Dodatkowy punkt gazowy
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Dodatkowy punkt gazowy
Witam, chciałbym się dowiedzieć jaki jest koszt podłączenia dodatkowego punktu gazowego, mam w mieszkaniu ogrzewanie gazowe i chciałbym doprowadzić gaz pod kuchenkę gazową, jak to zrobić?wiem że trzeba jakiś projekt itd, z góry dziękuję za pomoc
-
Greengaz
- Superużytkownik

- Kontakt:
Re: Dodatkowy punkt gazowy
Projekt - 600 - 800 zł, instalacja - ok. 100 zł/mb.
Obalam mity na temat ogrzewania propanem.
Dodam że to jest bliźniak, piec gazowy mam w domu i czy musze mieć projekt żeby podciągnąć sobie gaz pod kuchenkę,mam gościa z uprawnieniami i słyszałem ze projekt jednak nie jest konieczny?
takMartin076 pisze:czy musze mieć projekt żeby podciągnąć sobie gaz pod kuchenkę
źle słyszałeś, jeśli chcesz mieć wszystko ZGODNIE Z PRAWEM musisz wystąpić do gazowni o zmianę warunków przyłączenia i zlecić wykonanie projektuMartin076 pisze:słyszałem ze projekt jednak nie jest konieczny?
Ok, a ktoś to będzie sprawdzał?przecież niema żadnych kontroli z gazowni czy coś w tym stylu
I co Ci mam odpowiedzieć?
Jeśli c.w.u. masz również z kotła gazowego, czyli korzystasz z gazu 12 m-cy w roku, to zużycie gazu przez kuchenkę jest tak znikome, że ze wskazań gazomierza gazownia nie jest w stanie wywnioskować, że podłączyłeś sobie kuchenkę, ale są przypadki, w których może Ci ten projekt być potrzebny (np. sprzedaż domu czy wypłata odszkodowania w przypadku pożaru spowodowanego nieszczelnością inst. gazowej...)
Jeśli c.w.u. masz również z kotła gazowego, czyli korzystasz z gazu 12 m-cy w roku, to zużycie gazu przez kuchenkę jest tak znikome, że ze wskazań gazomierza gazownia nie jest w stanie wywnioskować, że podłączyłeś sobie kuchenkę, ale są przypadki, w których może Ci ten projekt być potrzebny (np. sprzedaż domu czy wypłata odszkodowania w przypadku pożaru spowodowanego nieszczelnością inst. gazowej...)
Ok, wielkie dzięki za wytłumaczenie. Pozdrawiam...
-
Greengaz
- Superużytkownik

- Kontakt:
Najprościej i najtaniej /przecież nikt nie będzie sprawdzał/ instalację gazową poprowadzić wężem ogrodowym do podlewania. Trzeba tylko kupić porządne szybkozłączki, np. Gardeny.AdiK pisze:I co Ci mam odpowiedzieć?
Obalam mity na temat ogrzewania propanem.
Ja w domku z lat 80-tych miałem dwa razy przegląd instalacji przy okazji jakiś prac instalacyjnych w ciągu 25 lat. Nie pamiętam z jakiego powodu był pierwszy przegląd bo miałem kilkanaście lat chyba w związku z przejściem pod koniec lat 80-tych na ogrzewanie gazowe piecem stojącym jednofunkcyjnym Raszyn. Drugi przegląd był przy okazji wymiany głównego zaworu na zew. budynku ze 3 lata temu. Gazownicy słusznie się przyczepili, że rura z gazem zaraz po wyjściu z licznika w piwnicy w kuchni jest zakryta płytami rigips co przy okazji malowania kuchni zostało poprawione.Martin076 pisze:Ok, a ktoś to będzie sprawdzał?przecież niema żadnych kontroli z gazowni czy coś w tym stylu
Witam,
Ja mam podobne pytanie.
Kupiłem mieszkanie w trakcie budowy w którym jest ogrzewanie gazowe (piec dwu funkcyjny) oraz wg projektu instalacja gazowa jest pociągnięta do kuchni (kuchenki gazowej).
W związku z tym że planuję zainstalowanie kuchenki indukcyjnej chciałem zrezygnować z tego przyłącza od rozdzielnika przy piecu gazowym.
Moje pytanie brzmi czy jeżeli w przyszłości (np za 5-10 lat) chciałbym jednak podciągnąć gaz do kuchenki gazowej w kuchni to jedynym problemem i kosztem byłoby położenie instalacji od trójnika do kuchni?
z góry dziękuję za informację.
pozdrawiam
Ja mam podobne pytanie.
Kupiłem mieszkanie w trakcie budowy w którym jest ogrzewanie gazowe (piec dwu funkcyjny) oraz wg projektu instalacja gazowa jest pociągnięta do kuchni (kuchenki gazowej).
W związku z tym że planuję zainstalowanie kuchenki indukcyjnej chciałem zrezygnować z tego przyłącza od rozdzielnika przy piecu gazowym.
Moje pytanie brzmi czy jeżeli w przyszłości (np za 5-10 lat) chciałbym jednak podciągnąć gaz do kuchenki gazowej w kuchni to jedynym problemem i kosztem byłoby położenie instalacji od trójnika do kuchni?
z góry dziękuję za informację.
pozdrawiam
Dla wprawnego instalatora nie ma problemów. Może być więcej lub mniej roboty w zależności od materiału z którego instalacja będzie wykonana.
-
Konsultant Viessmann
- Superużytkownik

A więc zapraszam wszystkich "wprawnych instalatorów" do programu Instalator firmy Viessmann - wiem że to nie na temat, ale nie mogę znaleźć ogólnego wątku dla instalatorów.
Czy ktoś z Was słyszał o tym programie? Wiecie czego dotyczy? A może ktoś jest zainteresowany premiami finansowymi, nagrodami, szkoleniami?
Zachęcam do zadawania pytań
Czy ktoś z Was słyszał o tym programie? Wiecie czego dotyczy? A może ktoś jest zainteresowany premiami finansowymi, nagrodami, szkoleniami?
Zachęcam do zadawania pytań
Jak bardzo tępą dzidą trzeba być by na forum gdzie może zajrzeć potencjalny klient napisać że instalator ma korzyści z promowania waszej marki. Teraz okaże się że nie tylko trzeba kocioł sprzedać taniej niż najtańsza oferta na oferteo to jeszcze instalator będzie musiał oddać pieniądz ze swojego montażu. GRATULUJE - pana pracodawca już o tym wie? Kończycie jakieś szkolenia wewnętrzne "jak strzelić w stopę sobie i instalatorowi"????? Macie tak niską sprzedaż że musicie się do tak tanich reklam posuwać?
Takich instalatorów, firmy jak i konsultantów trzeba omijać szerokim łukiemBolas pisze:Jak bardzo tępą dzidą trzeba być by na forum gdzie może zajrzeć potencjalny klient napisać że instalator ma korzyści z promowania waszej marki. Teraz okaże się że nie tylko trzeba kocioł sprzedać taniej niż najtańsza oferta na oferteo to jeszcze instalator będzie musiał oddać pieniądz ze swojego montażu. GRATULUJE - pana pracodawca już o tym wie? Kończycie jakieś szkolenia wewnętrzne "jak strzelić w stopę sobie i instalatorowi"????? Macie tak niską sprzedaż że musicie się do tak tanich reklam posuwać?
Wskazane byś miał wszystko udokumentowane - poprawiony projekt, naniesione zmiany, w przyszłości będzie się to wiązać z koniecznością wykonania zmian projektowych i zmodernizowania instalacji.
Bezpłatne doradztwo, dojazd w cenie usług, zapraszamy na Hydraulik Wrocław
Bezpłatne doradztwo, dojazd w cenie usług, zapraszamy na Hydraulik Wrocław