Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.
Witam,
Zakupiłam mieszkanie w bloku i zastanawia mnie czy w salonie z aneksem kuchennym (29 m2) wystarczy tylko 1 grzejnik? Dodam, że w pomieszczeniu są dwa okna balkonowe i wydaje mi się że 1 grzejnik może nie dać sobie rady.
Bolas pisze:Nie ilość grzejników a moc decyduje o tym czy da czy nie da rady. Rozmieszczenia wpływa bardziej na komfort.
Kolejna sprawa to ta ile energii będziemy potrzebować na ogrzanie tego mieszkania... Czyli jak mieszkanie jest zaizolowane, dalej czy mamy sąsiadów od góry, z dołu, po bokach itd... stolarka okienna etc.
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz
wystarczą dwa grzejniki na całe mieszkanie ... problem w tym, że można dużo na energii zaoszczędzić i płacić bardzo małe rachunki za ogrzewanie a nie każdy to chce więc niech robi jak uważa
GRZEJNIKI POD OKNEM TO GŁUPOTA!!! Zużycie wzrasta 2x a przy zasłonach czy firankach nawet 3X
Podobnie o braku podstawowej wiedzy o termodynamice świadczy grzejnik konwekcyjny czy drabinkowy w łazience, gdzie wentylacja jest z dołu do góry???
Radzę poszukać projektanta który zna fizykę!!!
Bolas pisze:Nie ilość grzejników a moc decyduje o tym czy da czy nie da rady. Rozmieszczenia wpływa bardziej na komfort.
Tomasz_Brzeczkowski pisze:GRZEJNIKI POD OKNEM TO GŁUPOTA!!! Zużycie wzrasta 2x a przy zasłonach czy firankach nawet 3X
Chyba nie do końca masz rację Bolas. Wydaje mi się, że większą siłę argumentów ma Brzęczkowski, bardziej dosadnie je artykułuje. Jego stwierdzenia są oparte na naukowej podstawie, Ty natomiast nie masz żadnych argumentów, ze umieszczenie grzejnika wpływa tylko na komfort. Takim stwierdzeniem można się narazić na miano ciepłownika a przecież tego nie chcemy? prawda.
TwojOszczednyDom pisze:
Kolejna sprawa to ta ile energii będziemy potrzebować na ogrzanie tego mieszkania... Czyli jak mieszkanie jest zaizolowane, dalej czy mamy sąsiadów od góry, z dołu, po bokach itd... stolarka okienna etc.
No właśnie ile energii będziemy potrzebować? Wiemy jak to policzyć czy nie? A może nie warto tego liczyć?
Ale ja proponuję policzyć to jak Brzęczkowski: z pały . Bo i tak każdy budynek... ma 30kWh/m2/rok.
Po co tu cokolwiek liczyć, można się jeszcze pomylić i będzie wstyd. Prawda Grzegorzu?
Tomasz_Brzeczkowski pisze:GRZEJNIKI POD OKNEM TO GŁUPOTA!!! Zużycie wzrasta 2x a przy zasłonach czy firankach nawet 3X
Chyba nie do końca masz rację Bolas. Wydaje mi się, że większą siłę argumentów ma Brzęczkowski, bardziej dosadnie je artykułuje. Jego stwierdzenia są oparte na naukowej podstawie, Ty natomiast nie masz żadnych argumentów, ze umieszczenie grzejnika wpływa tylko na komfort. Takim stwierdzeniem można się narazić na miano ciepłownika a przecież tego nie chcemy? prawda.
Krystian_Tarnowski pisze:
przyklepie status szkodnika i co wtedy ?
A wtedy to już dozgonna banicja i wygnanie. Choć są i tego też dobre strony ja mam status ciepłownika Nr 1 i z tego jestem bardzo dumny
Zwróć uwagę, ze Brzęczu nie jest w stanie moich argumentów komentować i dobrze, nikt takiego komfortu tu nie ma. Zobacz: Bolas swoim stwierdzeniem dał dowód braku podstawowej wiedzy, choć od lat to wykonuje. Choć to może nie najlepszy przykład.
Izolację daje się od wewnątrz!!! Styropian na zewnątrz, nie zatrzyma ciepła z domu, bo to mur przez fundament odprowadzi do gruntu, tylko zatrzyma wodę w ścianie, bo nie ma paroizolacji.
jeśli posadzki które są obecnie będą dobrze zaizolowane to jakieś 20% ciepła zostanie w domu
jeśli dodatkowo zabezpieczysz ściany i sufity to zatrzymasz kolejne ciepło w mieszkaniu
jeśli jeszcze będzie mało oszczędności można okna zabezpieczyć od zewnątrz które zatrzymają jeszcze 30% ciepła ....
tak więc do 70% ciepła można zatrzymać a co za tym idzie zmniejszyć o tyle zużycia kasy na ogrzewanie
Oj narażacie się kolego Krystianie. Rurki tylko na suficie, bo tak jak na zdjęciu toż zbrodnia przeciw ludzkości prezentować wodne, centralne podłogowe.