Jak myślicie? To duże ryzyko postawić tak wszystko na jedną kartę?
Pompa ciepła, rekuperacja, zostawić kominy?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Pompa ciepła, rekuperacja, zostawić kominy?
Witam, jestem na etapie adaptacji gotowego projektu. Zdecydowałem się na pompę ciepła + akumulator C.W.U. + rekuperacja + kominek z płaszczem do użycia kilka razy w roku i ewentualnej awarii prądu. Chciałem się dowiedzieć, czy wy widzicie sens w pozostawieniu komina wentylacji i komina z kotłowni? Wiadomo, kominek zostaje, tutaj z komina nie zrezygnuję
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Pompa ciepła, rekuperacja, zostawić kominy?
Przy awarii prądu, kominek też nie grzeje. Lepiej więc robić go bez płaszcza.muuumin pisze:Witam, jestem na etapie adaptacji gotowego projektu. Zdecydowałem się na pompę ciepła + akumulator C.W.U. + rekuperacja + kominek z płaszczem do użycia kilka razy w roku i ewentualnej awarii prądu. Chciałem się dowiedzieć, czy wy widzicie sens w pozostawieniu komina wentylacji i komina z kotłowni? Wiadomo, kominek zostaje, tutaj z komina nie zrezygnuję :)
Odradzam łączenie grzania wody i domu. To drogo kosztuje w instalacji a potem w eksploatacji.
Poza tym pompa ciepła latem odprowadza ciepło z domu, szkoda tego nie wykorzystywać.
Przy WM z odzyskiem ciepła, dom musi być szczelny!! Żadnych dziur i szczelin.
Ech.. nie z płaszczem (za dużo o tym myślę), chodziło mi o kominek akumulacyjny.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

A po co akumulacja? W domach o małym zapotrzebowaniu to po prostu masakra.muuumin pisze:Ech.. nie z płaszczem (za dużo o tym myślę), chodziło mi o kominek akumulacyjny.
Poza tym, kominek to urok, a ogrzewanie to obowiązek. No i kotłownia w salonie...
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

muuumin pisze:Witam, jestem na etapie adaptacji gotowego projektu. Zdecydowałem się na pompę ciepła + akumulator C.W.U. + rekuperacja + kominek z płaszczem do użycia kilka razy w roku i ewentualnej awarii prądu. Chciałem się dowiedzieć, czy wy widzicie sens w pozostawieniu komina wentylacji i komina z kotłowni? Wiadomo, kominek zostaje, tutaj z komina nie zrezygnuję![]()
jakie będą tego koszty?
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz
U mnie grzeje, wystarczy tani UPS.Tomasz_Brzeczkowski pisze: Przy awarii prądu, kominek też nie grzeje. .
o rekuperacji sporo można poczytać na stronie http://www.liderbudowlany.pl/artykul/20 ... onomicznie , temat szeroki i popularny ostatnio,a jesli mozna odzyskac ciepło i zaoszczędzić, to warto
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Przecież oni się na tym nie znają!carlson pisze:o rekuperacji sporo można poczytać na stronie http://www.liderbudowlany.pl/artykul/20 ... onomicznie , temat szeroki i popularny ostatnio,a jesli mozna odzyskac ciepło i zaoszczędzić, to warto
Jak i gdzie taka wentylacja odprowadza wodę?Higieniczna wentylacja decentralna jest też bardzo korzystna dla zdrowia – rozwiązuje problem zawilgocenia, zagrzybienia, stęchliznę i trujące gazy generowane w procesie bytowania człowieka. Dzięki zastosowaniu odpowiednich filtrów, stanowi barierę dla szkodliwych substancji oraz pyłów powietrza zewnętrznego. - See more at: http://www.liderbudowlany.pl/artykul/20 ... 5L2CX.dpuf
rekuperacja od 1989r
-
Rafał Cichocki
- Zaawansowany

Witam,muuumin pisze:Witam, jestem na etapie adaptacji gotowego projektu. Zdecydowałem się na pompę ciepła + akumulator C.W.U. + rekuperacja + kominek z płaszczem do użycia kilka razy w roku i ewentualnej awarii prądu. Chciałem się dowiedzieć, czy wy widzicie sens w pozostawieniu komina wentylacji i komina z kotłowni? Wiadomo, kominek zostaje, tutaj z komina nie zrezygnuję![]()
Jeżeli nie wybrał Pan jeszcze pompy ciepła oraz rekuperatora do swojego budynku, to zachęcam do zapoznania się z ofertą produktową marki Junkers, która posiada zarówno gruntowe, jak i powietrzne pompy ciepła oraz wysokosprawne rekuperatory do wentylacji mechanicznej.
Przy wyborze kominka proponuję zastosowanie rozwiązania bez płaszcza wodnego. Układy grzewcze z pompą ciepła najlepiej sprawdzają się w układach niskotemperaturowych np. 35/27. Natomiast kominki z płaszczem wodnym są tego przeciwieństwem - najlepiej współpracują z instalacjami wysokotemperaturowymi.
Ze względu na montowaną rekuperację proszę poszukać kominków z zamkniętym paleniskiem z doprowadzeniem powietrza do spalania bezpośrednio do paleniska.
Realizując budowę z wymienionymi urządzeniami zwiększającymi efektywność energetyczną budynku, a zarazem zapewniające wysoki komfort użytkowania, można zrezygnować w uzgodnieniu z projektantem z kanałów wentylacji grawitacyjnej ( kominów). Decyzja taka musi być skonsultowana z projektantem, ponieważ niektóre pomieszczenia w budynku mogą wymagać zgodnie z warunkami technicznymi zapewnienia wentylacji naturalnej, np. kuchnia do której zostanie doprowadzona instalacja gazowa. Rezygnacja z kosztów budowy kominów znacznie obniży koszty inwestycyjne..
Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.
Pozdrawiam,
muszę u siebie zrobić takie badanie termowizyjne, był jeden fachowiec według którego wszystko jest ok, ale to na oko, dom mam ocieplony, okna wymienione, dach dość nowy, a wentylacja do kitu i chcemy zamontować rekuperator, tylko mi przy oknie wieje, czyli nie może być szczelne. Widzę, że http://www.rekuperacja.waw.pl/rekuperacja/ robią takie badania, ale jeszcze nie dzwoniłam, ile to może kosztować?
-
marekzzabek
- Zaawansowany

kilka stówek, zależy od powierzchni domu. taki do 200m2 zamkniesz się z pełnym raportem w 800zł zapewne
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Szkoda, że nie znają podstaw fizyki. Badania termowizyjne mają sens od wewnątrz, nie od zewnątrz.kolaaa pisze:muszę u siebie zrobić takie badanie termowizyjne, był jeden fachowiec według którego wszystko jest ok, ale to na oko, dom mam ocieplony, okna wymienione, dach dość nowy, a wentylacja do kitu i chcemy zamontować rekuperator, tylko mi przy oknie wieje, czyli nie może być szczelne. Widzę, że http://www.rekuperacja.waw.pl/rekuperacja/ robią takie badania, ale jeszcze nie dzwoniłam, ile to może kosztować?
Naprawdę warto znać fizykę, bez tego badanie wprowadza w błąd.
rekuperacja od 1989r
-
Piotr Nowik
- Superużytkownik

- Kontakt:
A cóż stoi na przeszkodzie, by wykonać badania termowizyjne jednocześnie od zewnatrz i od wewnątrz?
Jestem światowej sławy specjalistą od mniemanologii stosowanej, a praw fizyki uczę się od pana Tomasza Brzęczkowskiego
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nic poza obciachem, że kamerę ma ktoś kto nie ma pojęcia o termodynamice i o tym co pokazuje kamera.
To jakby kiper degustował wino liżąc butelkę.
Podam Panu przykład z życia. Firma Unibud stawiała w W-wie osiedle. Inwestor chcąc mniej zapłacić zarządził odbiór z kamerą termowizyjną. Sporo było czerwonych plam. Na następnych budynkach, styropian przyklejono na placki. Operator kamery stwierdził, że jest super (cały styropian granatowy) , tyle że mieszkania trudno dogrzać.
Główne straty ciepłą to podłoga i wentylacja, a to widać tylko od wewnątrz. Szkoła w której "uczy" się, że można robić zdjęcia od zewnątrz, dopuszcza mniej styropianu od gruntu niż w dachu!!! (nie widać strat) Dopuszcza ocieplanie ścian od zewnątrz!!!!(nie widać strat ) Dopuszcza wentylację tzw grawitacyjną.
Przepraszam, ale ktoś koto wyciąga wnioski ze zdjęć na zewnątrz, jest po prostu matołem.
To jakby kiper degustował wino liżąc butelkę.
Podam Panu przykład z życia. Firma Unibud stawiała w W-wie osiedle. Inwestor chcąc mniej zapłacić zarządził odbiór z kamerą termowizyjną. Sporo było czerwonych plam. Na następnych budynkach, styropian przyklejono na placki. Operator kamery stwierdził, że jest super (cały styropian granatowy) , tyle że mieszkania trudno dogrzać.
Główne straty ciepłą to podłoga i wentylacja, a to widać tylko od wewnątrz. Szkoła w której "uczy" się, że można robić zdjęcia od zewnątrz, dopuszcza mniej styropianu od gruntu niż w dachu!!! (nie widać strat) Dopuszcza ocieplanie ścian od zewnątrz!!!!(nie widać strat ) Dopuszcza wentylację tzw grawitacyjną.
Przepraszam, ale ktoś koto wyciąga wnioski ze zdjęć na zewnątrz, jest po prostu matołem.
rekuperacja od 1989r