Izolacja cieplna poddasza o małym nachyleniu
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
Krzysztofś
- Początkujący

Izolacja cieplna poddasza o małym nachyleniu
Witam. Dziękuję za zainteresowanie tematem, moje pytanie brzmi. Jak prawidłowo ocieplić poddasze dachu kopertowego o spadku wynoszącym 10 stopni ? . Wiem że aby zachować prawidłową wentylacje dachu przy ociepleniu wełna kąt dachu powinien wynosić 15 - 30 stopni. Jak najrozsądniej i najsolidniej wykonać? Czy mógłbym to obejść i poprawić wentylacje dachu montując kominki w kalenicy? . Podnieść szczyt dachu zwiększając kąt do 15-16 stopni( więcej się nie da dach oparty o ścianę wyższej kondygnacji ). Czy zdecydować się na styropapę.Proszę o radę.
-
MistrzJan
- Superużytkownik

Re: Izolacja cieplna poddasza o małym nachyleniu
W/g mnie najlepiej stytropapa 20 cm. Jan
Po mnie nie ma poprawek!!!!
-
Krzysztofś
- Początkujący

Dziękuje za szybką odpowiedz. Ale widząc że trafiłem na odpowiednią osobę, pozwolę sobie zadać jeszcze dwa pytania. Dach o którym mowa a czego nie wspomniałem wcześniej idzie do rozbiórki (przegryziony przez spuszczela). W wyniku czego, mam pewną dowolność formy i możliwość zmiany skosu ( tylko do wspomnianych 15 stopni). W związku z powyższym. Czy Pana opinia to dalej styropapa?MistrzJan pisze:W/g mnie najlepiej stytropapa 20 cm. Jan
I drugie pytanie. Jeśli jednak styropapa, to jak wykonać połączenie termoizolacji pionowej na wysokości kalenicy?
-
MistrzJan
- Superużytkownik

W kalenicy wykonuję szczelnie. Podstawa to wentylacja pomieszczeń przez komin. Najlepiej gdy ocieplenie dachu łączy się z ociepleniem ścian. Przy rynnie też. Jan
Po mnie nie ma poprawek!!!!
Mamy tu chyba lekką "pomroczność jasną", co właściwie jest do ocieplenia:
1) Poddasze dachu kopertowego, czy
2) Dach płaski jednospadowy?
Bo jakoś nie wyobrażam sobie ocieplać poddasze styropapą.
1) Poddasze dachu kopertowego, czy
2) Dach płaski jednospadowy?
Bo jakoś nie wyobrażam sobie ocieplać poddasze styropapą.