zmiana elewacji i docieplenie na istniejacym ruszcie
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
zmiana elewacji i docieplenie na istniejacym ruszcie
Witam
Chciałbym zmienić elewację z siddingu na klasyczny tynk, oraz przy okazji docieplić dom. Pod sidddingiem mam ruszt drewniany z wypełnieniem wełną mineralną (8 cm) i paroizolacją. Nie chciałbym zrywać rusztu i wełny, ale dodać kolejną warstwę izolacji i tynk.
Architekt zaproponował mi zamontowanie na ruszcie (na dystansach 2-3 cm w celu wentylacji wełny) płytę OSB, a na nią styropian, siatkę i tynk. Mam jednak wątpliwość, czy styropian spełni swoją funkcję kolejnej warstwy izolacyjnej, jeżeli pod nim będzie 2-3 cm przestrzeń wentylowana.
Czy jest to dobre rozwiązanie ? Jeśli nie, to jakie jest najtańsze rozwiązanie ?
Chciałbym zmienić elewację z siddingu na klasyczny tynk, oraz przy okazji docieplić dom. Pod sidddingiem mam ruszt drewniany z wypełnieniem wełną mineralną (8 cm) i paroizolacją. Nie chciałbym zrywać rusztu i wełny, ale dodać kolejną warstwę izolacji i tynk.
Architekt zaproponował mi zamontowanie na ruszcie (na dystansach 2-3 cm w celu wentylacji wełny) płytę OSB, a na nią styropian, siatkę i tynk. Mam jednak wątpliwość, czy styropian spełni swoją funkcję kolejnej warstwy izolacyjnej, jeżeli pod nim będzie 2-3 cm przestrzeń wentylowana.
Czy jest to dobre rozwiązanie ? Jeśli nie, to jakie jest najtańsze rozwiązanie ?
Paroizolacja jest O.K. w obecnej chwili. tj.przy przykryciu wełny siddingiem.Jeżeli w jakis sposób (pytanie w jaki ?) zostałaby przytwierdzona warstwa styropianu, to wełna, która znalazłaby sie pod spodem nie ''oddychałaby'' już, stąd wymyślona przez Architekta szczelina wentylacyjna.Wacław pisze:Oczywiście, że nie spełni swojej roli. Tylko po co wentylacja jak masz paraizolacje?
W jaki sposób mógłbym wobec tego docieplić sciany ?
-
JBZ
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Izolacja termiczna musi być sucha zimą! Po to jest folia paro izolacyjna. W takim wypadku wentylacja za izolacją termiczną jest zbędna. Skuteczna wentylacja domu jest konieczna, nie ściany!!. A analiz cieplno wilgotnościowych już się na szczęście nie przeprowadza. Ściana ma mieć minimum 0.1W/m2xK i musi być sucha ( poniżej 1%) cały rok nie tylko latem!
-
JBZ
Kolejne brednie Panie Brzęczkowski!
Analizy cieplno-wilgotnościowe dopiero wchodzą do użytku i są tym samym, co tomografia lekarzowi. Czas skończyć z rozwiązaniami bez podstaw - po prostu z głowy.
Ponadto:
1. Proszę uściślić pojęcie "izolacja termiczna sucha".
2. Nie mając zielonego pojecia o budownictwie, wypisuje Pan brednie. Właśnie wentylacja tuż za warstwą termoizolacyjną jest idealnym rozwiązaniem.
3. Z czego wynika wsp. przenikania ciepła 0,1? To brzmi tak, jak lekarstwo na wszystkie choroby.
Jerzy Zembrowski
Analizy cieplno-wilgotnościowe dopiero wchodzą do użytku i są tym samym, co tomografia lekarzowi. Czas skończyć z rozwiązaniami bez podstaw - po prostu z głowy.
Ponadto:
1. Proszę uściślić pojęcie "izolacja termiczna sucha".
2. Nie mając zielonego pojecia o budownictwie, wypisuje Pan brednie. Właśnie wentylacja tuż za warstwą termoizolacyjną jest idealnym rozwiązaniem.
3. Z czego wynika wsp. przenikania ciepła 0,1? To brzmi tak, jak lekarstwo na wszystkie choroby.
Jerzy Zembrowski
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Jedni starają się by izolacja termiczna była sucha ( badania dr Wojciecha Nawrota do 1% zawilgocenia 100% izolacyjności 4% zawilgocenia 50% izolacyjności) a inni szukają wody tam gdzie jej nie ma prawa być. A o 70 kWh/m2 to nawet nie słyszeli. Epoka kominów, węgla, nabijanie się z ludzi i kpiny z fizyki!
Bartkowe , jak masz od wewnątrz folię paro izolacyjna to daj styropian bez wentylacji. Zrób za to wentylację mechaniczną w domu, wilgoć trzeba odprowadzać, a ściana to najbardziej kretyńskie miejsce do realizacji tego celu!
Bartkowe , jak masz od wewnątrz folię paro izolacyjna to daj styropian bez wentylacji. Zrób za to wentylację mechaniczną w domu, wilgoć trzeba odprowadzać, a ściana to najbardziej kretyńskie miejsce do realizacji tego celu!