Witam
W tym roku planuje ocieplenie styropianem sufitu nad którym jest nie ogrzewany strych.
Na razie strop jest ocieplony w ten sposób że na strychu jest położone 5 cm styropianu podłogowego i na nim jest betonowa posadzka.
Teraz planuje przykleić do sufitu 10 cm styropianu tylko że w internecie poczytałem o tym że w szczelinie między styropianem a sufitem może skraplać się woda i może wdać się jakiś grzyb czy pleśń.
Naprawdę jest z tym taki problem czy to tylko taki mit?
Mój znajomy ocieplił w ten sposób sufit i już około 10 lat nic się nie dzieje,chyba że po prostu grzyb jest pod spodem i go nie widać tylko że on ma stropodach i może mieć już inne warunki..
Ocieplenie stropu/sufitu
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Ocieplenie stropu/sufitu
Wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła i paroizolacja zapobiegną problemom.
Wszelkie prace termomodenizacyjne zaczyna się od wentylacji z odzyskiem ciepła. Izolowanie durszlaka nie ma sensu.
Wszelkie prace termomodenizacyjne zaczyna się od wentylacji z odzyskiem ciepła. Izolowanie durszlaka nie ma sensu.
rekuperacja od 1989r
-
Gość10463
czego nie napiszemy to i tak zadziała psychologia tłumu wszyscy mają to ja też będę miał
mity o skraplaniu pary wodnej a właściwie wytrącaniu jej na zimnej części przegrody jest fizycznie potwierdzona, i to nie jest mit a brak uczęszczania w szkole na lekcje fizyki, tak samo zachowuje się para wodna na zewnętrznych częściach murów przykrytych styropianem czyli na elewacjach
mity o skraplaniu pary wodnej a właściwie wytrącaniu jej na zimnej części przegrody jest fizycznie potwierdzona, i to nie jest mit a brak uczęszczania w szkole na lekcje fizyki, tak samo zachowuje się para wodna na zewnętrznych częściach murów przykrytych styropianem czyli na elewacjach
Szczerze mówiąc, uważam, że dużo zależy od samej wentylacji powietrza w twoim domu, jeśli masz ogólnie problem z wilgocią to problem może się pojawić, a jeśli nie to możesz go uniknąć :>