sterownik COBRA i kocioł KTM20
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
sterownik COBRA i kocioł KTM20
Witam. Posiadam kocioł KTM20 ze sterownikiem Cobra. Podłączyłem sterownik pokojowy z nastawami 5:00 - 8:00 i 15:00 - 21:00 to 21 stopni , pozostałe godziny 18,6 stopni. Na dobę kocioł spala około 50kg ekogroszku. To chyba zbyt dużo? Dom - kostka z lat 80 ocieplony. Instalacja CO w piwnicy z grubych 2" rur. Pauze pompy CO w czasie gdy termostat pokojowy rozłączy pracę ustawiłem na max czyli 60min. Czy to moze byc przyczyna? Przez godzinę woda w drubych rurach stygnie?
Re: sterownik COBRA i kocioł KTM20
Nie wiem od kogo masz tego KTM, czy od p.Tilgnera, czy od p.Grobelnego czy Simar/Budkot p.Śliwy
Każdy ma deczko inny podajnik...
W tłokach najlepiej kontakt z producentem kotła, generalnie jednak jak paliwo dopalone, to reszta zależy od strat cieplnych budynku i jego zapotrzebowania i tutaj w izolacji są największe rezerwy do obniżenia spalania. Możliwe także, że są jakies błędy w wykonaniu instalacji grzewczej
Każdy ma deczko inny podajnik...
W tłokach najlepiej kontakt z producentem kotła, generalnie jednak jak paliwo dopalone, to reszta zależy od strat cieplnych budynku i jego zapotrzebowania i tutaj w izolacji są największe rezerwy do obniżenia spalania. Możliwe także, że są jakies błędy w wykonaniu instalacji grzewczej
Kocioł od p.Tilgnera. Czy w przypadku starej instalacji powinienem stosować regulator pokojowy?
Wczoraj obniżyłem temperaturę na kotle z 64 stopni na 54, zawór 4-drogowy na połowę i wyłączyłem regulator pokojowy. Zobaczę jakie będzie spalanie. Szkoda, że w COBRZE nie można wyłączyć pauzy, czyli włączania się pompki na kilkanaście sekund co określony czas przy rozwartych stykach regultora pokojowego. Po co miesza zimną wodę w rurach z ciepłą w kotle jak w domu jest powyżej nastawionej temperatury.
PS. czy moge wgrać to nowe oprogramowanie do mojej COBRY?
http://www.elektro-miz.pl/pol/produkty/ ... cobra.html
Nic nie napisali czy to do nowego modelu czy to aktualizacja poprzedniej wersji. Jeżeli aktualizacja to co ona zmienia? Tylko wizualizacja?[/url]
Wczoraj obniżyłem temperaturę na kotle z 64 stopni na 54, zawór 4-drogowy na połowę i wyłączyłem regulator pokojowy. Zobaczę jakie będzie spalanie. Szkoda, że w COBRZE nie można wyłączyć pauzy, czyli włączania się pompki na kilkanaście sekund co określony czas przy rozwartych stykach regultora pokojowego. Po co miesza zimną wodę w rurach z ciepłą w kotle jak w domu jest powyżej nastawionej temperatury.
PS. czy moge wgrać to nowe oprogramowanie do mojej COBRY?
http://www.elektro-miz.pl/pol/produkty/ ... cobra.html
Nic nie napisali czy to do nowego modelu czy to aktualizacja poprzedniej wersji. Jeżeli aktualizacja to co ona zmienia? Tylko wizualizacja?[/url]
Jak mówiłem przy tłokach to kontakt z producentem kotła.
Softy na stronie producenta sterownika, tj. elektro-miz sa domyślnie do podajników ślimakowych.
Przy tłoku trzeba podawać czas obrotu krańcówki oraz czas pauzy suwu tłoka dla 100%mocy
Nie wiem jaki masz soft, numer wyświetla sie po odpaleniu sterownika.
Jak jeden ze starszych, to powinieneś wejść w menu kodowe 3111 i spisać na kartce jaki jest czas suwu tłoka dla pełnej mocy ile sekund jest podane dla obrotu krańcówki.
Dopiero wówczas możesz wgrac soft serii A33f i też po jego wgraniu musisz wybrac podajnik tłokowy, ja korzystam z innego softu automatycznego dla mojej firmy, więc nie pamiętam dokładnie jaki kod musisz wbić, aby przełączyć na podajnik tłokowy.... możliwe,że też 3111, ale w tej chwili nie mam jak sprawdzić.
Ściągnij sobie także nową instrukcję.
a przy termostacie pompa musi się załączać, bo to ważne dla powrotu.... pauzę pompy powinieneś dobrać do strat ciepła budynku.
Zaworem mieszającym rozumiem sterujesz ręcznie.
Softy na stronie producenta sterownika, tj. elektro-miz sa domyślnie do podajników ślimakowych.
Przy tłoku trzeba podawać czas obrotu krańcówki oraz czas pauzy suwu tłoka dla 100%mocy
Nie wiem jaki masz soft, numer wyświetla sie po odpaleniu sterownika.
Jak jeden ze starszych, to powinieneś wejść w menu kodowe 3111 i spisać na kartce jaki jest czas suwu tłoka dla pełnej mocy ile sekund jest podane dla obrotu krańcówki.
Dopiero wówczas możesz wgrac soft serii A33f i też po jego wgraniu musisz wybrac podajnik tłokowy, ja korzystam z innego softu automatycznego dla mojej firmy, więc nie pamiętam dokładnie jaki kod musisz wbić, aby przełączyć na podajnik tłokowy.... możliwe,że też 3111, ale w tej chwili nie mam jak sprawdzić.
Ściągnij sobie także nową instrukcję.
a przy termostacie pompa musi się załączać, bo to ważne dla powrotu.... pauzę pompy powinieneś dobrać do strat ciepła budynku.
Zaworem mieszającym rozumiem sterujesz ręcznie.
-
mareczek.leb
- Początkujący

Ja polecam ci sterowniki oferowane przez firmę Hoval. Właśnie u niej zaopatrzyłem się w kocioł kondensacyjny ze sterownikiem. Jestem bardzo zadowolony, bo system grzewczy działa bez zarzutu. Ofertę możesz sprawdzić na ich stronie hoval.pl
- karoka65
- Superużytkownik

- Kontakt:
Cino a dlaczego nie wziąłeś KTMa z Bruli ?
Byłem kilka razy w Elektro-Systemie w Kutnie, katowali tam tego KTMa chyba blisko rok na tym sterowniku i pracował bardzo ładnie jak na tłoka.
Byłem kilka razy w Elektro-Systemie w Kutnie, katowali tam tego KTMa chyba blisko rok na tym sterowniku i pracował bardzo ładnie jak na tłoka.