Ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC
Jarecki masz jakiś pomysł na głośna prace podajnika kocioł 12kw premium
Jak masz jeszcze wersję z żeliwnym ewmarem appmd na klasycznym motoreduktorze, to:
- palnik ma fabryczną przekładkę gumową między motoreduktorem a korpusem palnika
a dalej:
- zgodnie z instrukcją zalecamy postawić kociołek na gumach
- dobrze dla wyciszenia też kawałeczek gumy pod stopke podajnika
- z kominem łączyć mniejszą średnicą, np. komin 200mm, to wylot spalin 175mm i rura 180mm, doszczelnienie na wełnę i maskownica, wówczas połączenie nie jest sztywne
u mnie w domu mam ardeo serii eco-burn na klasycznym ewmarze i po 2latach od zamontowania tego palnika przekładnia mi się chyba dotarła i też chodzi ciszej.
(wcześniej był jeszcze stalowy ardeo i jeszcze wcześniej ekoenergia)
- palnik ma fabryczną przekładkę gumową między motoreduktorem a korpusem palnika
a dalej:
- zgodnie z instrukcją zalecamy postawić kociołek na gumach
- dobrze dla wyciszenia też kawałeczek gumy pod stopke podajnika
- z kominem łączyć mniejszą średnicą, np. komin 200mm, to wylot spalin 175mm i rura 180mm, doszczelnienie na wełnę i maskownica, wówczas połączenie nie jest sztywne
u mnie w domu mam ardeo serii eco-burn na klasycznym ewmarze i po 2latach od zamontowania tego palnika przekładnia mi się chyba dotarła i też chodzi ciszej.
(wcześniej był jeszcze stalowy ardeo i jeszcze wcześniej ekoenergia)
Jarecki
Serdecznie pozdrawiam wszystkich
na forumbudowlane.pl
na forumbudowlane.pl
Mam taki palnik jak piszesz a resztę mam tak zrobione jak opisałeś gumy itp. w dzień jest ok ale w nocy słychać podczas podawania paliwa prace tego silnika .Czy są takie dostepnę motoreduktory ktore pracują w miarę cicho?
Witam,
Ulepszam sobie ostatnio swoje CO
np. czujnik pogodowy, mieszacz + siłownik + czujnik, rozdzielacz podłogi juz z pompą i termostatem (było bez) no i zostały jeszcze do zamontowania termostaty na wszystkich grzejnikach w domu. Teraz jeszcze zastanawiam sie nad podłączeniem czujnika spalin.
Czy mogłby mi ktos powiedzieć czy warto??? czy to coś daje?? i czy można go zamontować samemu.
Skad te moje zmiany? otóz od momentu jak kupilem dom 2 lata temu strasznie kiepsko chodzilo CO, w pierwszym roku w 10 letnim domu (na 4 letnim piecu) spaliłem prawie 9t ekogroszu, po zmianach w układzie spadło do 5t.
W tym roku bedzie jeszcze mniej, bo juz jest termostat na podłoge, bylo bez ^^ wymieniłem bojler bo stary nie trzymal temp i grzal sie pol dnia, no i jeszcze termostaty beda na grzejnikach.
Sterownik IRYD mam od 2 lat (sam go kupilem), przed kilkoma dniami doszedl czujnik pogodowy, oraz siłownik no i zastanawiam sie nad czujnikiem spalin.
Obecnie pale jeszcze polskim groszkiem Platinum (nie mam pojecia co to) ale w przyszlym juz moze zmienie na pieklorza, bo czasem odnosze wrazenie ze za slaby jest i dlugo grzeje piec. Chata 160m2, podłogowego około 40m2, piec chyba 25mkw (zapewne za duzy ale chwilowo nie chce wymieniac, ma dopiero z 5 lat).
Ulepszam sobie ostatnio swoje CO
Czy mogłby mi ktos powiedzieć czy warto??? czy to coś daje?? i czy można go zamontować samemu.
Skad te moje zmiany? otóz od momentu jak kupilem dom 2 lata temu strasznie kiepsko chodzilo CO, w pierwszym roku w 10 letnim domu (na 4 letnim piecu) spaliłem prawie 9t ekogroszu, po zmianach w układzie spadło do 5t.
W tym roku bedzie jeszcze mniej, bo juz jest termostat na podłoge, bylo bez ^^ wymieniłem bojler bo stary nie trzymal temp i grzal sie pol dnia, no i jeszcze termostaty beda na grzejnikach.
Sterownik IRYD mam od 2 lat (sam go kupilem), przed kilkoma dniami doszedl czujnik pogodowy, oraz siłownik no i zastanawiam sie nad czujnikiem spalin.
Obecnie pale jeszcze polskim groszkiem Platinum (nie mam pojecia co to) ale w przyszlym juz moze zmienie na pieklorza, bo czasem odnosze wrazenie ze za slaby jest i dlugo grzeje piec. Chata 160m2, podłogowego około 40m2, piec chyba 25mkw (zapewne za duzy ale chwilowo nie chce wymieniac, ma dopiero z 5 lat).
Nie wiem jak masz ocieplony ten dom ale moim zdaniem te 5 ton groszku to trochę sporo. Ja na swoje 150m2 w zeszłym roku spaliłem dokładnie 2300kg ,dom z lat 80tych ,docieplony 10cm styro.
Mam u siebie zamontowany czujnik spalin od 2 lat - przydatna rzecz i spokojnie sam go zamontujesz.
Mam u siebie zamontowany czujnik spalin od 2 lat - przydatna rzecz i spokojnie sam go zamontujesz.
no dom jest docieplony ale dopiero od niedawna. poddasze juz tez zostało docieplone. temp w domu od 23 do 25 - czasem cieplej ale to juz żona wiecznie marudzi że jej zimno a ja w gaciach po chacie musze chodzic.
dopiero od tygodnia mam pompe i termostat na podłogowym i nowy rozdzielacz - wczesniej byl problem. od tygodnia nowy bojler bo wczesniej byla wiecznie zimna woda wiec piec tez musial przez to wiecej palic. generalnie duzo sie zmienilo i licze na to ze przyszly sezon zaowocuje spalaniem rzedu 3t
no i jeszcze nie ma termostatów na pozostałych grzejnikach w domu, gdzies za tydzień dopiero zostanie to zrobione. tak wiec powinno być duzo lepiej. Pierwszy rok byl najgorszy
PS. a czy czujnik spalin moge sam podłączyć czy musze odsyłac sterownik do jakiejś aktualizacji??
dopiero od tygodnia mam pompe i termostat na podłogowym i nowy rozdzielacz - wczesniej byl problem. od tygodnia nowy bojler bo wczesniej byla wiecznie zimna woda wiec piec tez musial przez to wiecej palic. generalnie duzo sie zmienilo i licze na to ze przyszly sezon zaowocuje spalaniem rzedu 3t
no i jeszcze nie ma termostatów na pozostałych grzejnikach w domu, gdzies za tydzień dopiero zostanie to zrobione. tak wiec powinno być duzo lepiej. Pierwszy rok byl najgorszy
PS. a czy czujnik spalin moge sam podłączyć czy musze odsyłac sterownik do jakiejś aktualizacji??
Sam podłączysz. Gdy odkręcisz obudowę sterownika to tam będzie napisane gdzie należy podłączyć czujnik
z klasycznych ciszej pracują takie, które są w całości zalane olejem bez podziału na mniejszą i większąSKAM 12KW pisze:Mam taki palnik jak piszesz a resztę mam tak zrobione jak opisałeś gumy itp. w dzień jest ok ale w nocy słychać podczas podawania paliwa prace tego silnika .Czy są takie dostepnę motoreduktory ktore pracują w miarę cicho?
np. niemiecki BHF albo polskiego producenta JanPa, oba z silnikami Przymierze
BHF możesz zapytanie wysłać tutaj: etnapleszew@gmail.com
JanPa - tel. 033 87 91 830
W tym roku wszyscy już pracują nad energooszczędnymi i ciszej pracującymi, możliwe,że ten trend będzie mocniej widoczny od jesieni. BHF ma już swoją pierwszą serię z silnikiem 30W, a najdłużej na rynku jest hipoidalna Ewmaru z silnikiem 30W
http://domer.pl/motoreduktor-ewmar-ness ... -zawl.html
Jarecki
na forumbudowlane.pl
na forumbudowlane.pl
no to ok, tzn podlaczyc kabelki to ja wiem gdzie bo juz widzialem miejsce wlozenia kabli jak podpinalem czujnik pogodowy, chodzilo mi raczej o to ze gdzies kiedys wyczytałem ze trzeba gdzies zabrać sterownik albo wysłać aby zrobili aktualizacje firmware czy cos, ale widocznie chodzilo o cos innego.manix76 pisze:Sam podłączysz. Gdy odkręcisz obudowę sterownika to tam będzie napisane gdzie należy podłączyć czujnik
no ale skoro o tym nie piszesz to widocznie nie trzeba, wiec juz zamowilem
Jak masz sterownik dwa lata to na pewno nie musisz go aktualizowac o funkcje czujnika spalin...
Jarecki79 pisze:Iryd, który mam pod okiem pracuje na kotle zakładowym
Ostatnio jest ciepło, więc nie jest palone ciągle, stąd statystyki są dziwne i niepełne
Nie mniej jak mówiłem ekran 6 - dane tygodniowe
ekran 5 -
1. Spalił od ostatniego zasypu
2. Spalił przez 1h - to jest wyliczana wartość średnia od ostatniego zasypu
3. Spalił 24h - dobowe za ostatni dzień
4. Pozostało opału na jest obliczane na podstawie deklarowanego zasypu oraz bieżącej średniej godzinowej od ostatniego zasypu
oraz ekran z deklaracją ilości paliwa dosypanego do kosza
1. Jak wejść do tych ustawień bo nie mogę za cholerę dojść do tego menu?
2. Podłączyłem czujnik spalin i działa fajnie jednak zastanawiam się czy należy zmienić ustawienia fabryczne co do temp spalin? Czy zostawić jak jest?
3. Siłownik mieszacza puszcza mi więcej *C na układ jak jest zadane. Tzn. Ustawiłem 39C na dom a czasem poleci więcej kolo 50C. Mam ustawiony czas pracy na 10 sek, przerwa 5. Wcześniej było 2s praca, 20s przerwy i było podobnie. Jak to dopieścić?
1. To jest najnowsza aktualizacja softu. Jak nie masz tej najnowszej aktualizacji to nie wejdziesz w te ustawienia.
2. Raczej należy zmienić pod własne preferencje
3. U mnie było (było, ponieważ zmieniłem juz sterownik) nastawione- praca 2sek ,przerwa 20sek i max przebijał o 3stopnie a zazwyczaj były to 2.
Na początek ustaw sobie praca 2 sek ,przerwa powiedzmy 8 sek i daj mu trochę czasu aż sie ustawi. Na początku tak właśnie może przebijać temperature tak jak piszesz.
2. Raczej należy zmienić pod własne preferencje
3. U mnie było (było, ponieważ zmieniłem juz sterownik) nastawione- praca 2sek ,przerwa 20sek i max przebijał o 3stopnie a zazwyczaj były to 2.
Na początek ustaw sobie praca 2 sek ,przerwa powiedzmy 8 sek i daj mu trochę czasu aż sie ustawi. Na początku tak właśnie może przebijać temperature tak jak piszesz.
1. ok, dziękuje -widocznie nie mam najnowszej 
2. A czym sie kierować przy ustawianiu temp spalin?? czy kiedy ma problem z dobiciem temp czy jak? niebardzo wiem czym sie kierowac ustawiając to
3. ok dzięki. w takim razie jak tylko skoncze prace poprawie ustawienia i zrobie według tego co napisałeś. Dzięki
2. A czym sie kierować przy ustawianiu temp spalin?? czy kiedy ma problem z dobiciem temp czy jak? niebardzo wiem czym sie kierowac ustawiając to
3. ok dzięki. w takim razie jak tylko skoncze prace poprawie ustawienia i zrobie według tego co napisałeś. Dzięki
Ustaw sobie temperature tych spalin 150 stopni i będzie git. Jak sterownik chodzi w automacie to rzadko kiedy dojdzie do tej temperatury. U mnie nigdy nie przebił 120stopni.
Jak ustawisz zbyt niską temperaturę spalin np 50stopni to wtedy może być problem z osiągnięciem zadanej temp na kotle, po prostu gdy temp spalin osiągnie te 50 stopni ,wtedy sterownik schodzi z mocy tak aby nie przekraczać tych 50 stopni. Z kolei za wysoka temp spalin też nie jest wskazana gdyż ciepło ucieka w komin.
Jak ustawisz zbyt niską temperaturę spalin np 50stopni to wtedy może być problem z osiągnięciem zadanej temp na kotle, po prostu gdy temp spalin osiągnie te 50 stopni ,wtedy sterownik schodzi z mocy tak aby nie przekraczać tych 50 stopni. Z kolei za wysoka temp spalin też nie jest wskazana gdyż ciepło ucieka w komin.
super, i wszystko jasne.
Dziękuje ślicznie za pomoc.
pozostaje mi tylko teraz poprawic ustawienia i cieszyć sie z pełnego automatu
Dziękuje ślicznie za pomoc.
pozostaje mi tylko teraz poprawic ustawienia i cieszyć sie z pełnego automatu