Tego nie znam!Wiem że ze stali do miedzi można ale odwrotnie nie.A w obiegu zamkniętym c.o. sytuacja jest wtedy beznadziejna.Ale proszę otworzyć nowy temat i tam tęgie głowy rozpatrzą to tak proste zjawisko fizyko-chemiczne!Tutaj skupmy się na dodawaniu zdjęc z autopsji,ok?Pozdro.Wymień złączki ocynkowane na mosiężne lub czarne. Miedź "zje" ocynk - kwestia czasu
Zdjęcia instalacji
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
miras19864
- Początkujący

-
miras19864
- Początkujący

-
miras19864
- Początkujący

-
jrgreenthumb
- Zainteresowany

-
jrgreenthumb
- Zainteresowany

JA MYSLE ZE TY JESZCZE PRZYJEDZIESZ USUWAC AWARIE BO TO JEST KWESTIA 4 LATAmstaff pisze:Zanim zniszczy to bardzo dużo wody upłynie. Myślę że mnie ta instalacja przeżyje. A tak w ogóle to w moim rejonie kupić czarne lub mosiężne kształtki tego rozmiaruto graniczy z cudem
ALE TO JUZ BEDZIE PO GWARANCJI HIHIHIHIH
INSTALACJE IDA DO PRZODU 
instalacja
chciałbym fotkę jak to po izolujesz chyba niemożliwe będzie
-
Paweł_Małek
- Superużytkownik

ocynk
W instalacji CO mozna laczyc stal , miedz i nawet ocynk , niepowinno sie tylko dawac aluminium - hyba ze to jest stop dopuszczony do miedzi (TYLKO NIE Z MARKETU!!!)
W instalacji wodnej (gdzie woda jest duzo bardziej agresywna niz w CO) do miedzi dawac tylko mosiadz lub tworzywo.
Jesli mamy instalacje miedziana z kotlem lub grzewjnikami stalowymi, to warto dodac inhibitor korozji - bedzie mniej syfu w ukladzie.
Bez inhibitora korozja postepuje do momentu zuzycia calego tlenu w instalacji (ktorego jest troche w wodzie wodociagowej ktora sie napelnia uklad), potem praktycznie sie zatrzymuje.
Dodanie inhibitora "unieszkodliwi" tlen.
W instalacji wodnej (gdzie woda jest duzo bardziej agresywna niz w CO) do miedzi dawac tylko mosiadz lub tworzywo.
Jesli mamy instalacje miedziana z kotlem lub grzewjnikami stalowymi, to warto dodac inhibitor korozji - bedzie mniej syfu w ukladzie.
Bez inhibitora korozja postepuje do momentu zuzycia calego tlenu w instalacji (ktorego jest troche w wodzie wodociagowej ktora sie napelnia uklad), potem praktycznie sie zatrzymuje.
Dodanie inhibitora "unieszkodliwi" tlen.
Moją pierwszą złączkę ocynkowaną zainstalowałem z miedzią 12 lat temu i jakoś nic.JA MYSLE ZE TY JESZCZE PRZYJEDZIESZ USUWAC AWARIE BO TO JEST KWESTIA 4 LAT
ALE TO JUZ BEDZIE PO GWARANCJI HIHIHIHIH
Oczywiście zwykle daję czarne,ale jak akurat nie mam pod ręką,i połączenie jest dostępne,to spokojnie daję ocynk.
adam
Re: instalacja
Nie wiem dokładnie o co chodzi ale poizolować to żaden problem. Od ściany dałem odstęp 3 cm tak że bez problemu da się zaizolować. Właśnie wczoraj dokonałem pierwszego uruchomienia i wszystko działa jak ta lala. Żadnych przecieków ani takich tam. Układ odpowietrzył się błyskawicznie. Wszystkie grzejniki grzeją równomiernie bez konieczności kryzowania. W domciu ciepełko aż miło. Dodam tylko że kocioł na paliwo stałe 14 kW taki zwykły smieciuch. Ze sterowania to tylko miarkownik ciągu no i sterownik pompy obiegowej. Grzejniki aluminiowe krakowskie KFA jedno żeberko na m2. Podobno mogą śmigać w miedzi. Dla pewności dodam jeszcze inhibitor korozji. Całość wykonana w miedzi. Powierzchnia do ogrzania 80 m2. Fachura zaśpiewał za robotę 3500 zł to mu podziękowałem. Całość wykonałem sam. Z racji tego że nie mam dużo czasu to popołudniami zajęło mi to miesiąc. Teraz już się nie dziwię że fachura zaśpiewał 3500 bo jest to jednak ciężka robota.mezik0 pisze:chciałbym fotkę jak to po izolujesz chyba niemożliwe będzie
instalacja
no to faktycznie ci zaśpiewał pozdrawiam