jaki materiał na parapet wybrać?
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Re: jaki materiał na parapet wybrać?
Ja jestem za parapetem z marmuru. Kamień naturalny jest ok, ale wymaga specjalnej impregnacji. Jest też droższy i aby go dostać (mówię o jakości) to trzeba dość dobrze znać się na specyfikacji rynku.
Dla Mnie marmur to swego rodzaju gwarancja. U Mnie było tak, że marmurowy parapet był w kuchni, a następnie użyłem go podczas wykańczania tarasu i elementów ogrodu. Dziś jestem przed remontem domku letniskowego i tam użyje kamienia naturalnego.
Dla Mnie marmur to swego rodzaju gwarancja. U Mnie było tak, że marmurowy parapet był w kuchni, a następnie użyłem go podczas wykańczania tarasu i elementów ogrodu. Dziś jestem przed remontem domku letniskowego i tam użyje kamienia naturalnego.
-
gosiaibartek
- Początkujący

Jeśli mówimy o parapetach wewnętrznych, to według mnie najlepiej spisuje się marmur. Jakieś 3 lata temu skończyłem budować dom i wraz z żoną musieliśmy zająć się jego wykańczaniem. Jeśli chodzi o te plastikowe, to odradzam.. mój znajomy cały czas na nie narzekał.. i w sumie robił to na tyle skutecznie, że zniechęcił mnie do nich. No, więc tak jak ty zastanawialiśmy się nad parapetami i w końcu zdecydowaliśmy się na te wykonane z marmuru. do dziś nie żałuje. mamy coś podobnego do tego: http://www.marmur-dulemba.pl/zdjecia/196.jpg
-
Gospodarski
- Początkujący

Marmur to bez wątpienia bardzo dobra opcja jeżeli chodzi o wybór materiału na parapet wewnętrzny,podobnie jak kamień naturalny. Jedynie na co musimy zwrócić uwagę to fakt,że będą one także droższe niż zwykłe drewno.
Jestem zadowolony z drewnianego parapetu wewnątrz,ładnie się prezentuje.A jeśli chodzi o parapet zewnętrzny ,to na pewno nie z blachy stalowej - słychać każdą kroplę deszczu.
-
KwiatekTom
- Początkujący

cześć,
jeżeli chodzi o wybór samego materiału, to duże znaczenie ma lokalizacja parapetu, i nie piszczcie, że pod oknem
dodatkowym czynnikiem jest stopień narażenia na ewentualne szkody, wiadomo, materiałów można użyć dowolnych
warto sobie rzucić okiem -> tutaj <-
jeżeli chodzi o wybór samego materiału, to duże znaczenie ma lokalizacja parapetu, i nie piszczcie, że pod oknem
dodatkowym czynnikiem jest stopień narażenia na ewentualne szkody, wiadomo, materiałów można użyć dowolnych
warto sobie rzucić okiem -> tutaj <-
Jak ten parapet wygląda dobrze to chyba nie widzieliście prawidłowo wykonanego parapetu. Ten parapet jest spieprzony (głębokość) kto robi takie dziwolągi, ja bym się wstydził takie coś w neta wsadzić.
Co do materiału, polecam konglomerat i granit (nie marmur)..
Co do materiału, polecam konglomerat i granit (nie marmur)..
Marmur istotnie nie jest dobrym materiałem na parapety.Trzeba bardzo uważać na plamy.
-
Rocky.Salazar
- Początkujący

tak jak piszecie, marmur nie jest dobrym materiałem na parapet,
polecamfirmę z okolic Białegostoku, która Wam udzieli profesjonalnej porady i wykona najwyższej jakości parapety
polecamfirmę z okolic Białegostoku, która Wam udzieli profesjonalnej porady i wykona najwyższej jakości parapety
Jak zdecydujecie się na wymianę parapetów warto poszukać różne firmy, które się tym zajmują. Wiem, że firma z Poznania ma bardzo dobre opinie. Wiem, że ludzie kupują parapety jak wprowadzają się do nowego mieszkania albo jak są zmuszeni to zrobić.
-
1001narzedzi
- Zaawansowany

Marmur lub granit to moim zdaniem dobre materiały na parapet zarówno wewnętrzny jak i zewnętrzny, tylko też musimy pamiętać o ich wyższej cenie, są po prostu droższe niż plastik czy metal.
Ja lubię drewniane. Kocham drewno, dodaje wnętrzu ciepła. Moje parapety pochodzą z Fatwood - to polski producent, głównie robią z dębu, jesionu czy buka, ale też może też być drewno egzotyczne. Ja mam jesion i sprawuje się dobrze.
Prawdziwy kamień ma swoja cenę, ale można wykorzystać bardziej ekonomiczne materiały, które dadzą efekt podobny do natrualnego kamienia. Barwniki do dekoracji powierzchni betonowych oraz odpowiednio dobrane zabezpieczenie to materiały, które ja polecam jako alternatywę.1001narzedzi pisze:Marmur lub granit to moim zdaniem dobre materiały na parapet zarówno wewnętrzny jak i zewnętrzny, tylko też musimy pamiętać o ich wyższej cenie, są po prostu droższe niż plastik czy metal.

-
panbudowniczy
- Aktywny

- Kontakt:
Ja zamówiłem drewniane parapety u stolarza i jestem bardzo zadowolony bo są ładne , naturalne odpowiednio polakierowane i pobejcowane.Wiadomo trzeba uważac z wodą jak ma się kwiaty na parpecie 
Hmmm...może granit? Albo marmur? Takie parapety możesz zamówić . My mamy marmurowy parapet i jestem bardzo zadowolona. Kiedyś był plastikowy ale szybko się go pozbyliśmy.