Jaką dachówkę wybrać? Roben czy Koramic???Ceramiczną
Moderator: Redakcja e-dach.pl
Re: Jaką dachówkę wybrać? Roben czy Koramic???Ceramiczną
W tym projekcie http://wybieramprojekt.pl/projekt-domu-endo-di99/ chcę zmienić pokrycie dachu na dachówkę, co sądzicie? Jaki byłby koszt zakupu dachówki i przełożenia dachu ?
To zalezy od indywidualnego podejścia, jezeli chcesz aby było to pokrycie na pokolenia to na pewno warto wymienić na dachówkę. Tylko własnie podobnym kolorze antracytowym bądź grafitowym. W Braas masz 8 modeli dachówek ceramicznych oraz 7 betonowych na pewno znajdziesz tą najlepszą do tego projektu 
Zgadzam się, jeżeli nie chcesz jeszcze za swojego życia zmieniać pokrycia dachowego to dachówka jest tym pokryciem, które zagwarantuje Ci pewną trwałość. Średnio ok 90-100 lat. Pamiętaj, aby nie wybierać tych naturalnych, ponieważ szybko zaczną porastać. Dachówki ceramiczne, w zależności od wykończenia mogą być matowe (angoba) lub z połyskiem (glazura). Jedną z ciekawszych pozycji jest na pewno Achat 10V 
Dachówki z angobą nie są do końca matowe (no chyba że ze specjalnie zmatowioną warstwą, jak np. ma Orea 9, ale to od razu swoje kosztuje). Matowe są dachówki naturalne, bez żadnej powłoki. Wyglądają najbardziej klasycznie, ale też mają swoje minusy w postaci dużej porowatości, co skutkuje najszybszym zabrudzeniem przy użytkowaniu...
Oj to co to za warstwa jest w takimr azie?? Bo dachówki angobowane są matowe. W Braas naturalne dachówki nie występuja sa własnie angobowane, glazurowane, a także o zwiekszonym błysku glazura Topline dla tych którzy kochają właśnie duży połysk 
Natrualne szybko zaczną porastać właśnie dlatego stosuje się angobę bądź glazurę jak wspomniał Sebek676. Ja akurat uwielbiam dachówki z połyskiem, dlatego nie mogęłm podjąc innej decyzji i przy Topas 11V oczywiście musiała byc glazura czarny błyszczący.
Dachówki ceramiczne wklasycznych kolorach, czyli miedziany oraz czerwony są tańsze od tych w pozostałych kolorach. Natomiast w dachówkach betonowych wszystkie kolory są w takiej samej cenie. Dlatego gdy kommus zależy np na dachówce antracytowej, grafitowej ale w nizszej cenie to najlepsza będzie dachówka betonowa jak model Teviva Cisar czy klasyczna Romańska 
Ja bym polecił Roben.
Wszystko zalezy w jaki model celujesz. Duży wybór ma rówież wspomniany przez mnie Braas, poniewaz posiada aż 8 modeli samej ceramiki.
Pełny asortyment dachówek ceramicznych ma też marka Koramic - dachówka bardzo popularna głównie wśród dekarzy, która ma zdecydowanie mniej hejtu i negatywnych opinii niż wspomniana przez ciebie firma 
A to bardzo ciekawe stwierdzenie m_rybka bo ja na przykład nic takiego nie zauważyłem, więc mogłabyś też przyblizyć to i Kamil455 sie dowie. Poza tym każdy swoje wie i najlepiej można określić, jeżeli ma się produkt osobiście. Ja dla Braas nie mam nic do zarzucenia 
Z tym producentem były problemy - szczególnie jeżeli chodzi o sam proces reklamacji. Polecam lekturę forów prawnych, a nie budowlanych w celu zgłębienia tematu
Ja również zdecydowałem się na dachówkę Koramic ze względu na rekomendację dekarza.
W trakcie budowy domu...
Na forach, które wspomniałeś, występuje również producent twojej dachówki i to wcale w nie za dobrym świetle, jeżeli chodzi o uzyskanie reklamacji. Także rekomendacje twojego dekarza wcale nie muszą być trafne.
Zawsze zdarzają się gorsze partie u każdego producenta, także nie jest to jakiś wyznacznik. Ale uznanie gwarancji to juz inna sprawa i tak jak pisze forumowicz u góry jets z tym różnie. Ja mam dachówkę Braas na razie na prawdę nie mogę narzekać, bo jest wszystko super. Także poczekamy zobaczymy 
Takie dyskusje nie mają sensu. O każdym produkcie można napisać zarówno coś dobrego i złego. Ja akurat też mam położoną dachówkę Koramic, ale wyboru akurat dokonała żona (wizualnego, w składzie bud.)Kamil455 pisze:Na forach, które wspomniałeś, występuje również producent twojej dachówki i to wcale w nie za dobrym świetle, jeżeli chodzi o uzyskanie reklamacji. Także rekomendacje twojego dekarza wcale nie muszą być trafne.