Kominek z płaszczem czy piec na ekogroszek??
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Jacekstodola
- Początkujący

Kominek z płaszczem czy piec na ekogroszek??
Witam,
Mam mały dylemat, jestem w trakcie kupna mieszkania w kamienicy na 2 pietrze?
Mieszkanie ma 52m2, kamienica jest częciowo ocieplona.
Teraz pytanie do Was. Jak uważacie montować kominek z płaszczem wodnym plus podgrzewacz do wody na lato czy też ciągnąć instalacje CO do piwnicy (3 pietra w dół) i montować piec na eko groszek? Prosze o porady i o pomoc. Dziękuje
Teraz pytanie do Was. Jak uważacie montować kominek z płaszczem wodnym plus podgrzewacz do wody na lato czy też ciągnąć instalacje CO do piwnicy (3 pietra w dół) i montować piec na eko groszek? Prosze o porady i o pomoc. Dziękuje
-
PleszewskieKotly
- Zainteresowany

Re: Kominek z płaszczem czy piec na ekogroszek??
Jeżeli kamienica jest tylko częściowo ocieplona,to kominek z płaszczem wodnym może nie zdać egzaminu,więc wtedy układ CO jest powiedzmy taką pewną i bezpieczną opcją. Jaki budżet posiadasz na zakup samego kotła?
-
Jacekstodola
- Początkujący

Mieszkanie mam ocieplone w 3/4. Tylko jedna sciana nie jest ocieplona. Na cale CO chce przeznaczyc do 10 tys. To nie ma znaczenia ile posiadam tylko co by bylo lepsze
-
Enerbau Tanie Grzanie
- Superużytkownik

- Kontakt:
Tańsze i bezobsługowe ogrzewanie (bez palenia i biegania do piwnicy czy donoszenia opału na II piętro) jest warte rozważenia?
ENERBAU - Ogrzewania Na Podczerwień.
-
Jacekstodola
- Początkujący

Tak jest i o to pytam. Oczekuje odpowiedzi a nie madrowania sie .
W sumie obydwa rozwiązania są ciekawe i zmieścisz się w budżecie,jednak kominek będzie wygodniejszy jeżeli chodzi o użytkowanie,niż chodzenie do piwnicy i palenie,to fakt. Z drugiej strony podgrzewacz na lato to też spore koszty za prąd,musisz uwzględnić również te kwestie. Bardziej skłaniam sie do kominka.
-
Jacekstodola
- Początkujący

Ooo dzieki o takie odpowiedzi mi chodzi.. a jesli chodzi o podgrzewacz to będziemy mieszkali we dwoje to za jaka kwote pradu pobierze taki podgrzewacz na miesiąc naprzyklad???
-
SUSPENSER
- Superużytkownik

- Kontakt:
We Wrocławiu w kamienicach mają takie kotły bo rachunki za ogrzewanie gazowe ludzi rujnowało.Jacekstodola pisze:Witam,
Do kominka będzie trzeba nosić na górę opał, sporo opału bo drewno ma niską wartość opałową, do tego prąd do bojlera - wg mnie można kupić dobry kocioł z podajnikiem np. Skam-P Premium 7 kW i mieć mało obsługi i tanie ogrzewanie.
.
Preferuję kontakt przez @ bo prywatne wiadomości znikają.
-
SUSPENSER
- Superużytkownik

- Kontakt:
U mnie wychodziło 50 zł miesięcznie na 2 osoby gdy kiedyś to sprawdzałem.Jacekstodola pisze:Ooo dzieki o takie odpowiedzi mi chodzi.. a jesli chodzi o podgrzewacz to będziemy mieszkali we dwoje to za jaka kwote pradu pobierze taki podgrzewacz na miesiąc naprzyklad???
Preferuję kontakt przez @ bo prywatne wiadomości znikają.
-
Tato_Małża
- Aktywny

przy tych trzech pietrach wziąłbym pod uwage po prostu wygode użytkowania
-
Jacekstodola
- Początkujący

Nie wiem czemu ale bardziej przekonuje mnie kominek.jesli chodzi o drzewo to zrobilbym szafe na klatce i zawzze te 0,5-07m3 by bylo złożone i nie trzeba było by tego nosic codziennie