Jaka kuchenka jest najoszczędniejsza?
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Jaka kuchenka jest najoszczędniejsza?
Sprawdzam opinie na różnych forach już drugi tydzień. Zdania są bardzo podzielone a opinii jest prawie tyle, ile użytkowników.
Zastanawiam się nad rodzajem kuchenki. Do tej pory mieliśmy gazową. Przy piecyku dwuobiegowym w mieszkaniu niby zużycie gazu na kuchence niedostrzegalne. Jednak zimą rachunki za gaz i bez gotowania, za każdym razem dają nieźle po kieszeni.
Z pewnością kuchenka gazowa jest trudniejsza w utrzymaniu pod kątem czystości. Elektryczne czy indukcyjne płyty nie mają tylu zakamarków. Jednak nie miałam z nimi zbyt wiele do czynienia, żeby móc zdecydować czy gotowanie na płytach elektycznych bądź indukcyjnych jest wygodne. Gaz to jednak gaz, wszystko widać i wiadomo, że nam się obiad nie przypali.
Jak jest w przypadku płyt indukcyjnych i gazowych? Podzielcie się proszę opiniami. Czy duże jest zużycie prądu?
Zastanawiam się nad rodzajem kuchenki. Do tej pory mieliśmy gazową. Przy piecyku dwuobiegowym w mieszkaniu niby zużycie gazu na kuchence niedostrzegalne. Jednak zimą rachunki za gaz i bez gotowania, za każdym razem dają nieźle po kieszeni.
Z pewnością kuchenka gazowa jest trudniejsza w utrzymaniu pod kątem czystości. Elektryczne czy indukcyjne płyty nie mają tylu zakamarków. Jednak nie miałam z nimi zbyt wiele do czynienia, żeby móc zdecydować czy gotowanie na płytach elektycznych bądź indukcyjnych jest wygodne. Gaz to jednak gaz, wszystko widać i wiadomo, że nam się obiad nie przypali.
Jak jest w przypadku płyt indukcyjnych i gazowych? Podzielcie się proszę opiniami. Czy duże jest zużycie prądu?
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

Re: Jaka kuchenka jest najoszczędniejsza?
Zajmuje się zmniejszaniem rachunków gdzie się da...i indukcja jest tańsza od gazowej kuchenki! Wiem bo sprawdzałem. podobnie mycie naczyń w zmywarce jest tańsze, prysznic tańszy niż wanna do kąpieli, powietrzne pompy ciepła najtańsze w montażu i eksploatacji itd. itp. Co do domu to liczy się izolacja i szczelność oraz dobrze dobrane systemy.Dorothy pisze:Sprawdzam opinie na różnych forach już drugi tydzień. Zdania są bardzo podzielone a opinii jest prawie tyle, ile użytkowników.
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz
Akurat ja się nie zgodzę - gaz jest lepszy, ciasto na gazie zawsze wyjdzie, a na elektrycznym to klapa, bo zamiast upiec to wysusza. Poza tym gaz jest tańszy niż prąd.
Co na ścianę: obrazy czy plakaty?
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

Niestety ale się mylisz co do tego że taniej gazem...co do pieczenia to też watpie bo znam co pieka dużo i mówią że nie ma jak elektryczny...Faktik44 pisze:Akurat ja się nie zgodzę - gaz jest lepszy, ciasto na gazie zawsze wyjdzie, a na elektrycznym to klapa, bo zamiast upiec to wysusza. Poza tym gaz jest tańszy niż prąd.
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz
-
marines555
- Początkujący

Jeżeli chodzi o montaż płyt indukcyjnych w Małopolsce to polecam chyba najpopularniejszego elektryka w Krakowie Pana Andrzeja: http://krakow-elektryk24.pl
Myślę ze jednak gazowa wygrywa. Nie wiem jak u Was. Mój model to hotpoint ariston z electro.pl i śmiga super. Uważam, ze gazowa płyta jednak zawsze wygra.
Może i gazowa najoszczędniejsza, ale nie najwygodniejsza i najbezpieczniejsza. My przy dzieciakach i kotach w domu jednak zdecydowaliśmy się na indukcję i nie jest źle, sądziłem, że wyjdzie finansowo gorzej.
Oszczędniejsza jest zdecydowanie gazowa, chyba że masz jakieś spore rabaty na prąd. Trochę więcej można o tym poczytać tutaj. Warto tylko dodać że indukcja jest jednak bezpieczniejsza i wygodniejsza.
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

Mam prąd po 64 groszy za kwh (wliczając wszystko) i indukcją wychodzi mi taniej niż gazem.Oktawik pisze:Oszczędniejsza jest zdecydowanie gazowa, chyba że masz jakieś spore rabaty na prąd. Trochę więcej można o tym poczytać tutaj. Warto tylko dodać że indukcja jest jednak bezpieczniejsza i wygodniejsza.
-
Andrzej1456
- Początkujący

Sądzę, że płyta gazowa jest oszczędnym rozwiązaniem. Gaz nie jest taki drogi. Ostatnio widziałem taki płyty marki KERNAU https://www.kernau.com/kategoria/gotowa ... azowe.html. Prezentują się całkiem fajnie i nie są bardzo drogie. Sądzę, że jak się chce zaoszczędzić, to taka płyta będzie wystarczająca.