Ocieplenie ścian od wewnątrz
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Ocieplenie ścian od wewnątrz
Nic Pan nie pomógł. W domach nie ma dyfuzji z zewnątrz, to nie chłodnie.
-
Gość10463
jak się ciśnienia powietrza wyrówna to i ruch w przegrodzie ustanie tylko jak to zrobić ???Tomasz_Brzeczkowski pisze:Jakakolwiek wentylacja przegrody, zmieni opór cieplny. Zostanę przy fizyce budowli, ta wyklucza ruch.
gdyby nie ta wentylacja w przegrodzie to z sufitów na poddaszach woda by się lała !
Ostatnio zmieniony 01 lut 2016, 10:47 przez Gość10463, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Gość10463
wstawiłem folie tam gdzie wg Was mają być i co dalej z ciśnieniem powietrzaTomasz_Brzeczkowski pisze:Nic Pan nie pomógł. W domach nie ma dyfuzji z zewnątrz, to nie chłodnie.
Rozszczelnić?Krystian_Tarnowski pisze:
jak się ciśnienia powietrza wyrówna to i ruch w przegrodzie ustanie tylko jak to zrobić ???
-
Gość10463
narysowane jest jak przemieszcza się powietrze wraz z wilgocią w przegrodzie !
z wyższego ciśnienia do niższego więc gdzie tu rozszczelnisz ?
z wyższego ciśnienia do niższego więc gdzie tu rozszczelnisz ?
Miałem na myśli okna i drzwi wejściowe.Krystian_Tarnowski pisze: więc gdzie tu rozszczelnisz ?
-
Gość10463
okna i drzwi zostawmy na deser
ja się ich pytam jak wyrównać ciśnienie powietrza wewnątrz ściany jeśli fizyka budowli wyklucza ruch - słowo przegroda to widzę nie działa
za przykład niech będzie ściana szczytowa bez okien i drzwi
cyt. Zostanę przy fizyce budowli, ta wyklucza ruch. ciekawe co na to Newton
za przykład niech będzie ściana szczytowa bez okien i drzwi
cyt. Zostanę przy fizyce budowli, ta wyklucza ruch. ciekawe co na to Newton
No to ja się zamieniam w słuch. Choć nie wierzę, że będą w stanie cokolwiek powiedzieć pojmując fizykę inaczej.Krystian_Tarnowski pisze: ja się ich pytam
-
Gość10463
cisza przed burzą .... myślą co by tu wymyślić, poczekamy przeczytamy
cisza jest burzy nie będzie, nabzdyczyli się na początku, zakończyć tematu nie potrafią.
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

Rozumiem, że wykluczamy w ogóle możliwość izolacji od wewnątrz takimi materiałami jak:
Superwand, Eurothane czy Wełna/Styropian z szelną paroizolacją...? Do tej pory nie spotkałem się z poruszanym problemem jeśli ściana była dobrze zabezpieczona przed dyfujzą pary wodnej. Oczywiście wymaga to dokładności dlatego jeśli tylko są lepsze, łatwiejsze w zastosowaniu alternatywy to jak najbardziej można i wręcz trzeba je stosować. Dlatego ciągle poszukuję jak najmniej problematycznych a załatwiających sprawę technologi... szczególnie w termomodernizacjach
Superwand, Eurothane czy Wełna/Styropian z szelną paroizolacją...? Do tej pory nie spotkałem się z poruszanym problemem jeśli ściana była dobrze zabezpieczona przed dyfujzą pary wodnej. Oczywiście wymaga to dokładności dlatego jeśli tylko są lepsze, łatwiejsze w zastosowaniu alternatywy to jak najbardziej można i wręcz trzeba je stosować. Dlatego ciągle poszukuję jak najmniej problematycznych a załatwiających sprawę technologi... szczególnie w termomodernizacjach
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Dobrze, że konstruktorzy co ze mną pracują tak nie myślą i dają aluminium na styropian od wewnątrz.gdyby nie ta wentylacja w przegrodzie to z sufitów na poddaszach woda by się lała !
Trochę mnie Pan zaskoczył Swoją "wiedzą" na ten temat.
-zasada niezmienności w czasie współczynnika przenikania ciepłą, jest obok ciągłości izolacji wpisana do definicji.
-
Gość10463
to zamiast folii jest aluminium w końcu ?Tomasz_Brzeczkowski pisze:Dobrze, że konstruktorzy co ze mną pracują tak nie myślą i dają aluminium na styropian od wewnątrz.gdyby nie ta wentylacja w przegrodzie to z sufitów na poddaszach woda by się lała !
Trochę mnie Pan zaskoczył Swoją "wiedzą" na ten temat.
-zasada niezmienności w czasie współczynnika przenikania ciepłą, jest obok ciągłości izolacji wpisana do definicji.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Dlaczego zamiast? Aluminium jest na folii, same jest zbyt słabe.