Witam Wszystkich
Zakupilem gotowy projekt domu parterowego 83m2 + strych gdzie sa przewidziane do wyboru 3 technologie wykonania scian:
1. Ściana dwuwarstwowa z betonu komórkowego odm. 600, gr. 34cm (24cm beton komórkowy + 10cm wełna mineralna Rockwool / styropian Termoorganika) o wsp. U0 = 0,26W/m2K.
2. Ściana dwuwarstwowa z ceramiki poryzowanej Porotherm gr. 35cm (25cm materiał ceramiczny + 10cm wełna mineralna Rockwool / styropian Termoorganika) o wsp. U0 = 0,27W/m2K.
3. Ściana dwuwarstwowa z keramzytobetonu gr. 34cm (24cm bloczek keramzyto-betonowy + 10cm wełna mineralna Rockwool / styropian Termoorganika) o wsp. U0 = 0,24W/m2K.
Z opinii na forum juz sie dowiedzialem ze 10 cm styropianu to dosc malo. Jednak na chwile obecna pozostawiam taki wariant.
W projekcie mam przewidziane tylko ogrzewanie gazowe. Niestety nie mam dojscia do gazu ziemnego, tak wiec pozostaje mi LPG. Chcialbym zmienic typ ogrzewania i zastanawiam sie nad zaprojektowaniem ogrzewania kominkowego z plaszczem wodnym + gazowe lub elektryczne.
Prosze o rade co wybrac. Kominkowego plus gaz co by nie wymagalo wielkich zmian w projekcie czy tez jednak kominkowe plus elektryczne? Dom jest dosyc maly bo 83m2 + strych.
Z gory dziekuje za porady.
Ogrzewanie elektryczne czy gazowe domu parterowego 83 metrow
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl