kominek czy piec kaflowy?
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Re: kominek czy piec kaflowy?
mnie się bardzo podobają bio-kominki, nadają takiej nowoczesności ale niektóre z tych klasycznych tez zachęcają.
Piec kaflowy zdecydowanie. To jednak jest klimat i fajnie można się ogrzać. Dziadkowie mieli takie piec, uwielbiałem go w dzieciństwie.
-
StanosławBorsuk
- Aktywny

Ja u siebie mam kominek i nikt mnie nie przekona do pieca kaflowego... Ale znalazłem ciekawy artykuł dla tych, którzy mają stare grzejniki i chcą je odrestaurować: http://www.rynekfarb.pl/renowacja-stary ... adamy-jak/ 
nie no kominek zdecydowanie rządzi w moim rankingu.
Zdecydowanie kominek! My na jesieni zdecydowaliśmy się na nowy kominek do salonu- konkretnie biokominek i naprawdę polecam. Żeby nie, było piec kaflowy też już kiedyś mieliśmy i to jednak nie to samo 
o, biokominki są ekstra, kurcze że ja nie mam możliwości zamontowania sobie komika w domu to jest skandal 
-
polly_jolly
- Początkujący

Hej, a Ty wykonywałaś u nich taki stojak na drewno? Mam nietypową wnękę gdzie mógłby stanąć stojak tylko wysokość 1,80 m. Piszesz że w Eskatt da się zamówić dowolny rozmiar ale nie wiem czy to będzie stabilne? Czy oni mi jakoś doradzą? Czy ja im mam podać ile tych poprzeczek? I jak z wysyłką? Jestem z woj. mazowieckiego. Dzięki za odpowiedźaleksandra1986 pisze:Osobiście jestem bardziej zwolenniczką kominków. Ładnie się prezentują, ponadto nadają wnętrzu niepowtarzalnego charakteru. Zarówno posiadaczom kominków, jak i pieca, polecam zakup stojaka na drewno. Przedmiot ten nie tylko jest funkcjonalny, ale również stanowi dodatkową ozdobę domu. Najbardziej podobają mi się wykonane prawie w całości ze szkła http://www.eskatt.pl/images/dekoracje/s ... any180.jpg. Są one produkowane na indywidualne wymiary, stąd wysokość, jak i szerokość jest dowolna. Szkło nie musi być przezierne, może być większa ilość poprzeczek, wszystko da się wykonać na zamówienie.
pięknie wygląda, Matko ja chce kominek!!!
-
galtamatra
- Początkujący

No kominek to coś pięknego. Też chcę kiedyś mieć w swim przyszłym domu. Albo zrobię sobie kominek, albo piec kaflowy w takim nowym stylu, lecz budowa pieca kaflowego będzie dużo bardziej kosztowna zapewne, no ale sprawa świetna taki oldschool.
Znajomy, który zajmuje się BHP w swoim domu zastosował kominek z płaszczem wodnym. Dzięki temu w całym domu jest ciepło, a przy tym nowocześnie. 
zdecydowanie kominek, inna rzecz nie wchodzi w grę.
Piec kaflowy sprawdzi się w domach w stylu retro, natomiast jeżeli lubisz nowoczesne i dynamiczne wnętrza, to ja również przychylam się do opcji kominka.
-
grzesiek998
- Aktywny

Piece kaflowe można odnowić i będą się pięknie prezentowały. Bardzo eleganckie rozwiązanie.
A nie lepiej zdecydować się na taki piec wolnostojący? To idealne rozwiązanie pomiędzy kominkiem a piecem kaflowym. Do wyboru macie piece stalowe i żeliwne. Taka konstrukcja jest lekka, a do tego prezentuje się bardzo designersko.
Tak jak napisał @Kordoba - piec wolnostojący to fajna alternatywa dla kominka, pod względem obsługi i wyglądu. Możecie smiało sobie poprzeglądać w sklepie: Bofoco