Sam robię wentylację mechaniczną
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Sam robię wentylację mechaniczną
Suma pól kanałów powinna być taka jak kanał główny + maksymalnie 20%.
-
Grzegorz79
- Początkujący

Czyli jak dobrze obliczyłem:
5 kanałów
Średnica reku 160
Czyli na 5 kanałów nawiewnych przewód 72 mm.
Czy to się zgadza?
5 kanałów
Średnica reku 160
Czy to się zgadza?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Przewody mają 63mm potem 68mm więc śmiało można 6 .Grzegorz79 pisze:Czyli jak dobrze obliczyłem:
5 kanałów
Średnica reku 160
Czy to się zgadza?
-
Grzegorz79
- Początkujący

68 mm miało być? Czy 6 nawiewów?
-
Grzegorz79
- Początkujący

Panie Tomaszu czyli 5 przewodów po 68 mm? Jeszcze jedno pytanie. Do salonu są dwa nawiewy. Połączyć je w jeden anemostat czy rozdzielić na dwa osobne?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Do airpacka 6 do onyx 5 ... do salonu dwa oddzielne.
Witam
Po głębokim zastanowieniu zdecydowaliśmy wraz z małżonką o rezygnacji
z wentylacji grawitacyjnej na rzecz WM z rekuperacją. W tym roku chcemy
zamontować wszystkie kanały. W przyszłym roku kupimy rekuperator.
W poniższym linku plany do ściągnięcia (niestety ale nie mogę dodawać załączników na tym forum).
https://drive.google.com/file/d/0B_QfTn ... sp=sharing
Generalnie w domu będzie mieszkać docelowo 5 osób (2 dorosłe i 3 dzieci). Parter + piętro 160m2 po podłogach.
Rekuperator będzie zabudowany na strychu - gdzie będzie wydzielone
małe ocieplone pomieszczenie.
Kanały dla poddasza chciałbym rozprowadzić w ocieleniu stropodachu.
Kanały dla parteru rozprowadzę w posadzce poddasza. Wywiewy z łazienek i kuchni
zostaną poprowadzone w istniejących już kanałach wentylacji grawitacyjnej.
Wszystkie kanały będą zrobione na PE - np. Smartflex 63/50 przez wzgląd na posadzkę poddasza. Zastanawiam się również nad fi 50 firmy Technokontrol - tańsze rury (choć trzeba będzie ich dać więcej) i skrzynki rozprężne. Ewentualnie nawiew dla poddasza i wszystkie wywiewy zrobić na 75/60 a nawiew na fi 50. Długość do najdalszego anemostatu - 10m + trzeba doliczyć straty na załamaniu rury wchodzącej w posadzkę poddasza.
W kuchni będzie kuchnia gazowa. Pytanie do Panów - dać okap i wywiew
istn. już kanałem went. grawitacyjnej z zaworem zwrotnym czy może pochłaniacz?
Dodatkowo w salonie będzie kominek - przepalany od święta. Dawać tam nawiew lub wywiew? I jaki rekuperator tutaj zastosować?
Co do ceny - chciałbym się zmieścić w 10 tyś zł z rekuperatorem. Sam wykonam instalację.
Proszę o ewentualne uwagi co do instalacji.
Po głębokim zastanowieniu zdecydowaliśmy wraz z małżonką o rezygnacji
z wentylacji grawitacyjnej na rzecz WM z rekuperacją. W tym roku chcemy
zamontować wszystkie kanały. W przyszłym roku kupimy rekuperator.
W poniższym linku plany do ściągnięcia (niestety ale nie mogę dodawać załączników na tym forum).
Generalnie w domu będzie mieszkać docelowo 5 osób (2 dorosłe i 3 dzieci). Parter + piętro 160m2 po podłogach.
Rekuperator będzie zabudowany na strychu - gdzie będzie wydzielone
małe ocieplone pomieszczenie.
Kanały dla poddasza chciałbym rozprowadzić w ocieleniu stropodachu.
Kanały dla parteru rozprowadzę w posadzce poddasza. Wywiewy z łazienek i kuchni
zostaną poprowadzone w istniejących już kanałach wentylacji grawitacyjnej.
Wszystkie kanały będą zrobione na PE - np. Smartflex 63/50 przez wzgląd na posadzkę poddasza. Zastanawiam się również nad fi 50 firmy Technokontrol - tańsze rury (choć trzeba będzie ich dać więcej) i skrzynki rozprężne. Ewentualnie nawiew dla poddasza i wszystkie wywiewy zrobić na 75/60 a nawiew na fi 50. Długość do najdalszego anemostatu - 10m + trzeba doliczyć straty na załamaniu rury wchodzącej w posadzkę poddasza.
W kuchni będzie kuchnia gazowa. Pytanie do Panów - dać okap i wywiew
istn. już kanałem went. grawitacyjnej z zaworem zwrotnym czy może pochłaniacz?
Dodatkowo w salonie będzie kominek - przepalany od święta. Dawać tam nawiew lub wywiew? I jaki rekuperator tutaj zastosować?
Co do ceny - chciałbym się zmieścić w 10 tyś zł z rekuperatorem. Sam wykonam instalację.
Proszę o ewentualne uwagi co do instalacji.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Po pierwsze jest źle zaprojektowana wentylacja, nie zbilansuje się. Robiąc wywiewy poza łazienkami i MNIEJSZYM w kuchni, musi się Pan liczyć z brakiem możliwości uzyskania komfortu.
Po drugie, nie podaje się wydajności na poszczególnych anemostatach, bo te będą się non stop zmieniać. Np. przy dwóch kanałach wywiewnych do anemostatu w kuchni, poleci więcej powietrza niż przy 4 kanałach przy anemostacie w łazience, bo w kuchni nie ma drzwi, a na górze łazienka i sypialnie drzwi mają.
Po trzecie. Rekuperację do wentylacji wprowadzono po to, by obniżyć koszty budowy, by nie robić bardzo drogiego ogrzewania centralnego.
W 10000 nie ma problemu się zmieścić, z dobrą centralą i nawet kanałami ze srebrem, ale musi to być prawidłowo zaprojektowane.
Po drugie, nie podaje się wydajności na poszczególnych anemostatach, bo te będą się non stop zmieniać. Np. przy dwóch kanałach wywiewnych do anemostatu w kuchni, poleci więcej powietrza niż przy 4 kanałach przy anemostacie w łazience, bo w kuchni nie ma drzwi, a na górze łazienka i sypialnie drzwi mają.
Po trzecie. Rekuperację do wentylacji wprowadzono po to, by obniżyć koszty budowy, by nie robić bardzo drogiego ogrzewania centralnego.
W 10000 nie ma problemu się zmieścić, z dobrą centralą i nawet kanałami ze srebrem, ale musi to być prawidłowo zaprojektowane.
rekuperacja od 1989r
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Po pierwsze jest źle zaprojektowana wentylacja, nie zbilansuje się. Robiąc wywiewy poza łazienkami i MNIEJSZYM w kuchni, musi się Pan liczyć z brakiem możliwości uzyskania komfortu.
Witam
Czyli zgodnie z Pana sugestią mam zrezygnować z wywiewu z wiatrołapu i pralni?
W sumie wiatrołap sąsiaduje z kuchnią gdzie będzie anemostat wywiewny.
Co do podawania wydajności na anemostatach opracowałem to na podstawie materiałów
dostępnych w internecie gdzie praktycznie wszędzie w zestawieniach tabelarycznych takie są podawane. Ale ok poprawię.
Co do rozmiaru kanałów to mam pytanie do Pana, czy kanały nawiewne i wywiewne powinny być tych samych średnic?
Zakładając że będzie to np. rekuperator z kanałem głównym fi 160 (AirPack) będę miał:
- 200cm2 / 20cm2 (kanał 63/50) = 10 kanałów nawiewnych (góra: sypialnia 2x63/50, pokoje góra 3x63/50, pralnia 1x63/50, parter: gabinet 2x 63/50, pokój na dole 2x63/50, salon 6x63/50 - razem 16 kanałów).
- 200cm2 / 31cm2 (kanał 75/63) = 6 kanałów wywiewnych (kuchnia 2x75/63, dwie łazienki 2x75/63.
Czy wg. Pana teraz będzie dobrze?
Instalacja centralnego ogrzewania już została wykonana (na razie bez kotła w kotłowni i podłogówki na parterze).
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Bilans jest bardzo prosty ( to nie sugestia tylko matematyka) - wywiew zawsze równa się nawiewowi. Teraz mamy komfortowy nawiew - 20m3/h na osobę... maksimum 30. Czyli nawiew przy 4 osobach to 80-120m3/h - jak będzie za mało, to źle jak za dużo to za sucho i tez źle. Wywiew... łazienki 50m3/h (norma i by się naprawdę przydało) kuchnia 30m3/h (jak elektryczna) i teraz ten kto (w internecie) proponuje wywiewy poza łazienkami i mniejszym w kuchni, niech zbilansuje wentylację! Musi być albo za sucho w pokojach albo grzybek (z czasem) w łazienkach.Witam
Czyli zgodnie z Pana sugestią mam zrezygnować z wywiewu z wiatrołapu i pralni?
W sumie wiatrołap sąsiaduje z kuchnią gdzie będzie anemostat wywiewny.
Co do podawania wydajności na anemostatach opracowałem to na podstawie materiałów
dostępnych w internecie gdzie praktycznie wszędzie w zestawieniach tabelarycznych takie są podawane. Ale ok poprawię.
Pan chce airpacka 180 dać ? Ja robię na kanałach 75/63 - są najbardziej optymalne - dobre kosztują 360zł /50m brutto a ze srebrem 450.Co do rozmiaru kanałów to mam pytanie do Pana, czy kanały nawiewne i wywiewne powinny być tych samych średnic?
Zakładając że będzie to np. rekuperator z kanałem głównym fi 160 (AirPack) będę miał:
- 200cm2 / 20cm2 (kanał 63/50) = 10 kanałów nawiewnych (góra: sypialnia 2x63/50, pokoje góra 3x63/50, pralnia 1x63/50, parter: gabinet 2x 63/50, pokój na dole 2x63/50, salon 6x63/50 - razem 16 kanałów).
- 200cm2 / 31cm2 (kanał 75/63) = 6 kanałów wywiewnych (kuchnia 2x75/63, dwie łazienki 2x75/63.
Czy wg. Pana teraz będzie dobrze?
Instalacja centralnego ogrzewania już została wykonana (na razie bez kotła w kotłowni i podłogówki na parterze).
Na wywiewie i nawiewie daję identyczne skrzynki, a więc i kanały są takie same.
rekuperacja od 1989r
[quote=
Bilans jest bardzo prosty ( to nie sugestia tylko matematyka) - wywiew zawsze równa się nawiewowi. Teraz mamy komfortowy nawiew - 20m3/h na osobę... maksimum 30. Czyli nawiew przy 4 osobach to 80-120m3/h - jak będzie za mało, to źle jak za dużo to za sucho i tez źle. Wywiew... łazienki 50m3/h (norma i by się naprawdę przydało) kuchnia 30m3/h (jak elektryczna) i teraz ten kto (w internecie) proponuje wywiewy poza łazienkami i mniejszym w kuchni, niech zbilansuje wentylację! Musi być albo za sucho w pokojach albo grzybek (z czasem) w łazienkach. [/quote]
Osób w domu będzie 5 w tym 3 dzieci. Nawiew wtedy 150m3/h max.
Na obecną chwilę w kuchni ma być kuchnia gazowa - tak więc zalecane 70m3/h.
[quote= Pan chce airpacka 180 dać ? Ja robię na kanałach 75/63 - są najbardziej optymalne - dobre kosztują 360zł /50m brutto a ze srebrem 450.
Na wywiewie i nawiewie daję identyczne skrzynki, a więc i kanały są takie same.[/quote]
Jeszcze nie wiem na 100% która ale jeśli zmieści się w budżecie.... Generalnie myślałem o trochę większej o wydajności np. 300m3/h -wyjście ma fi200 ale na jednym z forum czytałem Pana wypowiedź, że to tylko przez wzgląd na koszty produkcji.
Co do kanałów nawiewnych to nie wiem czy te 75/63 zmieszczą cię w 6cm styropianu + 5 wylewki na piętrze? nic mi nie popęka? Jeśli nie to wszędzie będę dawał 75/63.
Co do tych kanałów ze srebrem to mógłby mi Pan podesłać jakiegoś linka bo nie mogę znaleźć? Chcę uniknąć późniejszej zabudowy z płyt gk.
Dodatkowo w jednym z postów wyżej napisał Pan:
Bilans jest bardzo prosty ( to nie sugestia tylko matematyka) - wywiew zawsze równa się nawiewowi. Teraz mamy komfortowy nawiew - 20m3/h na osobę... maksimum 30. Czyli nawiew przy 4 osobach to 80-120m3/h - jak będzie za mało, to źle jak za dużo to za sucho i tez źle. Wywiew... łazienki 50m3/h (norma i by się naprawdę przydało) kuchnia 30m3/h (jak elektryczna) i teraz ten kto (w internecie) proponuje wywiewy poza łazienkami i mniejszym w kuchni, niech zbilansuje wentylację! Musi być albo za sucho w pokojach albo grzybek (z czasem) w łazienkach. [/quote]
Osób w domu będzie 5 w tym 3 dzieci. Nawiew wtedy 150m3/h max.
[quote= Pan chce airpacka 180 dać ? Ja robię na kanałach 75/63 - są najbardziej optymalne - dobre kosztują 360zł /50m brutto a ze srebrem 450.
Na wywiewie i nawiewie daję identyczne skrzynki, a więc i kanały są takie same.[/quote]
Jeszcze nie wiem na 100% która ale jeśli zmieści się w budżecie.... Generalnie myślałem o trochę większej o wydajności np. 300m3/h -wyjście ma fi200 ale na jednym z forum czytałem Pana wypowiedź, że to tylko przez wzgląd na koszty produkcji.
Co do kanałów nawiewnych to nie wiem czy te 75/63 zmieszczą cię w 6cm styropianu + 5 wylewki na piętrze? nic mi nie popęka? Jeśli nie to wszędzie będę dawał 75/63.
Co do tych kanałów ze srebrem to mógłby mi Pan podesłać jakiegoś linka bo nie mogę znaleźć? Chcę uniknąć późniejszej zabudowy z płyt gk.
Zakładając że nawet kanał główny będzie miał fi200 (312cm2) to daje 15 wywiewnych 50mm wew. Przy kanałach 63mm wew wychodzi 10.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Suma pól kanałów powinna być taka jak kanał główny + maksymalnie 20%.
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

Osób w domu będzie 5 w tym 3 dzieci. Nawiew wtedy 150m3/h max.Janusz30 pisze:[quote=
Bilans jest bardzo prosty ( to nie sugestia tylko matematyka) - wywiew zawsze równa się nawiewowi. Teraz mamy komfortowy nawiew - 20m3/h na osobę... maksimum 30. Czyli nawiew przy 4 osobach to 80-120m3/h - jak będzie za mało, to źle jak za dużo to za sucho i tez źle. Wywiew... łazienki 50m3/h (norma i by się naprawdę przydało) kuchnia 30m3/h (jak elektryczna) i teraz ten kto (w internecie) proponuje wywiewy poza łazienkami i mniejszym w kuchni, niech zbilansuje wentylację! Musi być albo za sucho w pokojach albo grzybek (z czasem) w łazienkach.
Zakładając że nawet kanał główny będzie miał fi200 (312cm2) to daje 15 wywiewnych 50mm wew. Przy kanałach 63mm wew wychodzi 10.[/quote]Tomasz_Brzeczkowski pisze:Suma pól kanałów powinna być taka jak kanał główny + maksymalnie 20%.
Nie będzie pękać. Wydajność większa centrali przydaje się raz na jakiś czas jak jakaś impreza w domu tak to centrala działa na najmniejszych biegach a zimą nawet i 25%.
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz
Witam
Sam zamierzam zrobić WM , poczytałem sporo ale mam kilka pytań do szerokiego grona .
Dom parterowy 95m2, ilość osób to 4 . Z tego co się orientuje to 100m3 /h dla tylu osób wystarczy, Nawiewy 2 w salonie, po jednym w 3 pokojach. Wywiew podwójny w łazience , jeden w kuchni. Okap podłączony poprzez przepustnicę zwrotną bezpośrednio do komina. W garderobie jest sens dawać nawiew czy zrezygnować ? Myślałem żeby dać wywiew blisko kominka sterowany elektrycznie przepustnica, jak się nie będzie paliło będzie zamykany kanał, choć zamierzam ogrzewać kominkiem dom. Ciepłe zasysane powietrze lepiej by ogrzewało to nawiewane. W kotłowni ( pralni ) będzie piec kondensacyjny z zamkniętą komorą spalania. Dobrym pomysłem jest zrobienie tam nawiewu i wywiewu ? Wywiew pod względem odbioru kominiarza. Zastanawiam się nad centralą ONYX DREAM 200 , ONYX SKY 250 lub BRINK 180 lub 300. Te mniejsze mają króćce 125 a przy tylu nawiewach chyba mało będzie stąd rozważam fi 160. Od wyrzutni i czerpni przewody Alnor Sonoduct a od skrzynek rozdzielajacych 7x75 do anemostatów termokontrol pe-flex. Rury pe-flex będą ułożone w warstwie 15cm styropianu , na to wylewka , poddasze nieużytkowe ocieplone. To moja koncepcja . Panie Tomaszu proszę o swój pogląd i resztę użytkowników. Wszystkie uwagi będą cenne.
Sam zamierzam zrobić WM , poczytałem sporo ale mam kilka pytań do szerokiego grona .
Dom parterowy 95m2, ilość osób to 4 . Z tego co się orientuje to 100m3 /h dla tylu osób wystarczy, Nawiewy 2 w salonie, po jednym w 3 pokojach. Wywiew podwójny w łazience , jeden w kuchni. Okap podłączony poprzez przepustnicę zwrotną bezpośrednio do komina. W garderobie jest sens dawać nawiew czy zrezygnować ? Myślałem żeby dać wywiew blisko kominka sterowany elektrycznie przepustnica, jak się nie będzie paliło będzie zamykany kanał, choć zamierzam ogrzewać kominkiem dom. Ciepłe zasysane powietrze lepiej by ogrzewało to nawiewane. W kotłowni ( pralni ) będzie piec kondensacyjny z zamkniętą komorą spalania. Dobrym pomysłem jest zrobienie tam nawiewu i wywiewu ? Wywiew pod względem odbioru kominiarza. Zastanawiam się nad centralą ONYX DREAM 200 , ONYX SKY 250 lub BRINK 180 lub 300. Te mniejsze mają króćce 125 a przy tylu nawiewach chyba mało będzie stąd rozważam fi 160. Od wyrzutni i czerpni przewody Alnor Sonoduct a od skrzynek rozdzielajacych 7x75 do anemostatów termokontrol pe-flex. Rury pe-flex będą ułożone w warstwie 15cm styropianu , na to wylewka , poddasze nieużytkowe ocieplone. To moja koncepcja . Panie Tomaszu proszę o swój pogląd i resztę użytkowników. Wszystkie uwagi będą cenne.
Jeszcze nie wiem na 100% która ale jeśli zmieści się w budżecie.... Generalnie myślałem o trochę większej o wydajności np. 300m3/h -wyjście ma fi200 ale na jednym z forum czytałem Pana wypowiedź, że to tylko przez wzgląd na koszty produkcji.TwojOszczednyDom pisze:Osób w domu będzie 5 w tym 3 dzieci. Nawiew wtedy 150m3/h max.Janusz30 pisze:[quote=
Bilans jest bardzo prosty ( to nie sugestia tylko matematyka) - wywiew zawsze równa się nawiewowi. Teraz mamy komfortowy nawiew - 20m3/h na osobę... maksimum 30. Czyli nawiew przy 4 osobach to 80-120m3/h - jak będzie za mało, to źle jak za dużo to za sucho i tez źle. Wywiew... łazienki 50m3/h (norma i by się naprawdę przydało) kuchnia 30m3/h (jak elektryczna) i teraz ten kto (w internecie) proponuje wywiewy poza łazienkami i mniejszym w kuchni, niech zbilansuje wentylację! Musi być albo za sucho w pokojach albo grzybek (z czasem) w łazienkach.
Na wywiewie i nawiewie daję identyczne skrzynki, a więc i kanały są takie same.
Zakładając że nawet kanał główny będzie miał fi200 (312cm2) to daje 15 wywiewnych 50mm wew. Przy kanałach 63mm wew wychodzi 10.[/quote]Tomasz_Brzeczkowski pisze:Suma pól kanałów powinna być taka jak kanał główny + maksymalnie 20%.
Nie będzie pękać. Wydajność większa centrali przydaje się raz na jakiś czas jak jakaś impreza w domu tak to centrala działa na najmniejszych biegach a zimą nawet i 25%.[/quote]
Ok dziękuję za uwagi.
Zamieszczam poprawiony rysunek z rozmieszczeniem z prośba o ostateczne sprawdzenie.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Szanowny Panie Januszu:
Kanały PE są bardzo "konstrukcyjne", są przewidziane do 5 cm styropianu i 4 cm wylewki,, więc nie ma obaw przy 6 cm styropianu i 5 cm wylewki.
Centrala 300 z air++ kosztuje już 7500, potrzeba Panu 150m kanału PE75 (1080 zł z atestem 1350 ze srebrem) i 2x rozdzielacz na 8 a lepiej na 10x75 (8 cm wys to 700zł z pianką) . Airpacki mają przewietrzanie na 120% i wentylatory o dużym sprężu. Ma Pan też 11 pkt N/W ( to 900zł ) do tego 20mb kanału izolowanego fi 200( 380 zł dobra lub ze antybakteryjna 600) . Materiały montażowe - 100zł
10660 - wersja higieniczna
11150 - antybakteryjna
Poniżej 10000 to na ONYX dream 400
Kanały PE są bardzo "konstrukcyjne", są przewidziane do 5 cm styropianu i 4 cm wylewki,, więc nie ma obaw przy 6 cm styropianu i 5 cm wylewki.
Centrala 300 z air++ kosztuje już 7500, potrzeba Panu 150m kanału PE75 (1080 zł z atestem 1350 ze srebrem) i 2x rozdzielacz na 8 a lepiej na 10x75 (8 cm wys to 700zł z pianką) . Airpacki mają przewietrzanie na 120% i wentylatory o dużym sprężu. Ma Pan też 11 pkt N/W ( to 900zł ) do tego 20mb kanału izolowanego fi 200( 380 zł dobra lub ze antybakteryjna 600) . Materiały montażowe - 100zł
10660 - wersja higieniczna
11150 - antybakteryjna
Poniżej 10000 to na ONYX dream 400
rekuperacja od 1989r