podejmowanych decyzji.
Świadomych są dwa rodzaje.
1 Ktoś świadomy
2 Ktoś komu wydaje się że jest świadomy
Zdecydowana większość ludzi to ci, którym się wydaje.
Prosty przykład to tzw. frankowicze, którzy zostali uświadomieni przez oficjalnych ekspertów bankowców z TV.

Dyskusji jest wiele, emocji za wiele i na tym się kończy.
Żeby się czegoś dowiedzieć to trzeba przebrnąć przez milion wpisów.
Zadając pytanie narażamy się na ośmieszenie.

Dla dobra sprawy, powinno być wytłumaczone prosto i klarownie jak chłopu, żeby każdy miał szanse zrozumieć,
1 który system jest najgorszy a który najlepszy
2 dlaczego ten system jest najgorszy, ten lepszy, a ten najlepszy.
Enerbau Tanie Grzanie pisze:Może namacalne będą kontakty z tymi inwestorami
Zdecydowanie.
Jeśli to jest takie dobre i o tyle lepsze to szkoda, że ci inwestorzy nie tworzą większego bardziej widocznego grona i nie dzielą się wiedzą.
Szczególnie cenne są przykłady, które mają wiele lat eksploatacji.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Mój wpis nie jest przeciwko Panu tylko dla Pana.
Może od razu szerzej wyjaśnię. Absolutnie nic nie mam do Pańskiej praktyki, a wpis dotyczył jedynie Pańskiego wpisu.
Pisze Pan wiele razy o tańszym ogrzewaniu i o tym że inni się nie znają.
Czytelnik i przyszły inwestor w system grzewczy, który tu przyjdzie, po przeczytaniu wielu wpisów, dowie się że jest tumanem bo nie wie że może być taniej od gazu. Gdyby otrzymał wskazówki jak może to sprawdzić, to prawdopodobnie by to zrobił i ostatecznie wybrał to, co lepsze dla niego. Tym sposobem szkodniki przestają zarabiać i znikają z tynku.
Z tym, że napisałem wiele maili do wydziałów ogrzewania, odbyłem spotkania i NIKT NIE CHCE SPRAWDZAĆ. Ciepłownicy nie chcę dopuścić nawet do sprawdzania.
Współczesne dobrze zrobione instalacje, w eksploatacji są tańsze niż gazowe, gdyby m3 gazu kosztował 0zł. Abonament + kWh zużyte przez kociło wynoszą więcej niż ogrzewanie bezpośrednią pompą ciepła i elektrycznym.

Nawet prof Sabiniak (PŁ) nie może zrozumieć, że jak:
przy 100 % wydatku pompa ciepła pobiera X W i ma COP 3.5
To jeżeli przy 30 % wydatku pobiera X/9 W to COP wynosi 10.5

Taką charakterystykę mają silniki EC (kontrola elektroniczna) Gdy wydatek jest 50% pobór 25% nominału, gdy wydatek jest 30% pobór 10%!!!!
To bardzo łatwo sprawdzić, tylko że POLITECHNIKI tego nie chcą zrobić.
Może Pan???
rekuperacja od 1989r

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Gdy ktoś stoi przed wyborem zakupu sytemu grzewczego, to się boi żeby nie umoczyć pieniędzy. Ma milion wątpliwości. Dlatego wybiera to co wydaje mu się pewne.
Co się wydaje pewne? To co jest najpopularniejsze, to co wskazał autorytet (ekspert) w TV, mediach, presja otoczenia też ma wpływ, itp.
Wszelkie zapewnienia i alternatywne metody są sprzeczne z oficjalnymi autorytetami i nienamacalne, aby laik w temacie, mógł rozważać poważniej ich zakup.
Najpopularniejsza wątpliwość i pewien schemat rozumienia - "skoro coś jest takie dobre i tanie to dlaczego inni tego nie zakładają?"
Proszę zauważyć, że naukę w tym temacie finansuje monopolista w sprzedaży nośników!!! Kasę na reklamy mają koncerny.
Dlaczego taki Murator musi oszukiwać? Bo żyje z reklam.
Mogę się poszczycić, że gdy wchodzę na FM to widzę :
You have been banned for the following reason:
Informacja techniczna - Forum Muratora

Date the ban will be lifted: Nigdy
rekuperacja od 1989r

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Prosty przykład to tzw. frankowicze, którzy zostali uświadomieni przez oficjalnych ekspertów bankowców z TV.
A wszelkiego rodzaju fundusze ubezpieczeniowo emerytalne... jedno wielkie oszustwo.

Jaka jest sprawność hydraulicznych systemów ogrzewania to widać w zużyciu
- nawet przedwojenny dom, przy prawidłowo wykonanej instalacji nie zużyje na ogrzewanie więcej jak 30kWh/m2 - a na Politechnikach i w ITB siedzi ogrom oszołomów którzy podają że 70kWh/ to energooszczędny, ze 120 kWh/m2 to normalny...
OSZUŚCI jak całe OZC które nie ma nic wspólnego z fizyką - wystarczy przeczytać definicję współczynnika przenikania ciepła, by OZC wyrzucić do kosza.
rekuperacja od 1989r

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”