Sam robię wentylację mechaniczną
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Sam robię wentylację mechaniczną
Nawet i zdjęcie nie jest realnym dokumentem, wszystko można pobrać z sieci.
paw3leek
Odprowadzenie skroplin z klimatyzacji gdzie najlepiej montować? Puszczać na zewnątrz to może marznąć zima?
paw3leek
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

Zima kolektor daje nic... Nie wodę się spuszcza. Układ jaki założyłem kosztował 1,2 tys zł i jak słońce jest to nie kopcą pod nosem ludziom a i mniej roboty z paleniem mają. Ja jestem za redukcja palenia czym popadnie.paw3leek pisze:Na samej wodzie? W zimie zamarznie . spuszczać wodę na zimę chyba.
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz
Ja mam kolektor z glikolem z starego grzejnika bez pompki obiegowej.TwojOszczednyDom pisze:Zima kolektor daje nic... Nie wodę się spuszcza. Układ jaki założyłem kosztował 1,2 tys zł i jak słońce jest to nie kopcą pod nosem ludziom a i mniej roboty z paleniem mają. Ja jestem za redukcja palenia czym popadnie.paw3leek pisze:Na samej wodzie? W zimie zamarznie . spuszczać wodę na zimę chyba.
paw3leek
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

Tu pompka musiała być ale komplet wszystko 1,2 tys kosztował. Mówiłem też o pompie ale za drogo było.paw3leek pisze:Ja mam kolektor z glikolem z starego grzejnika bez pompki obiegowej.TwojOszczednyDom pisze:Zima kolektor daje nic... Nie wodę się spuszcza. Układ jaki założyłem kosztował 1,2 tys zł i jak słońce jest to nie kopcą pod nosem ludziom a i mniej roboty z paleniem mają. Ja jestem za redukcja palenia czym popadnie.paw3leek pisze:Na samej wodzie? W zimie zamarznie . spuszczać wodę na zimę chyba.
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz
Nic nie zamarznie. Układ drain back.paw3leek pisze: Na samej wodzie? W zimie zamarznie . spuszczać wodę na zimę chyba.
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

to idzie sprawdzić czy ktoś skopiował czy nie... U mnie jak ktoś chce widzieć realizacje to wysyłam fotki mailem, czy nawet certyfikaty (kotś kiedyś mi zarzucał że mideę widziałem chyba tylko w sklepie...,) A najlepiej po prostu przyjechać i zobaczyć, pogadać. Są tacy, którzy jechali i 600 km. Jak ktoś ma w planie wycieczkę do Zakopanego czy Krakowa można wpaśćpaw3leek pisze:Nawet i zdjęcie nie jest realnym dokumentem, wszystko można pobrać z sieci.
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

Generalnie jakie są optymalne rozwiązania:paw3leek pisze:Jak np odgrzybiac i myć klimatyzację kanałowa?
1. Filtr antybakteryjny.
2. Rozdzielacze antybakteryjne
3. Kanały antybakteryjne.
4. Przy przeglądach specjalne specyfiki do czyszczenia wymienników, wentylatorów itd.
Tak, zgadza się, Brzęczkowski robi to nagminnie, nie raz koledzy z FM mu to udowadniali stąd tak ich nie lubi.paw3leek pisze:Nawet i zdjęcie nie jest realnym dokumentem, wszystko można pobrać z sieci.
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

Małe sprostowanie, otóż nie wiem czy Pan Brzęczkowski robi to nagminnie. Co do udawadniania to JA (nie inni koledzy) akurat gdzieś znalazłem takie samo zdjęcie u kogoś innego na stronie, które Pan Tomasz podawał za przykład instalacji na FM. Stało się tak gdy szukałem innych firm zajmujących się montażami kanałówek i zdjęcie rzuciło mi się w oczy. Nie wiem czy podawał, że robił to on czy ktoś inny bo nie pamiętam. Moje jednak są oryginalne jak nigdybachus pisze:Tak, zgadza się, Brzęczkowski robi to nagminnie, nie raz koledzy z FM mu to udowadniali stąd tak ich nie lubi.paw3leek pisze:Nawet i zdjęcie nie jest realnym dokumentem, wszystko można pobrać z sieci.
Pytanie do Pana mam, gość chce do takiego oto zbiornika elektromet wgj-g max 140 podłączyć sobie solara jedno lustro bo grzeje węglem i go to w lecie wkurza. Jest tam wężownica w tym, chciałby to zrobić na samej wodzie żaden glikol. Jak Pan to widzi? Ja robiłem taką instalację na zbirniku z typowym płaszczem wodnym u rodziny i grzeje
Nie jest to takie proste, bo nie zależnie od wszystkiego, czy instalacja będzie na wodzie, czy na glikolu zawsze będzie wymagana osobna wężownica do kolektora. Można to ominąć stosując wymiennik płytowy ale nie przy jednym kolektorze ze względu na koszty wymiennika. A więc w przypadku gościa sensowne będzie wymienić zbiornik na taki z dwiema wężownicami lub dołożyć jeszcze jeden o pojemności ok. 120l Układ na wodzie nazywa się drain back lub aqua step.TwojOszczednyDom pisze: Pytanie do Pana mam, gość chce do takiego oto zbiornika elektromet wgj-g max 140 podłączyć sobie solara jedno lustro bo grzeje węglem i go to w lecie wkurza. Jest tam wężownica w tym, chciałby to zrobić na samej wodzie żaden glikol. Jak Pan to widzi?
10 cm wylewka to chyba trochę za grubo dlatego tak długo oddaje ciepło strasznie dużo energii się tam kumuluje.wposzukiwaniuciepla pisze:To sugeruję zrobić sobie dom o przegrodach ze współczynnikiem łapiącym się jako pasywny, wentylację mechaniczną i wylewkę 10 cm to się Pan przekona. Mam tak obecnie. Jeżeli jest Pan w stanie opanować akumulację w takim domu, bez strat energii poprzez nagłe wietrzenie to zapłacę Panu za dojazd w dwie strony i robociznę x200%. Akumulację w wylewkach w domu pasywnym może zrobić sobie Esmeralda - to taka wróżka, która wie ile następnego dnia będzie st. na zewnątrz, jakie będzie nasłonecznienie i w jakich godzinach oraz czy domownicy nie będą sami grzali domu większą aktywnością (piekarnik itp.). Ja muszę zwyczajnie wietrzyć dom ale pogodzić się z tym, że z 21st. mam nagle 24 co mnie niemiłosiernie irytuje. Tylko jakoś moja wylewka na tą irytację ma wszystko w "d" i dalej oddaje to cholerne ciepło.bachus pisze:Z tego co pisał Pan poprzednio zrezygnował Pan z podłogówki, czyli znacznego komfortu, właśnie celem oszczędności. Jakiś dualizm?TwojOszczednyDom pisze: Co do zużycia kwh...ja specjalnie nie oszczędzam, żyjemy normalnie i zużycie jest takie jakie jest. Też piekernik pochodzi przynajmniej raz w tygondniu. Ważne jest aby sprzęty były energooszczędne, oświetlenie itd.
Co do komfortu - ma Pan podłogi drewniane? Bo stanie bosą stopą na desce dębowej albo palisandrze (w łazience) jest dla mnie wystarczającym komfortem a nawet przyjemnym doznaniem. Pisałem, że podłogówka ok. ale tylko jako maty.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Temperatura podłogi jest taka sama jak powietrza, dlaczego więc ma oddawać ciepło, gdy temperatura powietrza wzrośnie nawet o 0.5st.C
Poza tym w domach izolowanych, nie ma problemu stabilnej temperatury zimą, bo w takich domach wykluczone jest centralne (hydrauliczne, pośrednie) ogrzewanie, problem jest latem, ale nikt znający temat, nie zrobi domu izolowanego bez klimatyzacji a kiedyś gwc.
Poza tym w domach izolowanych, nie ma problemu stabilnej temperatury zimą, bo w takich domach wykluczone jest centralne (hydrauliczne, pośrednie) ogrzewanie, problem jest latem, ale nikt znający temat, nie zrobi domu izolowanego bez klimatyzacji a kiedyś gwc.
rekuperacja od 1989r
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

Dobrze, zatem zapytam odnośnie Pana doświadczenia... czy GWC dawniej było w stanie odpowiednio słchodzic dom i odprowadzić wilgoć z domu latem? Pytam, bo niektórzy twierdzą że bez klimy w upały przy GWC jest bardzo komfortowo i problemu z wilgotnością nie ma...Tomasz_Brzeczkowski pisze:Temperatura podłogi jest taka sama jak powietrza, dlaczego więc ma oddawać ciepło, gdy temperatura powietrza wzrośnie nawet o 0.5st.C