Rozpocząłem ocieplanie poddasz wełną mineralną 150 mm. Po ułożeniu cześci ocieplenia zauważyłem że po blachodachówką znajdują się krople wody i wełna jest wilgotna??
Co jest grane czy to normalny objaw ???? po ułożeniu folii paroizolacyjne zniknie ten problem??? Pomieszczenia są już ogrzewane więc czy to różnica temp.??? Ale dlaczego wełna jest wilgotna?
Z gory dzieki za pomoc.
Sławek
Skraplanie pary wodnej?
Moderator: Redakcja e-dach.pl
-
Asia
To, niestety dla Ciebie, nie jest normalne. Jesli zawilgocenie ocieplenia pochodzi od strony wnętrza, to warstwy izolacji cielnej muszą być od tej strony wnętrza chronione izolacją nieprzepuszczającą pary wodnej - folią paroizolacyjną. Jesli wstepne krycie zostało wykonane poprawnie to ułozenie folii powinno pomoc.
-
Bartek
A może źle układasz wełnę??? Bo jeśli pod pokryciem dachowym ułożona jest folia wysokoparoprzepuszczalna, wóczas materiał izolacyjny może do niej przylegać, ale jeśli ułożono folię o niskiej paroprzepuszczalnosci lub papę na deskowaniu, wówczas między nią a ociepleniem trzeba zostawić około 3 cm szczeliny wentylacyjnej. Jeśli jej nie ma, wełna ulega zawilgoceniui traci właściwości izolacyjne. Jesli nie zastosowano żadnej folii, a na łatach znajdują się łaty potzrymujące pokrycie, to między krokwiami trzeba zamocowaćpasy folii wysokoparoprzepuszczalnej w 3-centymetrowym odstępie od istniejącego pokrycia.
-
IDM-SERVICE
- Superużytkownik

Skraplanie pary wodnej?
Witam Sławku.
W załączeniu przesyłam schemat pokrycia dachy blachodachówką.
Można więcej zobaczyć na stronie producentów pokryć dachowych np. Rautaruukki Polska. Poszukaj w katalogu firm strona e-dach
Jeżeli wykonałeś pokrycie jak na tym szkicu to wystarczy wykonać tylko paroizolacje od strony poddasza.
Pozdrawiam
Dariusz.
Życzę wesołych świąt i najlepszego w Nowym Roku.
W załączeniu przesyłam schemat pokrycia dachy blachodachówką.
Można więcej zobaczyć na stronie producentów pokryć dachowych np. Rautaruukki Polska. Poszukaj w katalogu firm strona e-dach
Jeżeli wykonałeś pokrycie jak na tym szkicu to wystarczy wykonać tylko paroizolacje od strony poddasza.
Pozdrawiam
Dariusz.
Życzę wesołych świąt i najlepszego w Nowym Roku.
Góral z Sudet