Sam robię wentylację mechaniczną

Jeżeli Twoje rachunki za ogrzewanie są spore, masz pleśń w pokoju to może być spowodowane złą wentylacją w domu czy w mieszkaniu. Dowiedz się jak temu zaradzić i stworzyć zdrowy klimat w domu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

maniek_ch88
Początkujący
Początkujący

Re: Sam robię wentylację mechaniczną

Post autor: maniek_ch88 »

mysza26 pisze:
Tomasz_Brzeczkowski pisze:A jeżeli ktoś ma sporo kasy i uprze się, że chce zabytkowy system, to kwestia wentylacji kotłowni zależy od samej kotłowni. Czy jest wentylacyjne połączona z resztą domu (drzwi ze szparą do domu) i co tam w niej będzie.
Umownie nazywam to kotłownią, będzie tam piec gazowy kondensacyjny oraz ogrzewanie podłogowe, nic nie pisałem o centralnym. CWU latem ogrzeje z solarów a zimą z pieca. Elektryczne ogrzewanie nie wyjdzie taniej z tego co się orientowałem. Pomijając kwestie ogrzewania zabytkowego czy innego mógłby Pan wypowiedzieć się na temat stosowania wywiewu, nawiewu w tejże nieszczęsnej "kotłowni" przy WM ?

Z tego co ja się do tej pory dowiedziałem, z tego forum głównie, to w kotłowni wystarczy sam wywiew, poprostu powietrze z domu przejdzie pod drzwiami i wyleci czyszcząc kotłownię. Przy piecu gazowym powinno być ok, nie wiem czemu miałby się kominiarz czepiać - wywiew jest. Komin wentylacyjny też raczej wyciąga niż nawiewa...

Janusz30
Początkujący
Początkujący

Post autor: Janusz30 »

TwojOszczednyDom pisze:

W porządku. Ale co to za instalacje. Jak działa ta pompa powietrze - woda. Powietrze z poza domu? Z domu? Skąd wziąć 50-60stopni w zasobinku?

Co z tym chłodnym powietrzem i wykorzystaniem go ponownie?

Są jakieś mądre strony o tym? Żeby poczytać i wiedzieć coś więcej?
Pompa powietrze woda co cwu? Wykorzystuje energię z powietrza do ogrzewania wody w zasobniku. Powietrze można czerpać z otoczenia jeśli mamy odpowiednią kubaturę (ludzie montuję zasys powietrza z piwnicy, poddasza np.) lub z zewnątrz. Powietrze chłodne które oddaje pompa można wykorzystać do schładzania latem. Gdy chłodzenia nie potrzeba mamy przepustnicę i to powietrze wyrzucamy na zewnątrz. Przykład ogrzewania CWU za rok dla pompy aristona 100L dla 3 osobowej rodziny to 730 kwh. Pompa za 3,5 tys zł.
Witam
Ale rozumiem, że to urządzenie jest na prąd? i najlepiej jak działa na niższej taryfie?
Ile takiej pompie zajmuje nagrzanie zbiornika 300L do temp. np. 50oC? Przy zasobniku 100l (po 30l na członka rodziny) kąpiel w wannie raczej odpada. Gwarancja na pompę ile ma 2-5 lat? Czy taka pompa jest słyszalna - mam piwnicę?
Jaki byłby koszt takiej pompy do grzania tylko cwu ze zbiornikiem 300l i np. wężownicą solarną żeby np. zimą wspomóc ogrzewanie kotłem?
Pytam bo jak na razie rozważam założenie instalacji solarnej.

TwojOszczednyDom
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: TwojOszczednyDom »

Pompa 300l koszt okolo 7 tys.
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz

maniek_ch88
Początkujący
Początkujący

Czytalem trochę o klimatyzatorach inwerterowych z możliwością grzania mieszkania. Zastanawiam się jaka marka jest najlepsza. Zdecydowanie pobór prądu i głośność jest najważniejsza. Myślałem zeby zamontować jeden multisplit na 4 (4 sypialnie) i jeden na 2 (salon i gabinet). Na ile to potrafi dogrzac dom w okresie przejsciowym? Jaka firmę wybrać? Dobrze to będzie z WM wspolpracowalo?

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Kotłownie to najdroższe i najmniej komfortowe ogrzewanie, często za samo ogrzewanie wychodzi nawet ponad 2000zł w domu 150m2 w sezonie!
Skąd ten upór na tak drogie systemy?
rekuperacja od 1989r

mysza26
Początkujący
Początkujący

Post autor: mysza26 »

Tomasz_Brzeczkowski pisze:Kotłownie to najdroższe i najmniej komfortowe ogrzewanie, często za samo ogrzewanie wychodzi nawet ponad 2000zł w domu 150m2 w sezonie!

Skoro wszystkie metody ogrzania domu poza ogrzewaniem elektrycznym bo takie jest na podczerwień są bardzo kosztowne to proszę powiedzieć jaki koszt będzie dla takiego domku 150m2 przy tymże energooszczędnym ogrzewaniu elektrycznym skoro gaz to 2000 zł ? W krajach skandynawskich się to opłaca i jest popularne bo energia elektryczna jest tania i nie ma co porównywać do naszego kraju. Proszę poczytać fora i tych co się chwalą niskim zużyciem energii. No chyba, że dom budujemy bardzo izolowany to jakie by to nie było ogrzewanie będzie małe zapotrzebowanie na energię grzewczą.

TwojOszczednyDom
Superużytkownik
Superużytkownik

mysza26 pisze:
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Kotłownie to najdroższe i najmniej komfortowe ogrzewanie, często za samo ogrzewanie wychodzi nawet ponad 2000zł w domu 150m2 w sezonie!

Skoro wszystkie metody ogrzania domu poza ogrzewaniem elektrycznym bo takie jest na podczerwień są bardzo kosztowne to proszę powiedzieć jaki koszt będzie dla takiego domku 150m2 przy tymże energooszczędnym ogrzewaniu elektrycznym skoro gaz to 2000 zł ? W krajach skandynawskich się to opłaca i jest popularne bo energia elektryczna jest tania i nie ma co porównywać do naszego kraju. Proszę poczytać fora i tych co się chwalą niskim zużyciem energii. No chyba, że dom budujemy bardzo izolowany to jakie by to nie było ogrzewanie będzie małe zapotrzebowanie na energię grzewczą.
Dom 100m2 słabo izolowany, ogrzewanie koszt za luty 160 zł. Temperatury 20,5-21,5'C dół i poddasze 22,4-24'C. Sprawę załatwia w zasadzie kanałowa pompa ciepła plus grzejniki dogrzewające w łazienkach. Przy większych mrozach dodatkowo włączają się grzejniki jak potrzeba ale i tak za stosunkowo mroźny styczeń koszt ogrzewania wyszedł na poziomie około 260 zł. A w domu lepiej zbudowanym i zaizolowanym jak będzie to wyglądać...?
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz

maniek_ch88
Początkujący
Początkujący

Kanałowa pompą ciepła czyli klimatyzator?

TwojOszczednyDom
Superużytkownik
Superużytkownik

Janusz30 pisze:
TwojOszczednyDom pisze:

W porządku. Ale co to za instalacje. Jak działa ta pompa powietrze - woda. Powietrze z poza domu? Z domu? Skąd wziąć 50-60stopni w zasobinku?

Co z tym chłodnym powietrzem i wykorzystaniem go ponownie?

Są jakieś mądre strony o tym? Żeby poczytać i wiedzieć coś więcej?
Pompa powietrze woda co cwu? Wykorzystuje energię z powietrza do ogrzewania wody w zasobniku. Powietrze można czerpać z otoczenia jeśli mamy odpowiednią kubaturę (ludzie montuję zasys powietrza z piwnicy, poddasza np.) lub z zewnątrz. Powietrze chłodne które oddaje pompa można wykorzystać do schładzania latem. Gdy chłodzenia nie potrzeba mamy przepustnicę i to powietrze wyrzucamy na zewnątrz. Przykład ogrzewania CWU za rok dla pompy aristona 100L dla 3 osobowej rodziny to 730 kwh. Pompa za 3,5 tys zł.
Witam
Ale rozumiem, że to urządzenie jest na prąd? i najlepiej jak działa na niższej taryfie?
Ile takiej pompie zajmuje nagrzanie zbiornika 300L do temp. np. 50oC? Przy zasobniku 100l (po 30l na członka rodziny) kąpiel w wannie raczej odpada. Gwarancja na pompę ile ma 2-5 lat? Czy taka pompa jest słyszalna - mam piwnicę?
Jaki byłby koszt takiej pompy do grzania tylko cwu ze zbiornikiem 300l i np. wężownicą solarną żeby np. zimą wspomóc ogrzewanie kotłem?
Pytam bo jak na razie rozważam założenie instalacji solarnej.
Tak na prąd. Ludzie wstawiają pompy do łazienek, kotłowni. Ile czasu zajmuje grzanie to zależy od temperatur powietrza z którego brana jest energia. Gwarancje są i po 5 lat. Piwnica to dobre miejsce. Podany koszt pompy z około 7 tys zł moze mieć wężownicę na dodatkowe źródło nie problem. Za ile zł będzie miał Pan solary - cały system?

TwojOszczednyDom
Superużytkownik
Superużytkownik

maniek_ch88 pisze:Kanałowa pompą ciepła czyli klimatyzator?
Tak, ju nas to tak nazywają w usa, kanadzie czy nowej zelandi gdzie jest to popularne bardzo mówią na to kanałowe pompy ciepła. Ostatni montaż pozwolił zredukować rachunki za energię o ponad 2 razy przy temp. w domu 23'C.

Chce kolega zobaczyć co i jak to zapraszam z rzeszowa do mnie 1h 20 minut A4. :)

maniek_ch88
Początkujący
Początkujący

TwojOszczednyDom pisze:
maniek_ch88 pisze:Kanałowa pompą ciepła czyli klimatyzator?
Tak, ju nas to tak nazywają w usa, kanadzie czy nowej zelandi gdzie jest to popularne bardzo mówią na to kanałowe pompy ciepła. Ostatni montaż pozwolił zredukować rachunki za energię o ponad 2 razy przy temp. w domu 23'C.

Chce kolega zobaczyć co i jak to zapraszam z rzeszowa do mnie 1h 20 minut A4. :)
Chętnie bym przyjechał, tyle że akutalnie to nie Rzeszów a Amsterdam, a to koło 12 godzin :)

W maju powinienem być w Rzeszowie, to chętnie bym się rozejrzał.

Awatar użytkownika
bachus
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: bachus »

TwojOszczednyDom pisze: Przykład ogrzewania CWU za rok dla pompy aristona 100L dla 3 osobowej rodziny to 730 kwh. Pompa za 3,5 tys zł.
Oszczędności do granic możliwości. Ciekaw jestem jakiej to rodzinie 3 osobowej wystarczy ok. 80 litrów wody ciepłej, bo przecież chyba nikt nie wierzy, ze z zasobnika 100l i rozgrzanego do 45 stopni wyciągniemy też 100 litrów. Po skomplikowanym przeliczeniu wychodzi na osobę ponad 26 litrów. A dane statystyczne mówią, ze w Polsce zużycie ciepłej wody na osobę wynosi 40-60 litrów.
A więc po co propagować jakieś nie stworzone zabawki.
Co do liczb podanych w cytacie. Aby wyszło jak dla tej rodziny to kąpiel trzeba rozkładać na raty a jak jest dziecko to raczej nie wykonalne.
Ciekawe jaki jest czas nagrzewania takiego zbiorniczka szczególnie teraz w zimie kiedy woda w przyłączu na ok. 6 stopni? a i jaka jest żywotność tej sprężarki?
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).

TwojOszczednyDom
Superużytkownik
Superużytkownik

bachus pisze:
TwojOszczednyDom pisze: Przykład ogrzewania CWU za rok dla pompy aristona 100L dla 3 osobowej rodziny to 730 kwh. Pompa za 3,5 tys zł.
Oszczędności do granic możliwości. Ciekaw jestem jakiej to rodzinie 3 osobowej wystarczy ok. 80 litrów wody ciepłej, bo przecież chyba nikt nie wierzy, ze z zasobnika 100l i rozgrzanego do 45 stopni wyciągniemy też 100 litrów. Po skomplikowanym przeliczeniu wychodzi na osobę ponad 26 litrów. A dane statystyczne mówią, ze w Polsce zużycie ciepłej wody na osobę wynosi 40-60 litrów.
A więc po co propagować jakieś nie stworzone zabawki.
Co do liczb podanych w cytacie. Aby wyszło jak dla tej rodziny to kąpiel trzeba rozkładać na raty a jak jest dziecko to raczej nie wykonalne.
Ciekawe jaki jest czas nagrzewania takiego zbiorniczka szczególnie teraz w zimie kiedy woda w przyłączu na ok. 6 stopni? a i jaka jest żywotność tej sprężarki?
Cud Panie Witoldzie bo im starcza....Ja sam mam 5 osób w domu i 120L zbiornik wystarczy na 2 dorosłych i 3 dzieci. Wiadomo, nie każdy siedzi w wannie, zwykle prysznice. Dobór rozwiązania zależy od tego co i jak nam potrzeba. Jak wody zuywamy mało, wanna raz na jakiś czas to spokojnie 100L wystarczy. Zawsze jest też opcja boost w razie W.

U mnie w takim razie też w domu cuda zachodzą przy 5 osobach....według Pana rozumowania ale Pan neguje teraz wszystko co by kto napsiał z nieco innymi poglądami jak widzę. Coż tu więcej pisać....

Aha, żeby nie było to przypominam że kolektry również mam.

Awatar użytkownika
bachus
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: bachus »

TwojOszczednyDom pisze: Cud Panie Witoldzie bo im starcza....Ja sam mam 5 osób w domu i 120L zbiornik wystarczy na 2 dorosłych i 3 dzieci.
Aha, żeby nie było to przypominam że kolektry również mam.
Te 120l to do kolektorów? Do czego te 120 litrów jest podłączone? Jaki zbiornik jest do kolektorów?
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).

maniek_ch88
Początkujący
Początkujący

Trochę nie do końca w temacie wentylacji, ale skoro była mowa o ogrzewaniu cwu, co myślicie panowie o takim patencie:

http://www.odzyskwa.eu/montaz.html

Odzyskiwanie ciepła ze ścieków prysznicowych , wygląda to całkiem ciekawie, pewnie trochę by to oszczędności przyniosło. Miał ktoś z was z tym jakieś doświadczenia?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wentylacja i klimatyzacja”