Prośba o weryfikację ustawieńewentualniekorekty Ptec Taurus 18,5 kw sterownik St-480

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

mizakk
Początkujący
Początkujący

Prośba o weryfikację ustawieńewentualniekorekty Ptec Taurus 18,5 kw sterownik St-480

Post autor: mizakk »

Witam wszystkich.

Jestem użytkownikiem 2 zimę pieca Taurus gaur duo z HZP 18,5 kw i sterownikiem st-480 TH.

Przyszedł czas doprecyzowania ustawień. W piecu się ładnie pali ale ma straszne duże wahania temp potrafi spaść temp na kotle opok 6stopni oczywiście występuje to jak załączy sie dodatkowo cyrkulacja CWu może tonormalnie nieznam się dlategopytam i drugiproblem to strasznie smoli,mosze go czyścić co tydzień.
Teraz troszkę o domu:

Dom ocieplony pow ok 160m2 plus ok 80 podłogówki,na każdym grzejniku termostat, okna plastik.Domek już chyba wygrzany w końcu to 2 zima, eko-groszek cały czas ten sam ale pozostaje zawsze to ale, w popielniku pojawia sie nieznacznie ale jakby spieki i strasznie dymi z komina, sporo popiołu popielkin co zasyp. . Do zainteresowania tematem podpuścił mnie sąsiad walczył ostatnio ze swoim ślimakiem ze współpracą z forum i bardzo ładnie doprecyzował ustawienia popiół jak z papierosa i zarazem stał się ekonomiczny.

Instalacja z zaworem 3 drożnym i siłownikiem podłączonym pod sterownik.

Moje obecne ustawienia:

Temp CO 65 stopni

Cwu 40 stopni

Przerwa podawania 3:15 min

Nadmuch 25 bieg (%)

Przerwa podtrzymania 33min

Wentylator w podtrzymaniu:

- praca 15 s

- przerwa 20 min

Histerezy ustawione na 2 stopnie

Proszę o jakieś porady i sugestie do moich ustawień aby doprecyzować ustawienia.

PS. Myślałem o zakupie tak jak u sąsiada modułu internetowego aby prościej było go ustawić idealnie, pokazywał mi wykresy, temp i bardzo mi się podobało. W jego przypadku pomogło to w korektach ale nie wiem co zakupić i czy warto jak możecie doradźcie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”