Taras parterowy - powiększenie (dolanie)

Czy jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami ogrodu z tarasem czy malutkiego balkonu musimy się zastanowić nad aranżacją tego miejsca i doborem roślin. Tutaj znajdziesz inspiracje, ciekawe pomysły i nietypowe rozwiązania związane z tym tematem.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

maxloo
Początkujący
Początkujący

Taras parterowy - powiększenie (dolanie)

Post autor: maxloo »

Chciałbym powiększyć taras o prostokąt w prawym dolnym rogu (rysunek taras_1)
Obrazek
- taras z lat 70
- parterowy, 60 cm wysokości
- na zielono zaznaczona termoizolacja
- cały taras jest zadaszony
- wielkość dolewki 200cm szerokości, 60cm długości, 60cm wysokości.

W jaki sposób wykonać to dobrze i w miarę niedrogo ?
1. Wykopać jedną ławę po zewnętrznej stronie ? Na jaką głębokość ? Zbrojenie chyba nie potrzebne ? Jaki typ betonu wylewać ?
2. Na ławie zmurowac z bloczków fundamentowych ściankę do jakiej wysokości ? Do wysokości tarasu czy trochę niżej ? Planuje na całej powierzchni tarasu położyć płytki gressowe. Czy ściankę łączyć za pomocą jakiś prętów ze ścianami bocznymi w celu stabilności ? (rysunek taras_2)
Obrazek

3. Czym wypełnić środek ? Gruz + piasek. Na górę kratownica (jaka grubość) i jaka grubość wylać betonu (B-25 ?) ?

xander119
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Taras parterowy - powiększenie (dolanie)

Post autor: xander119 »

Zatrudnij jakiegoś budowlańca z twojej okolicy bo za dużo prostych pytań na raz zadajesz. Facet dużo cię nie skasuje a przynajmniej nie będziesz się dalej ośmieszał.

maxloo
Początkujący
Początkujący

Post autor: maxloo »

Mam siły, chęci i czas to chcę spróbować sam zrobić. Nie znając się na robocie wyremontowałem w środku cały dom a jestem księgowym. Fakt, że trwało to dwa razy dłużej i miejscami 2 razy poprawiałem i nerwów sporo zjadłem, ale np. u mnie z halogenem 500w możesz szukać niedoskonałości, a u znajomych w świetle dziennych widać niedoskonałości, a robili fachowcy.

Mam 2 znajomych fachowców, którzy dobrze robią, ale terminy mają już na 2017 rok, a z gazety na pewno nie wezmę.

xander119
Superużytkownik
Superużytkownik

No ok. Mój teść jest księgowym i jak mu chatę remontowałem to on dostał pędzel a ja wałek :) Skakał po drabinie brandzlując się pod sufitem co by pasek równy był i faktycznie dobrze mu wyszło-ale robił jeden pokój dwa dni. Ja bym machnął ręką i zrobił to w godzinę ale księgowym nie jestem.
Wracając do tematu. To co chcesz zrobić jest tak wąskie że ława po zewnętrznej stronie może się nie sprawdzić. Prędzej wylej płytę z całości- grubość koło 10 cm zbrojone prętem, kratownicą minimum fi 6mm. Kop aż do żółtego, od biedy możesz zdjąć ziemię na 20 cm i lać. Potem wymuruj z bloczka fundament ale nie na płasko tylko stawiaj bloczki w pozycji leżącej bocznej. Za wąsko żeby murować płasko 2x24 cm bo wyjdzie ci praktycznie cały fundament z bloczków. Środek zasyp tym co masz pod ręką byle nie śmieciami zgniatalnymi typu puszki po piwie, eternit, butelki itd. Na wierzch daj warstwę najtańszego piasku i wylej beton w proporcji 3-1, czyli 3 części piasku i jedna cementu. Wody na oko do uzyskania odpowiedniej konsystencji- najlepiej gęstej, tylko uważaj żeby ci betoniara nie stanęła jak chuy po nocy. I pamiętaj o dylatacji od już istniejącego tarasu. Chociaż folię daj pomiędzy.

xander119
Superużytkownik
Superużytkownik

Apropo znajomych i terminów. Roboty jest na jedno popołudnie niedzielne plus dzień po wyschnięciu płyty. No chyba że ty faktycznie taki aptekarz jesteś i po jednym piwie na słońcu leżysz jak Walery w kwiatach.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogrody, balkony i tarasy”