Witam mam kilka pytań odnośnie podniesienia konstrukcji domu .
Więc dom zbudowany jest z aszki
Gdzie muszę się udać i jakie pozwolenia załatwić.
Najbardziej ciekawi mnie ile może w przybliżeniu kosztować rysunek pod takie coś.
Powierzchnia pomieszczenia to gdzieś w granicach 20m kwadratowych
Jeśli źle to umieściłem przepraszam.
Proszę o odpowiedź
Podniesienie konstrukcji domu...
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Podniesienie dachu
Witam, chcialbym podniesc dach o jakies 100-150 cm, ale bez rozbierania konstrukcji samego dachu. Wiem, ze to teoretycznie mozliwe ale nie mam pojecia kogo o cos takiego spytac i ile by to moglo kosztowac. Dach jest z kategorii plaskich, wiezba drewniana z blacha na gorze i dodatkowo papa termozgrzwalna polozona w zeszlym roku czyli prawie nowka i nie chcialbym jej zrywac teraz jesli nie bedzie takiej potrzeby. Serio probowalem znalezc cos na ten temat w internecie, ale po za kilkoma wypowiedziamy na roznych forach typu robilem to i sie udalo, nikt nie podal firmy ktora tym sie zajmuje ani orientacyjnych kosztow:( Bardzo bym prosil o jakies wskazowki ...
Nigdy nie dyskutuj z [...], najpierw sprowadzi Cie do swojego poziomu a pozniej pokona doswiadczeniem!!!
-
Picadoor
Wszystko jest względne. Ci co ponoć to zrobili, nie wiesz przecież dokładnie CO, JAK i na jakich dachach, prawda? No właśnie. Ty nie chcesz swego rozbierać, OK. No więc jak to sobie wyobrażasz? Zadanie z punktu widzenia inżynierii wykonalne, ale....to wykonanie pewnie jest bardzo mocno uwarunkowane. Przecież trzeba podnieść naprawdę duży i bardzo bezwładny ciężar na znaczną wysokość, a potem go pewnie posadowić.
Na pewno to zadanie jest bardzo trudne, wydaje się, że także wymagające wysoko kwalifikowanych ludzi i specjalnego sprzętu. Więc na pewno nie będzie tanie. Wręcz, może być baaarrrdzo drogo. Wg mnie skórka za wyprawkę. Chyba będzie lepiej jak to dobrze przemyślisz.
pozdro
Na pewno to zadanie jest bardzo trudne, wydaje się, że także wymagające wysoko kwalifikowanych ludzi i specjalnego sprzętu. Więc na pewno nie będzie tanie. Wręcz, może być baaarrrdzo drogo. Wg mnie skórka za wyprawkę. Chyba będzie lepiej jak to dobrze przemyślisz.
pozdro
Heh, dach ma powierzchnie 100m2. istnieje ponoc metoda slimakowa, czyli podwyzszanie ukladajac spiralnie po cegle dookola i tak az do osiagniecia pozadanej wysokosci. Problem w tym, ze nie wiem kogo o cos takiego spytac, bo albo ktos sie zajmuje tylko adaptacja poddasza, albo od razu chca zrywac dach bez zadnego kombinowana, a koszt wymiany dachu wydaje mi sie bedzie o wiele wiekszy niz podniesienie go, chociaz jak na razie to wydaje mi sie ze niekoniecznie. Mimo wszystko dziekuje za odzew
Nigdy nie dyskutuj z [...], najpierw sprowadzi Cie do swojego poziomu a pozniej pokona doswiadczeniem!!!
-
Picadoor