dom drewniane z bali, co na zewnątrz??

Szukasz odpowiedniego materiału na ściany swojego domu? Nie wiesz jakie materiały będą odpowiednie do ich wzniesienia i wykończenia? Jakie trzeba ponieść koszty wynajęcia ekipy remontowej? Tutaj znajdziesz odpowiedzi.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

rybka234
Początkujący
Początkujący

dom drewniane z bali, co na zewnątrz??

Post autor: rybka234 »

witam.
mam pytanie, jestem właścicielem domu drewnianego z 1936 r., dom jest po kapitalnym remoncie, wymiana belek, nowe podłogi, ściany wewnetrzne obudowane płytami karton gips, ocieplone wewnątrz wełną, i teraz mam pytanie co mozna byłoby zastosować z zewnątrz domu, czy styropian, czy wełne czy drewno ??? kto mógłby mi doradzić?? bo np. wiele słyszałem ze styropian i tynk to złe rozwiązanie!!! prosze o pomoc, chodzi mi o to zeby było w miare nie drogo, funkcjonalnie i w miare ładnie wyglądało!!!!!
z góry dzieki

molok78
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: molok78 »

A jak to wygląda z zewnątrz ? może nie warto tego zasłaniać

rybka234
Początkujący
Początkujący

obecnie z zewnątrz są pionowe deski ale niezbyt dobrej jakości!~~ prosze o jakąś recepte zeby ładnie wyglądało i nie było w środku wilgoci itd.!!

fruzin
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: fruzin »

Najpierw chciałbym się dowiedzieć czy nie popełniono błędu w sztuce.
Czy między wełnę a płytę GK dano folię paroizolacyjną?
folia kubełkowa... czemu nie
robota będzie za parę lat...
i nie ma czegoś takiego jak 99% izolacji

rybka234
Początkujący
Początkujący

tak miedzy belki a płyte karton gips weszła wełna i folia paroizolacyjna!!! prosze o dalsze rady~~~~!!

rybka234
Początkujący
Początkujący

ludzie czy nikt nie ma starego drewnianego domu??
doradźcie coś czy najlepiej dać styropian i tynk, czy wełne i tynk, czy poprosu sidding, czy deski drewniane felcowane???? prosze o jakieś sensowne rady, na razie po zimie jest oki nie mam problemu z wilgocią i boje sie zeby czegoś nei popsuć!!!! np. gdy dam styropian?? prosze o zainteresowanie i rade!!!!1

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Jeżeli jest poro izolacja pod gk to jeszcze zadbaj o odprowadzenie wilgoci z domu (skuteczna wentylacja )i można izolować zarówno styropianem jak i wełną . Wilgoć nie wejdzie

Wojciech Nitka
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: Wojciech Nitka »

Podaj dokładnie wszystkie warstwy i orientacyjne ich grubosci z jakiej składa się ściana zewnętrzna. Może coś wywmyślimy by ratowac Twój domek.
Buduj z Drewna

Młody_Rolnik
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Młody_Rolnik »

Najlepsze rozwiązanie to - idąc od ściany - wełna mineralna, pustka powietrzna i oblicówka z desek drewnianych. Łatwe w montażu i zachowujące charakter budynku :)
Nie wydaje mi się żeby styropian to było dobre rozwiązanie - na pewno musiałbyś zadbać o dobrze wentylowaną pustkę powietrzną między drewnem a styropianem (inaczej grozi to szybkim zawilgoceniem drewna a następnie korozją biologiczną), co znowu zmniejszy efektywność ocieplenia.

"ARMAND"
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: "ARMAND" »

Jest sposób na wykończenie takiego domku. Z punktu widzenia estetycznego i technicznego dobrym wyjściem byłoby obudowanie domu płytą włunową typu fermacell na konstrukcji drewnianej. Między płytę włuknową a belki umieścić twardą wełnę taką jak do ocieplania zewnętrznego. Wełnę jednak trzeba przy gruncie zabezpeczyć przed wilgocią folią budowlaną. Wełna w przeciwieństwie do styropianu może przylegać do ściany z drewna i jednocześnie zapewni dobrą izolację termiczną. Z płytą włuknową (coś w rodzaju płyt G-K tylko że można je montować na zewnątrz) można robić co tylko wpadnie do głowy. Zaszpachlować pomalować lub położyć baranka, kamień, klinkier...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ściany”