Dziwne działanie boilera

Instalacja wodna w mieszkaniu czy w domu to bardzo istotna kwestia. Jeżeli masz problem ze swoją instalacją wodną, nie wiesz jak ją rozplanować, jak zainstalować hydrofor, czy wykonać podłączenia, tutaj znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

MagdalenaA
Początkujący
Początkujący

Dziwne działanie boilera

Post autor: MagdalenaA »

Witam, posiadam w mieszkaniu boiler do podgrzewania wody. Uruchamia się on o określonych godzinach przy pomocy zewnetrznego sterownika elektrycznego. Woda grzeje się dwa razy dziennie 4:00-6:00 (i co do tego grzania nie mam żadnych zastrzeżeń- ciepła woda utrzymuje się nawet do godziny 12, podgrzewa się do odpowiedniej temperatury). Gorzej jest z grzaniem południowym, gdzie woda grzeje się od 13:00 do 16:00, a często woda o 17 jest lenia, a o 18 już lodowata. Czy ktoś wie jaka może być tego przyczyna. Dodam że na pewno nie jest to wina sterownika, bo załącza on boiler, na co wskazuje lampka kontrola.
Będę bardzo wdzięczna za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam,
Magdalena

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Dziwne działanie boilera

Post autor: Bolas »

A kiedy pani użytkownik korzysta z wody najwięcej?
Firma Ogólnobudowlana K-BOLBUD Bolesław Wujczyk
Żory - śląskie

MagdalenaA
Początkujący
Początkujący

Post autor: MagdalenaA »

Ja się kąpie po rannym grzaniu wody, a mąż po południowym. Niemniej założenie jest takie, że od momentu zakonczenia grzania do opisanych powyżej sytuacji nie używa się zimnej wody.
Pozdrawiam,
Magdalena

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Bolas »

nie używa się zimnej wody.
nie wiem czy to przejęzyczenie ale zimna woda nie ma na to wpływu.
Jeżeli po tym okresie CWU szybko się kończy tzn że musi być gdzieś jej pobór. Dodatkowo należy sprawdzić czy na wejściu zimnej wody do bojlera jest zamontowany zawór zwrotny. Co to za bojler? Marka?
Firma Ogólnobudowlana K-BOLBUD Bolesław Wujczyk
Żory - śląskie

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje wodne”