Kolejny raz - smród z kanalizacji

Wszystko o kanalizacji i odwodnieniu. Dział poświęcony poradom na temat najnowszym rozwiązaniom technologicznym związanymi z kanalizacją, drenażem i oczyszczaniem ścieków.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

lbacik
Początkujący
Początkujący

Kolejny raz - smród z kanalizacji

Post autor: lbacik »

Witam.

Przeglądałem forum i wiem, ze temat był już wielokrotnie poruszany, ale chciałem poprosić może ktoś jest wstanie doradzić mi jak rozwiązać mój problem.

Postaram się dokładnie opisać swój przypadek.

Mam wybudowany komin z jednym szybem wentylacyjnym zamkniętym, który nie jest używany do wentylacji (posiadam wentylację mechaniczną) mój hydraulik postanowił skorzystać z tego kanału do wyprowadzenia odpowietrzenia pionu kanalizacyjnego, czyli pion kanalizacyjny bodajże rura 110 idzie obok komin, później na wysokości poddasza wchodzi w kanał wentylacyjny (i tu został popełniony błąd bo nie zostało to poprowadzone rurą pcv w kanale tylko samym kanałem, oczywiście jest to obmurowane opiankowane i szczelne. Na kominie wychodzi to boczna kratką wentylacyjną jak na zdjęciu nr. 1
IMG_0034.JPG
IMG_0034.JPG (53.95 KiB) Przejrzano 1968 razy
, wcześniej była tam założona tam krateczka wentylacyjna.

Komin od podstawy obudowany jest silikatem z trzech stron, z jednej nie został obudowany i miedzy kominem, a ścianką działową jest wolna przestrzeń 12 cm i stamtąd w ciężkie ponure wilgotne dni wychodzi smród na podpasze załączniki 2 zaznaczone czerwoną strzałką, poniżej tego silikatu jest szary pustak od komina nie obudowany (nie widać tego na zdjęciu)
IMG_0038.JPG
IMG_0038.JPG (74.79 KiB) Przejrzano 1968 razy
(komin systemowy czyli szary pustak - nie wiem jak dokładnie to się nazywa) moje podejrzenie jest takie, że smród z kanalizacji zamiast wydostać się na zewnątrz zalega w kanale wentylacyjnym i albo poprzez nieszczelność na łączeniach (fuga) albo poprze przesiąkanie dostaje się do wolnej przestrzeni (między silikatem, a kominem) i wychodzi na strych po czym poprze wyłaz na strych wchodzi do domu.

Teraz ściągnąłem kratkę wentylacyjną na kominie i jest zdecydowanie lepiej ale nie idealnie więc przypuszczam, że wystarczyłoby lepiej wentylować ten kanał i powinno pomóc. Hydraulik, który to robił chce teraz wstawić rurę pcv do tego kanału, ale wiąże się to z kuciem komina i kanału wentylacyjnego (w celu połączenia tych rur) w budynku wszytko wykończone więc nie ma mowy o dostanie się do tego z poziomu np. łazienki, zostaje kucie na poddaszu, gdzie też chciałbym tego ominąć.

Moje pytanie czy można jakoś sprawniej wentylować ten kanał, myślałem o jakimś turbo vencie, ale nie wiem czy nie zrobię tam zbyt dużych różnic ciśnienia, ewentualnie czy możecie coś podpowiedzieć co można zrobić, żeby jednak nie kuć tego komina, a lepiej wentylować ten kanał, żeby smród w nim długo nie zalegał.

Za wszelkie uwagi będę wdzięczny.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kanalizacja i odwodnienia”