Zasuwa Burzowa
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Zasuwa Burzowa
Witam wszystkich !!
Mam pewien problem związany z zasuwąburzową mianowicie buduje domek i wykonawca upiera sie, ze zgodnie z przepisami musze kupic zasuwe burzowa. Czytałem ustawęz której wynika, że jedynie w określonych wypadkach trzeba zastosowaćtakie urządzenie...
Jednak wykonawca przekonuje mnie, że jest to bardzo przydatne i napewno na tym nie strace.
Moje pytanie brzmi w jakich sytuacjach montowanie zasuwy burzowej jest oplacalne a w jakich jest tylko stratą pieniedzy ?
Serdecznie pozdrawiam
Piotrek
Mam pewien problem związany z zasuwąburzową mianowicie buduje domek i wykonawca upiera sie, ze zgodnie z przepisami musze kupic zasuwe burzowa. Czytałem ustawęz której wynika, że jedynie w określonych wypadkach trzeba zastosowaćtakie urządzenie...
Jednak wykonawca przekonuje mnie, że jest to bardzo przydatne i napewno na tym nie strace.
Moje pytanie brzmi w jakich sytuacjach montowanie zasuwy burzowej jest oplacalne a w jakich jest tylko stratą pieniedzy ?
Serdecznie pozdrawiam
Piotrek
Owszem, ważne jest to, czy dom jest podpiwniczony, ale nawet w niepodpiwniczonym budynku można zalać posadzki np. w przypadku, gdy początek kanalizacji znajduje się wyżej niż poziom terenu przy domku i gdy pojawią się opady deszczu o natężeniu nie przewidzianym podczas projektowania kanalizacji deszczowej powodujące przepełnienie sieci.beny_hil pisze:pytanie czy dom jest podpiwniczony i czy woda jest podłączona jest do instalacji deszczowej czy kanalizacji znając życie do tej drugiej
Odnośnie sposobu podłączenia - to o czym Pan pisze czyli o życiu dotyczy raczej wybudowanych min. kilkanaście lat temu budynków, a że przedmiotowy budynek jest dopiero budowany, i do tego pewno niedaleko znajdują się przewody kanalizacji sanitarnej i deszczowej, to nie ma możliwości podłączenia się z "deszczówką" do sanitarki, chyba, że ... wykonawca, inwestor oraz inspektor odbioru mają "wolną" kwotę min. czterocyfrową na zapłatę kary i późniejsze poprawne podłączenie instalacji deszczowej do kanalizacji deszczowej.
-
Paweł_Małek
- Superużytkownik

zasowa
Jesli dom jest w zaglebieniu to warto zamontowac - kesli cos sie zapcha w sieci sanitarnej ponizej Twojego przylacza to beda g...a po piwnicy plywac - koszt pozniejszego mycia, dezynfekcji i osuszania, a nastepnie remontu i naprawy zniszczonych urzadzen (np kociol CO)
wielokrotnie przekroczy wartosc zasuwy.
wielokrotnie przekroczy wartosc zasuwy.
-
MAREK MONTER
- Początkujący

Te z Karmatu mają w standardzie klapę zabezpieczoną blachą nierdzewną więc szczury się tego nie złapią. Można ją dostać na www.110.pl
Re: Zasuwa Burzowa
Jeśli chodzi o zasuwy burzowe, to bądźmy konkretni. Najlepiej wybrać firmę z doświadczeniem. Ostatnio podobnie jak Ty szukałem zasuwów i znalazłem się na tej stronie http://www.lemmar.pl/, zakupiłem parę sztuk i służą do dzisiaj 
Linmar ty mistrzu szpadla i łopaty odkopać post sprzed 7lat nowy rekord!!! GRATULUJĘ.
Cześć,
W moim starym domu mam taki problem że z jednej kratki przy wjeździe do garażu wybija mi kanalizacja podczas większych opadów. Niestety tej jednej kratki która jest najniższym punktem w domu nie było możliwości podłączenia do deszczówki więc kiedyś dawno temu została podpięta do kanalizacji. Pomysł jest taki żeby w studzience zbiorczej do której jest podłączona ta kratka na wylocie z rury zamontować zasuwę burzową zwrotną. Studzienka jest tak skonstruowana że zasuwa była by praktycznie na dnie studzienki. Do studzienki dochodzą jeszcze dwa odpływy ścieków z fekaliami ( z mojego domu i domu sąsiada). Podczas wielkich opadów spod garażu odetnę sobie odpływ deszczówki ale zauważyłem że wybicie następuję po ustąpieniu odpadów więc może nie będę miał z tym problemu. Najlepiej by było zastosować jakiś zawór specjalny z pompą ale są to rozwiązania bardzo drogie. Co myślicie?
W moim starym domu mam taki problem że z jednej kratki przy wjeździe do garażu wybija mi kanalizacja podczas większych opadów. Niestety tej jednej kratki która jest najniższym punktem w domu nie było możliwości podłączenia do deszczówki więc kiedyś dawno temu została podpięta do kanalizacji. Pomysł jest taki żeby w studzience zbiorczej do której jest podłączona ta kratka na wylocie z rury zamontować zasuwę burzową zwrotną. Studzienka jest tak skonstruowana że zasuwa była by praktycznie na dnie studzienki. Do studzienki dochodzą jeszcze dwa odpływy ścieków z fekaliami ( z mojego domu i domu sąsiada). Podczas wielkich opadów spod garażu odetnę sobie odpływ deszczówki ale zauważyłem że wybicie następuję po ustąpieniu odpadów więc może nie będę miał z tym problemu. Najlepiej by było zastosować jakiś zawór specjalny z pompą ale są to rozwiązania bardzo drogie. Co myślicie?