Jaka wentylacja wywiewna?

Jeżeli Twoje rachunki za ogrzewanie są spore, masz pleśń w pokoju to może być spowodowane złą wentylacją w domu czy w mieszkaniu. Dowiedz się jak temu zaradzić i stworzyć zdrowy klimat w domu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

J4d3n
Początkujący
Początkujący

Jaka wentylacja wywiewna?

Post autor: J4d3n »

Witam serdecznie.
Mam problem, który mi nie daje spać po nocach. Robię mały remont, w którym przenoszę gazowy podgrzewacz wody Junkers z otwartą komorą spalania do piwnicy. Po kolei spełniam wszystkie warunki i na koniec chcę wezwać kominiarza aby zatwierdził projekt.
1. Dom z lat 90-tych, wysokość pomieszczenia 2 metry więc warunek spełniony.
2. Kubatura powyżej 8m sześciennych a więc również jest OK
3. Nawiew z kratki w drzwiach 200 cm2, żaden problem
4. Mechanicznej wentylacji brak w całej piwnicy więc jest OK
5. Odprowadzenie spalin do komina również bez problemu, rura z piecyka idzie 22cm w górę, następnie przez ścianę 30 cm i 100 cm w stronę komina ze spadem w kierunku piecyka. Bez problemu mieszczę się w wymaganych max 2 m.
6. Nawiew powietrza zapewniony przez bardzo nieszczelne ale solidne okienka w piwnicy, które w niedługim czasie będą zastąpione przez nowe, plastiki ALE Z NAWIEWNIKAMI.

Problemem jest wentylacja wywiewna czyli wymagana kratka pod sufitem. W miejscu gdzie jest piecyk mam dostępne 3 kanały ale są one zajęte, Pierwszy kanał to wentylacja kuchni, drugi to komin z pieca CO a trzeci wentylacja łazienki. Macie jakiś pomysł co zrobić aby zapewnić wentylację wywiewną? Z góry dziękuję za pomoc i czekam na odpowiedzi. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 31 maja 2016, 9:53 przez J4d3n, łącznie zmieniany 1 raz.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Jaka wentylacja wywiewna?

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Najlepiej i najtaniej wyrzucić gaz, to najdroższe i najbardziej niebezpieczne grzanie czegokolwiek.
Wracając do tematu, wentylacja to nie wywiew. Gaz, i my potrzebujemy powietrza do spalania, wywiew jest później. Tylko mechaniczny nawiew spełnia dzisiejsze wymagania wentylacji.
rekuperacja od 1989r

J4d3n
Początkujący
Początkujący

Post autor: J4d3n »

Rozumiem ale póki co inny podgrzewacz wody nie wchodzi w grę. Nawiew mam zapewniony przez nawiewniki w oknach, otwory w drzwiach itp. Co zrobić z wywiewem? Czy zrobić kratkę wentylacyjną do drugiego pomieszczenia, w którym jest kratka do komina? Czy może przebić się przez ścianę zewnętrzną ale jak wykonać wtedy taką wentylację?

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

J4d3n pisze:Rozumiem ale póki co inny podgrzewacz wody nie wchodzi w grę.
Opłaca się tak dużo płacić i mieć problemy?
Nawiew mam zapewniony przez nawiewniki w oknach, otwory w drzwiach itp. Co zrobić z wywiewem? Czy zrobić kratkę wentylacyjną do drugiego pomieszczenia, w którym jest kratka do komina? Czy może przebić się przez ścianę zewnętrzną ale jak wykonać wtedy taką wentylację?
By nawiewniki zapewniły wentylację, przy pionach tylko w kuchni i łazience, powinny mieć po 12 m dł. ( z badań dr Jarosława Mullera z PK) Z doświadczeń dr Jerzego Sowy (PW) "Nie ma problemu wentylacji grawitacyjnej, bo nie ma takiej wentylacji.

Nie da się tego zrobić dobrze, bez mechanicznego nawiewu.
rekuperacja od 1989r

PiotrNiski
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: PiotrNiski »

Poradź się specjalistów z zakresu wentylacji - http://bhres.blog.pl/. Na pewno pomogą Ci znaleźć optymalne rozwiązanie wentylacyjne.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wentylacja i klimatyzacja”