dotacjena wymiane pieca
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
michalkrak
- Początkujący

dotacjena wymiane pieca
w ktoryms poscie wyczytalem o dotacji na wymiane pieca gdzie mozna sie starac o taka dotacje? jestem z krk
-
adamnanonerm
- Początkujący

- Kontakt:
BOŚ, NFOŚ, WFOiGW, BGK, można zastanowić sie też nad termomodernizacją - wszystko zależy od tego dla kogo i na co przyznawane są premie, dotacje, lub preferencyjne kredyty.
www.nanoterm.pl - jest tam informacja o niezbednej dokumentacji do boś
www.nanoterm.pl - jest tam informacja o niezbednej dokumentacji do boś
Hm, czytam te niewiele informacji dostępnych na http://www.fos.wroc.pl i cóż wywnioskowałem... Jeśli dobrze widzę, to na liście przedsięwzięć priorytetowych na 2008r. znajduje się "Zmniejszanie emisji pyłów i gazów, ze szczególnym uwzględnieniem redukcji dwutlenku siarki, tlenków azotu oraz gazów cieplarnianych z energetycznego spalania paliw i procesów technologicznych." - czyli wymianę starego kotła węglowego na nowoczesny na węgiel/biomasę chyba pod to można podciągnąć? Inna sprawa że nie znam szczegółów, ale jak czytam, że możliwe jest umorzenie do 75% pożyczki na inwestycję to wygląda ciekawie. Tylko już nie ma szczegółów jak, od czego to zależy i czy sprawa jest pewna.
Tak więc może się ktoś orientuje jak to wygląda, tzn. na co można liczyć przy takiej inwestycji?
Tak więc może się ktoś orientuje jak to wygląda, tzn. na co można liczyć przy takiej inwestycji?
Tutaj nie ma jednego podejścia. Każdy powiat / gmina inaczej podchodzi do spraw. Najlepszym rozwiązaniem to zadzwonić, a jeszcze lepiej (jeżeli jest taka możliwość) udać się do urzędu i dowiedzieć się konkretnie na co można liczyć. Może się okazać, że wniosek należy złożyć przed planowaną inwestycją i czekać na decyzje. A może odpowiedzą, że akurat piece na eko-groszek nie sa juz priorytetem i akurat do takich inwestycji nie ma juz dopłat. Wszytsko zależy od decyzji konkretnego powiatu/gminy i ich budżetu.
Panie Michalkrak!
Zadałem sobie - za Pana!! - trochę trudu i zadzwoniłem do Banku Ochrony Środowiska (telefon znajdzie Pan w internecie) i dowiedziałem sie że są kredyty z oprocentowaniem 1,6% bodajże na 4 lata z przeznaczeniem na zakup i montaż np. paneli solarnych, pomp ciepła (geoterma), kominków i innych pieców do spalania paliw pochodzących ze źródeł odnawialnych. Pan konsultant był bardzo miły i kompetentny!! i od niego dowiedziałem sie jeszcze że w ramach gminy Kraków udzielane są jeszcze dodatkowe albo dofinansowania albo pożyczki (niestety nie dopytałem szczegółów) na cele związane z modernizacją i wykonaniem ogrzewania którego emisja zanieczyszczeń będzie niższa i które bazować będzie na źródłach odnawialnych.
Proszę udać się do BOŚ w Krakowie i wszystkiego się Pan tam dowie. POWODZENIA!! a szczegóły proszę nam przedstawić , chętnie poszerzymy swoją wiedzę na temat tanicvh kredytów na te cele.
Pozdrawiam.
Zadałem sobie - za Pana!! - trochę trudu i zadzwoniłem do Banku Ochrony Środowiska (telefon znajdzie Pan w internecie) i dowiedziałem sie że są kredyty z oprocentowaniem 1,6% bodajże na 4 lata z przeznaczeniem na zakup i montaż np. paneli solarnych, pomp ciepła (geoterma), kominków i innych pieców do spalania paliw pochodzących ze źródeł odnawialnych. Pan konsultant był bardzo miły i kompetentny!! i od niego dowiedziałem sie jeszcze że w ramach gminy Kraków udzielane są jeszcze dodatkowe albo dofinansowania albo pożyczki (niestety nie dopytałem szczegółów) na cele związane z modernizacją i wykonaniem ogrzewania którego emisja zanieczyszczeń będzie niższa i które bazować będzie na źródłach odnawialnych.
Proszę udać się do BOŚ w Krakowie i wszystkiego się Pan tam dowie. POWODZENIA!! a szczegóły proszę nam przedstawić , chętnie poszerzymy swoją wiedzę na temat tanicvh kredytów na te cele.
Pozdrawiam.
Hm, właśnie podobnie się dowiedziałem już grzebiąc po internecie, że BOŚ w porozumieniu z WFOŚiW udziela nisko oprocentowanych pożyczek na taki cel np. http://www.bosbank.pl/i.php?i=250. Szkoda tylko, że wszystko wskazuje, iż we Wrocławiu żadnego dofinansowania gmina nie organizuje. Od biedy dobra i pożyczka, choć wiadomo, zawsze lepiej gdyby coś wspierali. Ale widać u nas to niepotrzebne. Zimowy wieczór, ciemno, pizga i aromat palonych opon czy diabli wiedzą czego - bezcenne.
uwaga na Piotrek automatyk
Witam!
Przestrzegam wszystkich przed firmą Prim automatyka i wypowiadającvym się na forum Piotrkiem Automatykiem. To oszust.
Przestrzegam wszystkich przed firmą Prim automatyka i wypowiadającvym się na forum Piotrkiem Automatykiem. To oszust.
Re: jakie sterowanie?
Panie Ireek10!ireek10 pisze:Witam!
czy to jest wszystko co ma Pan do powiedzenia w tym wątku??
-
michalkrak
- Początkujący

dofinansowanie
miki 110 wiekie dzieki w tygodniu zadzwonie i sie dowiem ,wiem juz u siebie z ebede wymienial cala instalacje w swoim domku na nowa... jak cos zdzialam to napweno opisze pozdrawiam
-
piotrek automatyk
Re: uwaga na Piotrek automatyk
Witam.ireek10 pisze:Witam!
Panie ireek10, czy się już panu nie znudziło szkalowanie innych? Dla mnie pana postępowanie jest jednocześnie karygodne i śmieszne. Proponuję skupić się na stronie technicznej poruszanych zagadnień, a nie na fałszywym oczernianiu mnie. Piotrek automatyk jest w porządku, panie ireek10, i dba o dobra opinię.
Pozdrawiam wszystkich.