Kamień naturalny
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Re: Kamień naturalny
Kamień, to świetne rozwiązanie na elewacje, tyle, że dosyć drogie.
-
Euro-Zakupy
- lubie spamować
Jeżeli chodzi o kamień naturalny to mam podobne zdanie w tej kwestii,czyli uważam że znakomicie się prezentuje i stanowi o fajnej,ładnej dekoracji na lata,pomijam jego cenę bo to osobna kwestia.
robercik85 pisze:Jak i ja nie dostanę kamieniem, to coś chce zapytać: czy samemu można sobie poradzić z montażem takiej elewacji z naturalnego kamienia? mam trochę doświadczenia z dociepleniami i tynkowaniem, ale wydaje mi się że kamień to cięższa sprawa. Planuję płytami z piaskowca pokryć dół elewacji do ok. 1,5 m resztę pokryć tynkiem.
- takie płyty się nadają czy szukać czegoś innego?
Zdecydowanie zalecam zasięgnąć porady osoby, która zna się na systemach montażu płyt kamiennych na elewacji.
Z tego co widać na zdjęciach, płyty są dosyć grube, a co za tym idzie też i ciężkie.
Na zwykłym systemie (siatka -> kołki -> styropian), przy wysokości 1,5 metra obawiam się, że nie wytrzyma!
Ociepleni musi być przygotowane pod kamień, a płyty kotwione do muru (nie wszystkie oczywiście).
Kamień wygląda pięknie, brat robił i rzeczywiście nadaje wnętrzu sznytu. Kamień brał z hurtowni HB-Polska bo wiadomo, że hurtowo to inne ceny a w te rzeczy trochę trzeba zainwestować.
-
1001narzedzi
- Zaawansowany

A możesz napisać ile kosztowała go całość położenia właśnie takiego kamienia naturalnego? Pytam z czystej ciekawości bo to na pewno przyda się również innym Użytkownikom na forum.
Kamienie są bardzo eleganckie.Można dodać pomieszczeniu uroku dzięki nim.
Zobaczcie jako alternatywę Travertino - http://www.travertino.com. Wygląda bardzo fajnie. My mieliśmy bardzo ograniczony budżet, a travertino załatwiło i uratowało wnętrze.
Faktycznie kamień naturalny słynie z tego iż prezentuje się bardzo elegancko, stylowo i zapewnia optymalny komfort, ale też jest bardzo drogi w sensie położenia i zakupu. Nie każdy może sobie pozwolić właśnie na taką opcję.
Do ułożenia murku koło naszego domu wykorzystaliśmy piaskowiec, bo jest łatwy w obróbce ale twardnieje zaraz po wyschnięciu.
Nie jest go trudno ułożyć, natomiast to też kwestia ceny, niektórzy unikają piaskowca bo jest droższy od innych materiałów czy generalnie jeżeli chodzi o kamień naturalny.
-
krzysztof441
- Początkujący

Ladnie wyglada 
Bardzo ładnie wygląda i chyba nie jest aż tak drogi jak można się tego spodziewać, bardziej chodzi o robociznę i jego położenie na ścianie lub podłodze.
jak mnie się taki kamień podoba. Czekam tylko na większe mieszkanie i na pewno taki kamien u mnie zawita.
-
jarekwielik
- Początkujący

U mnie sprawdza się piaskowiec. Poleciła mi go firma http://piaskowiecszydlowiecki.pl/. Mam na jednej ścianie w salonie i jestem zadowolony.
-
HardWorker
- Początkujący

Kamień to faktycznie bardzo ładne rozwiązanie pod katem aranżacji ścian, natomiast też można szukać tańszych alternatyw jak cegła dekoracyjna czy modny beton architektoniczny.
- takie płyty się nadają czy szukać czegoś innego?