JAKIE OGRZEWANIE - OLEJOWE CZY EKO-GROSZEK???
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: JAKIE OGRZEWANIE - OLEJOWE CZY EKO-GROSZEK???
Warto brać również pod uwagę to, żeby ekologiczne ogrzewanie zapewniło również podgrzewanie wody, co w okresie letnim ekologiczna instalacja powinna zapewnić bez problemu. są to tzw. odnawialne źródła energii
-
ogrorson
- Początkujący

- Kontakt:
Zgadzam się, ze najlepszym źródłem ogrzewania będą w tej chwili odnawialne źródła energii lub węgiel - wyjdzie to po prostu najtaniej. Z ogrzewaniem olejowym jest tak, że jest po prostu wygodne w użyciu bo możesz tankować raz na kilka miechów. Pozostaje mieć tylko nadzieję, że ceny paliwa kiedyś stanieją. Np. w wielu krajach na wyspach ludzie stosują tylko ogrzewanie olejowe bo wychodzi to najtaniej i najekologiczniej - ale my jesteśmy daleko za nimi... Jeśli jednak chciałbyś dowiedzieć się czegoś więcej na ten temat to zachęcam do odwiedzenia tej strony firmy ITG : ogrzewanie olejowe
W Polsce ogrzewanie olejowe jest najdrozsze sie. Co ma oznaczac ze Polska jest daleko w dziedznie wykorzystania oleju za innymi ?, to chyba dobrze bo frajerów na przepłacanie coraz mniej.ogrorson pisze:Zgadzam się, ze najlepszym źródłem ogrzewania będą w tej chwili odnawialne źródła energii lub węgiel - wyjdzie to po prostu najtaniej. Z ogrzewaniem olejowym jest tak, że jest po prostu wygodne w użyciu bo możesz tankować raz na kilka miechów. Pozostaje mieć tylko nadzieję, że ceny paliwa kiedyś stanieją. Np. w wielu krajach na wyspach ludzie stosują tylko ogrzewanie olejowe bo wychodzi to najtaniej i najekologiczniej - ale my jesteśmy daleko za nimi... Jeśli jednak chciałbyś dowiedzieć się czegoś więcej na ten temat to zachęcam do odwiedzenia tej strony firmy ITG : ogrzewanie olejowe
Może pomyśl o czymś alternatywnym do ekogroszku np. pallet . Jest to ekologiczne paliwo, dobrze się spalające co za tym idzie nie ma problemów z popiołem . No i jest czysto w kotłowni.
Jeżeli ktoś szuka ogrzewaczy olejowych to polecam zajrzeć tutaj http://elpe.pl/pl/kontakt.html gdzie wypisane są punkty, w których można kupić urządzenia tego producenta. Czytałem bardzo wiele opinii na ich temat i okazało się, że są najlepsze ze wszystkich.
Ciekawe w czym jest ono najlepsze? Jeżeli chodzi o koszt eksploatacji, to należy do jednych z najdroższych!
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Przynajmniej wiedzą, że termostat umieszcza się na dole grzejnika, bo zdarzają się jeszcze tacy, co termostat na górze montują.Javier pisze:Jeżeli ktoś szuka ogrzewaczy olejowych to polecam zajrzeć tutaj http://elpe.pl/pl/kontakt.html gdzie wypisane są punkty, w których można kupić urządzenia tego producenta. Czytałem bardzo wiele opinii na ich temat i okazało się, że są najlepsze ze wszystkich.
Wadą tych grzejników jest mała dokładność i to, że grzeją nie tylko do przodu.
Wystarczy zwrócić uwagę na same koszty i ceny oleju,a to powie nam bardzo wiele- jest po prostu drogo,w przeciwieństwie do ekogroszku,gdzie przy wyborze wydajnego kotła z podajnikiem,możemy zaoszczędzić i zmniejszyć koszty.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Przy ogrzewaniu elektrycznym, jak dom 150m2 + 200 litrów cwu dziennie - przekracza 2000zł za rok, to instalator powinien zmienić zawód.PieceMans pisze:Wystarczy zwrócić uwagę na same koszty i ceny oleju,a to powie nam bardzo wiele- jest po prostu drogo,w przeciwieństwie do ekogroszku,gdzie przy wyborze wydajnego kotła z podajnikiem,możemy zaoszczędzić i zmniejszyć koszty.
Olej i ekogroszek to dwa różne paliwa jedynym podobieństwem jest skutek. Komfort pracy jest diametralnie inny, koszty inwestycji, logistyka, magazynowanie i co równie ważne koszty. Ostatnio znalazłem serwis gdzie mozna bezpłatnie złożyć zamówienie i bezpłatnie otrzymać oferty na mail. dla leniwych podaje adresik gielda-paliw.com adresu[/url]
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Skoro prąd i tak musi być i ogrzewanie prądem jest najtańsze, to po co drogie instalacje? By więcej płacić?jaro13 pisze:Olej i ekogroszek to dwa różne paliwa jedynym podobieństwem jest skutek. Komfort pracy jest diametralnie inny, koszty inwestycji, logistyka, magazynowanie i co równie ważne koszty. Ostatnio znalazłem serwis gdzie mozna bezpłatnie złożyć zamówienie i bezpłatnie otrzymać oferty na mail. dla leniwych podaje adresik gielda-paliw.com adresu[/url]
A ja kupiłam taki grzejnik w sklepie internetowym Verdenhome i sprawdza się bardzo dobrze. Kosztuje, to fakt, ale jak każdy rodzaj ogrzewania, a za to jest bardzo szybkie i skuteczne.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Po co szybko? Najtaniej wychodzi utrzymanie stałej komfortowej temperatury.Javier pisze:A ja kupiłam taki grzejnik w sklepie internetowym Verdenhome i sprawdza się bardzo dobrze. Kosztuje, to fakt, ale jak każdy rodzaj ogrzewania, a za to jest bardzo szybkie i skuteczne.
jak poprawnie wykonana instalacja, to na dom 150m2 wyjdzie 2000zł rocznie z ciepłą wodą.
Zadowolony jestem z podejścia panów z AKM Michoń. Miła i kompetentna obsługa od początku do końca. Szybko sfinalizowali pracy przy odwiercie, wstawili porządną, solidną sondę, na co mam pół wieku gwarancji. Pozytywna ekipa! Mają swój serwis firmowy – http://akm.net.pl.
Nie można tylko mówić, że PC się zwraca po x latach i jest tania w eksploatacji. Oczywiście PC jest tanim źródłem energii, ale nie można zapominać o kosztach inwestycji. Trzeba te 30-40k podzielić na okres użytkowania i wtedy będziemy mówili o różnicach. Dodatkowo proponuje szukać dostawcy, bo marże są naprawdę różne przykładem jest propan dzie mając własny zbiornik kupujemy o blisko 40% taniej. Jest też inny sposób szukania taniego opału http://www.pomyslnadom.pl/ogrzewanie/ja ... 32922.html