Kolektory słonecze, czy warto?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Kolektory słonecze, czy warto?
Ja mam taką radę dla tych którzy chcą rozpocząć swoją przygodę z kolektorami a nie wiedzą od czego tu zacząć. Warto na początek kupić jeden kolektor o niedużej mocy+regulator i podłączyć do pod akumulator. Jest duża frajda kiedy wieczorem mamy naładowane ako bez praktycznie żadnej pracy
Można pod to podłączyć niewielką żarówkę czy coś podobnego i mieć prąd za darmo
A jeśli się spodoba, to można pomyśleć o bardziej profesjonalnej instalacji. Polecam 
Prąd ze słońca to duży koszt montażu.
Ale podobno dobra instalacja zwraca koszt w 5 lat. Zależy też od regionu.
Są miejsca w Polsce gdzie jest więcej słońca niż w pozostałych miejscach kraju.
Okna dachowe FAKRO
Witam,
W tym temacie pisaliśmy o kolektorach słonecznych służących do podgrzewania wody użytkowej ale fotowoltaika to również ciekawy temat.
Tego typu rozwiązania z czasem będą coraz bardziej popularne.
Pozdrawiam
Konsultant FAKRO
W tym temacie pisaliśmy o kolektorach słonecznych służących do podgrzewania wody użytkowej ale fotowoltaika to również ciekawy temat.
Tego typu rozwiązania z czasem będą coraz bardziej popularne.
Pozdrawiam
Konsultant FAKRO
-
panbudowniczy
- Aktywny

- Kontakt:
Znajomi mają kolektory i są zadowoleni, choć ciężko mi powiedzieć czy warto, ja narazie się nie przymierzam do zakupu.
Mam jedno i drugie kolektory słoneczne już 4 lata i instalację PV 3,3kW rok czasu.
Moje wnioski a może liczby.
4 kolektory płaskie wpięte pod 400l bufor kombinowany zapewniają cwu od końca kwietnia do początku października. W tym czasie licznik wykręcił już: Instalacja fotowoltaiczna ma trochę inne zadanie i na chwilę obecną licznik wskazuje prawie 3100kWh. Gdybym ponownie się decydował robił bym tylko fotowoltaikę. Z prądu zrobisz ciepłą wodę wpinając grzałkę w bojler ładując go wszelkimi nadwyżkami. A z ciepłej wody prąd co prawda można zrobić ale czy to się opłaca - moim zdaniem nie.
Moje wnioski a może liczby.
4 kolektory płaskie wpięte pod 400l bufor kombinowany zapewniają cwu od końca kwietnia do początku października. W tym czasie licznik wykręcił już: Instalacja fotowoltaiczna ma trochę inne zadanie i na chwilę obecną licznik wskazuje prawie 3100kWh. Gdybym ponownie się decydował robił bym tylko fotowoltaikę. Z prądu zrobisz ciepłą wodę wpinając grzałkę w bojler ładując go wszelkimi nadwyżkami. A z ciepłej wody prąd co prawda można zrobić ale czy to się opłaca - moim zdaniem nie.
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przyczyną smogu w Polsce jest wentylacja grawitacyjna
Sporo na temat tego rodzaju energii czytałam na inzynieria.com. Moim zdaniem warto inwestować w instalacje jeśli kogoś stać. Zysk przyjdzie z czasem. Za kilka lat koszt instalacji powinien być niższy razem z rozwojem technologii.
Myśląc w ten sposób można instalację odkładać do końca życia. Dodatkowo nowsze technologie zawsze są droższe, a starych przestarzałych nikt już nie produkuje.Pantera26 pisze: Moim zdaniem warto inwestować w instalacje jeśli kogoś stać. (...) Za kilka lat koszt instalacji powinien być niższy razem z rozwojem technologii.
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przyczyną smogu w Polsce jest wentylacja grawitacyjna
żeby oszczędzić, nie można takich decyzji odkładać na lata. sam się wziąłem za temat jak obniżyć koszty ogrzewania, nie tyle od razu co bardziej na stałe i najlepiej wychodzą kolektory słoneczne. W zeszłym roku montowałem nowoczesny system solarny od solar-tech z chojnic i świetnie się sprawdza. Mam na niego ponad 15 lat gwarancji, a koszty ogrzewania będą maleć sukcesywnie aż do 70%.
Marek112
Witam,
Odnawialne źródła energii to przyszłość ale również i konieczność.
Im więcej energii będziemy czerpać z OZE tym mniej zanieczyszczone będzie środowisko -
ograniczajmy emisję szkodliwych substancji takich jak CO2 (dwutlenek węgla)
SO2 (dwutlenek siarki), Nox (tlenki azotu) oraz pyły lotne.
Z poważaniem
Konsultant FAKRO
Odnawialne źródła energii to przyszłość ale również i konieczność.
Im więcej energii będziemy czerpać z OZE tym mniej zanieczyszczone będzie środowisko -
ograniczajmy emisję szkodliwych substancji takich jak CO2 (dwutlenek węgla)
SO2 (dwutlenek siarki), Nox (tlenki azotu) oraz pyły lotne.
Z poważaniem
Konsultant FAKRO
No i oczywiście od zużyciaKonsul pisze:Prąd ze słońca to duży koszt montażu.
W nowoczesnych domach na pewno się stawia na ekologię i dbanie o środowisko, więc warto sprawdzać najnowsze rozwiązania. Ogniwa fotowoltaiczne teraz są dobrym rozwiązaniem, dzięki któremu możemy produkować prąd. Też takie rozwiązanie nie szkodzi środowisku.
Zdaje mi się, że kolektory słoneczne są obecnie niejako wypierane przez panele fotowoltaiczne, bo te drugie są jednak nowszym rozwiązaniem i z mojego punktu widzenia ciekawszym. Zresztą, tu jest ciekawe porównanie https://www.parkiet.com/Gospodarka/180719982-Panele-fotowoltaiczne-czy-sloneczne-Jaka-jest-roznica-miedzy-nimi.html Jakbym miał do wyboru ciepłą wodę albo dodatkowy prąd, to chyba jednak wybrałbym to drugie.
Witam,
Tego typu rozwiązania są wybierane przez Klientów z różnych względów.
Ktoś kieruje się opłacalnością, ktoś inny względami ekologicznymi a ktoś inny po prostu chce mieć i tyle
Każdy powód jest dobry żeby wybierać rozwiązania, które poprawiają stan naszego środowiska.
Z poważaniem
Konsultant FAKRO
Tego typu rozwiązania są wybierane przez Klientów z różnych względów.
Ktoś kieruje się opłacalnością, ktoś inny względami ekologicznymi a ktoś inny po prostu chce mieć i tyle
Każdy powód jest dobry żeby wybierać rozwiązania, które poprawiają stan naszego środowiska.
Z poważaniem
Konsultant FAKRO
Według mnie naprawdę warto. Jak wspomniał mój poprzednik, ilu ludzi, tyle powodów – czy to ekonomia, czy to ekologia, czy to moda, czy to zachcianka… Sam zresztą jestem szczęśliwym posiadaczem kolektorów słonecznych i naprawdę polecam to rozwiązanie. Kupując je myślałem przede wszystkim o ekologii, ale z czasem dostrzegłem, że i stan mojego portfela faktycznie się poprawił
. Bardzo polecam kolektory z tej oferty: https://www.hewalex.pl/oferta/kolektory-sloneczne-i-osprzet/, dzięki ich jakości można uzyskać pełen potencjał tego typu technologii.
-
dariarymanowska
- Początkujący

lepiej zamontować fotowoltaike niż kolektory- bardziej sie opłaca i nie ma takiej awaryjności.