Zbyt wysoka temperatura

Instalacja wodna w mieszkaniu czy w domu to bardzo istotna kwestia. Jeżeli masz problem ze swoją instalacją wodną, nie wiesz jak ją rozplanować, jak zainstalować hydrofor, czy wykonać podłączenia, tutaj znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Nowak888
Początkujący
Początkujący

Zbyt wysoka temperatura

Post autor: Nowak888 »

Witam.
Otóż dzisiaj zdarzyła mi się sytuacja że nie dopilnowałem temperatury pieca i na głównym boilerze ( takim podłączonym do solarów 300l ,o ile ma to znaczenie) wybiło mi ok 100 stopni ( może 95 ) .
Oczywiście zbiłem temperaturę dopuszczając wodę do grzejników oraz odkręcając kran. W 10-15 min wszystko było w normie . Nie wiem też jaka była temperatura pieca skoro nagrzał do 100 stopni wodę.
Ciśnienie ogólnie mam w domu dosyć niskie bo gdy przyszedł hydraulik mówił że ciężko będzie z wodą w łazience na piętrze właśnie z powodu ciśnienia. .
Ja natomiast chciałem zapytać jakie są skutki takiego skoku temperatury w instalacji wodnej ?.

Interno
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Zbyt wysoka temperatura

Post autor: Interno »

Skutki jeśli będą to je zobaczysz zwykle w postaci przecieków.
Jest to jednak zależne od materiałów jak i ich sposobu łącznia.
Znam takie instalacje co dostawały kilkanaście razy takiego szoku termicznego bez żadnych skutków.
Niemniej instalacje cieplne lubią stały, bezpieczny przedział temperatur.

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Zbyt wysoka temperatura

Post autor: Bolas »

Nie powinno się nic stać ponieważ większość materiałów wytrzymuje takie temperatury. Pytanie dlaczego nie masz żadnych zabezpieczeń przed takimi sytuacjami na instalacji.
Do skutków oprócz tych które wymienił kolega dorzucę odspajanie się kamienia w instalacji. Możesz śmiało sprawdzić wszelkie filtry bo na pewno coś się w nich znajdzie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje wodne”