Jaka moc kominka z płaszczem wodnym?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Jaka moc kominka z płaszczem wodnym?
Witam. Chciałbym otrzymać fachową poradę odnośnie centralnego ogrzewania. Remontuję parter domu i będę wymieniał centralne ogrzewanie na nowe. Dom był budowany w latach '80, nie jest ocieplony, nowe okna średniej jakości zamontuję na wakacjach. Posadzka jest grubości około 8cm sklejona papą a pod nią jakieś dykty które pełnia funkcje "izolacji"
no tak się kiedyś robiło. Wielkość parteru to ok. 100m2 przy wysokości pomieszczeń 2,3m. Dodam że na piętrze jest wylana wylewka z granulatem o grubości 15cm. Obliczyłem że zapotrzebowanie na energie cieplną do ogrzania parteru wynosi około 14kW. I tutaj pierwsze pytanie, jaką moc kominka z płaszczem wodnym wybrać? Czy 16kW wystarczy? kominek będzie głównym źródłem ciepła. Chce podpiąć do niego 10 kaloryferów poprzez rozdzielacz. Niestety nie mam możliwości zamontowania kotła na gaz. Myślę aby jako wspomagacz podpiąć kocioł elektryczny, który by pracował w taryfie nocnej i miałby za zadanie podtrzymywać temperaturę. Czy w systemie zamkniętym nie będzie problemu z taką instalacją? Czekam na odpowiedzi i pozdrawiam
Re: Jaka moc kominka z płaszczem wodnym?
Coraz więcej producentów produkuje wkłady kominkowe i kominki z możliwością podpięcia pod układ zamknięty. Jeżeli 14kW to moc maksymalna jakiej będziesz potrzebował to 16 musi wystarczyć. Spróbuj to spiąć ze buforem biwalentnym nie będziesz się musiał martwić na zapas a kocioł elektryczny obniży pracę do minimum.
Firma Ogólnobudowlana K-BOLBUD Bolesław Wujczyk
Żory - śląskie
Żory - śląskie
Dzięki za odpowiedź. Słyszałem opinie że nie ma sensu montować takich buforów przy ogrzewaniu kaloryferami, że bufor najbardziej współpracuje z podłogówką. Jest w tym coś prawdy?
Po części tak. Choć jeżeli montujesz urządzenie o najgorszej sprawności to co za różnica? W twoim wypadku należy na buforze trzymać wyższą temperaturę niż na grzejnikach. Bufor ma za zadanie zmagazynowanie energii na jakiś czas. Przy podłogówce ten czas się wydłuży bo dozwolona temp będzie niższa niż na grzejnikach.
Żory - śląskie
Żory - śląskie
Rozumiem. Mógłbyś podpowiedzieć o jakiej mocy potrzebuję kocioł elektryczny? I jaka pojemność tego bufora jeżeli miałby być wykorzystany dodatkowo do cwu. 4 osoby, jedna łazienka, zmywarka.
Na 4osoby w powinien wystarczyć 120L zbiornik CWU a bufor w zależności od tego ile chcemy energii zakumulować. Myślę że min to 300L. Co do zmywarki jeżeli chcesz podłączać do niej CWU to musi mieć wejście ciepłej lub sprawdź jaką temp max może mieć na zasilaniu.
Żory - śląskie
Żory - śląskie
-
PleszewskieKotly
- Zainteresowany

Może ja w takim razie zapytam nieco inaczej aby nie krążyć po omacku na aukcjach: jaki budżet generalnie posiadasz na zakup,w tym już uwzględniając zbiornik buforowy? Podaj szczegóły i postaramy się dopasować coś odpowiedniego.
Chciałbym wydać jak najmniej. Kocioł elektryczny prawdopodobnie zamontuje dopiero w następnym roku ponieważ nie zmieszcze się w kosztach. Na sam kominek i bufor myślałem wydać 5000zł. Od razu mówię że nie zależy mi na jakiś bardzo dobrej jakości sprzętu, tylko żeby to jakoś funkcjonowało.
-
PleszewskieKotly
- Zainteresowany

W tym budżecie jest to realne,jednak jakość ma znaczenie i to moim zdaniem właśnie na ta cechę powinieneś zwrócić największą uwagę aby "jakoś" to funkcjonowało i spełniało swoją funkcję. Przeglądałeś też oferty sklepów internetowych?