Jak ogrzewać mieszkanie?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Jak ogrzewać mieszkanie?
A jakie metody ogrzewania brałeś pod uwagę? Ja sporo ostatnio czytałem i zauważyłem, ze ekogroszek. Bardzo zyskuje na popularności. Wystarczy popatrzeć na ceny tego typu opału. Sa bardzo opłacalne.
Minię Marzec i myślę że w raz z nim skończy się sezon grzewczy..
Ale nie skończy się problem jak i czym ogrzewać.Ignacy411 pisze:Minię Marzec i myślę że w raz z nim skończy się sezon grzewczy..
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).
-
Gość10463
prędzej czy później wprowadzą błękitny węgiel, więc kierunkowość obrana przez Was jest zasadna i usprawiedliwiona wyborem metody ogrzewania. Aby zmniejszyć koszty ogrzewania można zastosować alternatywne metody izolowania od wewnątrz.. ale jak to na forum nie warto nic pisać bo zaraz będzie wymiana "mojsza racja jest najmojsza"emiliann pisze:A jakie metody ogrzewania brałeś pod uwagę? Ja sporo ostatnio czytałem i zauważyłem, ze ekogroszek. Bardzo zyskuje na popularności. Wystarczy popatrzeć na ceny tego typu opału. Sa bardzo opłacalne.
-
Konsultant Viessmann
- Superużytkownik

Błękitny węgiel... hm.... to dalej jest węgiel i dalej emituje zanieczyszczenia i dalej bardzo dużo.... Więc nie jestem przekonany czy to ma szansę konkurować z pompą ciepła, czy z kotłem kondensacyjnymKrystian_Tarnowski pisze: prędzej czy później wprowadzą błękitny węgiel, więc kierunkowość obrana przez Was jest zasadna i usprawiedliwiona wyborem metody ogrzewania. Aby zmniejszyć koszty ogrzewania można zastosować alternatywne metody izolowania od wewnątrz.. ale jak to na forum nie warto nic pisać bo zaraz będzie wymiana "mojsza racja jest najmojsza"
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie wprowadzą gazu. Ogrzewanie gazem jest czystym, ale nieporozumieniem. To ogrzewanie pośrednie, wymaga kotłowni, nie chłodzi i ma ogromną nadprodukcję.
Zużycie przekracza 30kWh/m2 rocznie, co jest granicą wiedzy i przyzwoitości instalatora.
Poza tym, jak ktoś wykonuje ogrzewanie gazowe ( czy inne hydrauliczne) z natury rzeczy nie może znać się na termodynamice i w ogóle współczesnych instalacjach.
Pan mi napisze, dlaczego jest tak fatalna edukacja? Dlaczego nie reklamuje się instalacji zużywających 30 i więcej kWh/m2 ? Dlaczego człowiek po politechnice dopuszcza w ogóle ogrzewanie hydrauliczne pośrednie w domach??? Dla kasy, czy z braku podstawowej wiedzy?
Zużycie przekracza 30kWh/m2 rocznie, co jest granicą wiedzy i przyzwoitości instalatora.
Poza tym, jak ktoś wykonuje ogrzewanie gazowe ( czy inne hydrauliczne) z natury rzeczy nie może znać się na termodynamice i w ogóle współczesnych instalacjach.
Pan mi napisze, dlaczego jest tak fatalna edukacja? Dlaczego nie reklamuje się instalacji zużywających 30 i więcej kWh/m2 ? Dlaczego człowiek po politechnice dopuszcza w ogóle ogrzewanie hydrauliczne pośrednie w domach??? Dla kasy, czy z braku podstawowej wiedzy?
rekuperacja od 1989r
A niby jak może instalacja zużywać 30 i więcej kWh/m2 , na niby co ona tyle zużywa. Dla tego się ich nie reklamuje.Tomasz_Brzeczkowski pisze: Dlaczego nie reklamuje się instalacji zużywających 30 i więcej kWh/m2 ?
Bo te jest tanie i najbardziej komfortowe.Tomasz_Brzeczkowski pisze: Dlaczego człowiek po politechnice dopuszcza w ogóle ogrzewanie hydrauliczne pośrednie w domach???
Oczywiście tylko Brzęczkowski jako jedyny na świecie posiadł jedynie tajemną wiedzę. I nie chce się z nikim ją podzielić.Tomasz_Brzeczkowski pisze: Dla kasy, czy z braku podstawowej wiedzy?
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).
-
Gość10463
mając mieszkanie w bloku mam zakładać pompę ciepła na podwórku przy parkingu ???Konsultant Viessmann pisze:Błękitny węgiel... hm.... to dalej jest węgiel i dalej emituje zanieczyszczenia i dalej bardzo dużo.... Więc nie jestem przekonany czy to ma szansę konkurować z pompą ciepła, czy z kotłem kondensacyjnymKrystian_Tarnowski pisze: prędzej czy później wprowadzą błękitny węgiel, więc kierunkowość obrana przez Was jest zasadna i usprawiedliwiona wyborem metody ogrzewania. Aby zmniejszyć koszty ogrzewania można zastosować alternatywne metody izolowania od wewnątrz.. ale jak to na forum nie warto nic pisać bo zaraz będzie wymiana "mojsza racja jest najmojsza"
TEMAT dotyczy mieszkania a nie domu jednorodzinnego nowo budowanego
jest różnica czy nie ?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

A dlaczego w mieszkaniu nie? Nawet dziś i juro zakładamy - zapraszam. To najtańsze ogrzewanie i chłodzenie powietrza. Jam ma na balkonie. Dziś i jutro montujemy na strychach.Krystian_Tarnowski pisze:mając mieszkanie w bloku mam zakładać pompę ciepła na podwórku przy parkingu ???Konsultant Viessmann pisze:Błękitny węgiel... hm.... to dalej jest węgiel i dalej emituje zanieczyszczenia i dalej bardzo dużo.... Więc nie jestem przekonany czy to ma szansę konkurować z pompą ciepła, czy z kotłem kondensacyjnymKrystian_Tarnowski pisze: prędzej czy później wprowadzą błękitny węgiel, więc kierunkowość obrana przez Was jest zasadna i usprawiedliwiona wyborem metody ogrzewania. Aby zmniejszyć koszty ogrzewania można zastosować alternatywne metody izolowania od wewnątrz.. ale jak to na forum nie warto nic pisać bo zaraz będzie wymiana "mojsza racja jest najmojsza"
TEMAT dotyczy mieszkania a nie domu jednorodzinnego nowo budowanego![]()
jest różnica czy nie ?
Ludzie nie chcą dużo płacić, mieć niski komfort i jeszcze gaz w budynku.!
rekuperacja od 1989r
-
Gość10463
nie mam gazu co mnie cieszy i płacę za grzejniki i ciepło z nich wykorzystane po 100 zł miesięcznie czyli 1200 rocznie
Tyle, że mało kto woli się zabezpieczać a większość woli się leczyć
ale to inna bajka jak wiemy
Tyle, że mało kto woli się zabezpieczać a większość woli się leczyć
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Miałem gaz ale wyrzuciłem, płacę 1500 rocznie, za wszystko - z klimatyzacją, gotowaniem i oświetleniemKrystian_Tarnowski pisze:nie mam gazu co mnie cieszy i płacę za grzejniki i ciepło z nich wykorzystane po 100 zł miesięcznie czyli 1200 rocznie![]()
Tyle, że mało kto woli się zabezpieczać a większość woli się leczyć![]()
rekuperacja od 1989r
To proszę mi łaskawie przypomnieć za jakim ja konkretnie jestem systemem grzewczym, lub lobbuję jaki koncern?
Będzie jak z tym koniem, przypomnieć?
Może to ja mam w stópce to zdanie?Kolektory i baterie słoneczne to wymóg energooszczędnego budownictwa.
Czyżby kolektory słoneczne były tylko ozdobą na dachu, do tego dofinansowaną przez państwo, jako ekologiczny system grzewczy?
Producenci kolektorów wręcz nie mogą się doczekać, by na każdym dachu był zamontowany kolektor słoneczny. Szczególnie zimą ma to podstawowe znaczenie dla zrównoważonego ogrzewania domu. Latem wystarczy, że podgrzeje wodę w basenie,
albo do prysznica...
Widzę, ze ta moja instalacja solą w oku.Enerbau pisze:To proszę mi łaskawie przypomnieć za jakim ja konkretnie jestem systemem grzewczym, lub lobbuję jaki koncern?
Będzie jak z tym koniem, przypomnieć?Może to ja mam w stópce to zdanie?Kolektory i baterie słoneczne to wymóg energooszczędnego budownictwa.
Czyżby kolektory słoneczne były tylko ozdobą na dachu, do tego dofinansowaną przez państwo, jako ekologiczny system grzewczy?
Producenci kolektorów wręcz nie mogą się doczekać, by na każdym dachu był zamontowany kolektor słoneczny. Szczególnie zimą ma to podstawowe znaczenie dla zrównoważonego ogrzewania domu. Latem wystarczy, że podgrzeje wodę w basenie,
albo do prysznica...
To jeszcze raz przypomnę jak wygląda:
I nie jest to instalacja finansowana z żadnego funduszu.
Wieszała ją firma BACHUS z Gdańska.
Od wczoraj ta instalacja ogrzewa budynek.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

"Dekoracja" to najmniejszy problem. Głównym problemem jest duże roczne zużycie. Kolejna sprawa, to nie da się tego poprawnie wykonać, taki system musi być do ogrzewania centralnego, które nie nadaje się do współczesnego budownictwa. Ostania kwestia to fachowość instalatorów. Jeżeli już to kolektory w Polsce montuje się pionowo!!!Czyżby kolektory słoneczne były tylko ozdobą na dachu, do tego dofinansowaną przez państwo, jako ekologiczny system grzewczy?
rekuperacja od 1989r
Mogę zaręczyć, że firma instalująca tą instalację tak zamontowała, ze przynosi mi ona oszczędności na centralnym ok. 30% oraz na ciepłej wodzie gdzieś ok. 70% w skali roku.Od wczoraj ta instalacja ogrzewa budynek.
Od ładnych paru lat na tej instalacji jest założony licznik ciepła i wiadomo ile ciepła jest zużywane z tej instalacji.
Pionowo wiesza się tylko w skrajnych sytuacjach, wiesza się na pionowej ścianie ale na konstrukcji wsporczej pod katem, jeżeli ktoś uznaje tą zasadę jako normalną to gratuluję. Ktoś kto twierdzi, ze do ciepłej wody pionowo nie ma żadnego doświadczenia i wygaduje bzdury. Zużycie przez pompę obiegową to koszt ok. 50 zł rocznie a więc ktoś kto próbuje wmawiać czytelnikom, ze do instalacji solarnej trzeba coś dołożyć to znów jest osobą nie mającą żadnego doświadczenia i wygaduje bzdury.
Ale jak ktoś chce zamontować kolektory według tych idiotycznych zaleceń co wyżej to proszę bardzo, nikt nikogo do niczego nie zmusza, przynajmniej instalatorzy później poprawią po partaczu, kasując nie mało. Ale jak wszędzie wiedza kosztuje. A konkluzją tej wiedzy jest taka sytuacja by z instalacji solarnej wyciągnąć jak najwięcej ciepła w formie cieplej wody uzytkowej.
W przyszłym tygodniu znów firma BACHUS zamontuje następną instalację ale według sztuki i zasad, czyli pod katem i na dachu.