Ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC
Jarecki, Manix
Na podłogówkę mam zawór trzydrożny z pokrętłem od 1 do 5 i czujnik jest na belce powrotu z podłogówki.
Czyli miałbym zmienić ten zawór na zawór z termostatem?
Na podłogówkę mam zawór trzydrożny z pokrętłem od 1 do 5 i czujnik jest na belce powrotu z podłogówki.
Czyli miałbym zmienić ten zawór na zawór z termostatem?
Nie, może byś ten zawór.
Zdejmij tylko ten czujnik i przestaw w sterowniku aby nie nie był aktywny.Dopóki tego nie zrobisz to będzie ci pompe wyłączał a kocioł będzie szalał.
Gdy to zrobisz to ustaw sobie w takim położeniu to pokrętło aby temperatura podłogówki tobie odpowiadała.
Zdejmij tylko ten czujnik i przestaw w sterowniku aby nie nie był aktywny.Dopóki tego nie zrobisz to będzie ci pompe wyłączał a kocioł będzie szalał.
Gdy to zrobisz to ustaw sobie w takim położeniu to pokrętło aby temperatura podłogówki tobie odpowiadała.
mociek, napisałem do Ciebie prywatną wiadomość
Dzieki zmylily mnie te ustawienia na 1%mocy ze zostaly . A co mozna zrobic z skraplajaca woda w koszu opal suchy kupiony latem? pale wesola+retopal mix i kociolek daje sobie z tym rade bez problemu
Manix,
Wypnę czujnik który jest na belce powrotu z podłogówki.
W sterowniku mam ustawione "brak siłownika zaworu, sterowanie pompą podłogi"
Na tym ustawieniu zostawić??
Tak,myślę że na tym ustawieniu możesz zostawić.
Jakby co to Jarecki mnie poprawi...
Jakby co to Jarecki mnie poprawi...
Dosuszanie paliwa w koszu lub palić miksem z większą zawartością retopaluSKAM 12KW pisze:Dzieki zmylily mnie te ustawienia na 1%mocy ze zostaly . A co mozna zrobic z skraplajaca woda w koszu opal suchy kupiony latem? pale wesola+retopal mix i kociolek daje sobie z tym rade bez problemu
Wesoła to węgiel wysokokaloryczny, ma wysoka temp. żaru, jak kocioł Ci się odstawia to w przypadku palnika żeliwnego z żeliwnym ślimakiem zaczyna on działać niczym radiator... ciepło po ślimaku i rurze idzie w stronę kosza, tam do kosza dostaje się ciepły dym, który wykrapla się na zimnych ściankach stalowego kosza.
Zatem albo system dosuszania, jeżeli go w swoim kotle jeszcze nie masz (30zł +koszt wysyłki albo podjedź do nas) albo uboższa mieszanka czy tez palenie samym retopalem, aby się na tak długo nie odstawiał
Czujnik nie może uzyskac temp. zadanej, zatem albo zadaj max. temp. na podłgówkę np. 45st.Ctomek1413 pisze:Manix,
albo niech dynda w takim miejscu, aby nastawy nie osiągnął, wówczas pompa podłogi będzie pracowała stale.
Dzieki Jarecki mam blisko to postaram sie podjechac w nastepnym tyg
Witam ,
Ja mam dokładnie ten sam problem z tym wykraplaniem, poproszę więc taki system doszuszania, gdzie i do kogo mam się odezwać?? Ja jestem z pomorskiego i mam skam-p 12kw z palnikiem żeliwnym.
Ja mam dokładnie ten sam problem z tym wykraplaniem, poproszę więc taki system doszuszania, gdzie i do kogo mam się odezwać?? Ja jestem z pomorskiego i mam skam-p 12kw z palnikiem żeliwnym.
Jarecki79 pisze:Dosuszanie paliwa w koszu lub palić miksem z większą zawartością retopaluSKAM 12KW pisze:Dzieki zmylily mnie te ustawienia na 1%mocy ze zostaly . A co mozna zrobic z skraplajaca woda w koszu opal suchy kupiony latem? pale wesola+retopal mix i kociolek daje sobie z tym rade bez problemu
Wesoła to węgiel wysokokaloryczny, ma wysoka temp. żaru, jak kocioł Ci się odstawia to w przypadku palnika żeliwnego z żeliwnym ślimakiem zaczyna on działać niczym radiator... ciepło po ślimaku i rurze idzie w stronę kosza, tam do kosza dostaje się ciepły dym, który wykrapla się na zimnych ściankach stalowego kosza.
Zatem albo system dosuszania, jeżeli go w swoim kotle jeszcze nie masz (30zł +koszt wysyłki albo podjedź do nas) albo uboższa mieszanka czy tez palenie samym retopalem, aby się na tak długo nie odstawiał
maila wyślij, czy przez forum czy na adres z tabliczki znamionowej, podaj w nim kontakt do siebie.
Jutro do 16 jestem zajęty, także szybko nie odpiszę
o tym wykraplaniu i na jakich weglach może wystąpić też jest na poczateczku instrukcji, tam gdzie opis węgli które stosować a których unikać..
Jutro do 16 jestem zajęty, także szybko nie odpiszę
o tym wykraplaniu i na jakich weglach może wystąpić też jest na poczateczku instrukcji, tam gdzie opis węgli które stosować a których unikać..
-
marcin2372
- Początkujący

Panowie, chciałem potwierdzić moje obserwacje procesu spalania z wyłączoną funkcją PID. Dla przypomnienia mam kocioł Skamp 20kw, palnik ekoenergia - kocioł jest przewymiarowany i zostaje w podtrzymaniu około 30 minut.
A więc dla tego typu zestawu okazało się ,że praca sterownika jako dwu stan jest bardziej ekonomiczna. Kocioł szybciej dochodzi do temperatury zadanej , mniej sadzy i dla porównania kiedy dwa tygodnie temu włączyłem PID znowu długo dochodził do temperatury - wypalenie całego zasobnika było porównywalne jak teraz kiedy PID wyłączyłem, a może nawet więcej przerobił.
O dziwo od jakiegoś czasu pali mi się na całym palniku EKOENERGII ! Upatruje przyczyn tego stanu w tym ,że mam ekogroszek niższej kaloryczności - coś typu EKORET - na składzie mówią ,że to eko Chwałowice, ale w necie piszą ,że ta kopalnia nie produkuje EKO. W każdym razie kaloryczność tego eko to max 27MJ.
Przetestowałem wiele rodzajów ekogroszku w tym wysoko energetyczne z Wesołej, Piekloż i widzę, że te o mniejszej energetyczności palą się lepiej na EKOENERGII.
Kilku moich znajomych ma te same zestawy S-kamp + Ekoenergia i też zauważyli taką zależność. Oczywiście mają przewymiarowane kotły 25kw w nowych domach 120m2 powierzchni użytkowej.
Średnie spalanie EKO u mnie około 15kg w ostatnich tygodniach.
Ogrzewam na dole 86m2 i u góry drugie tyle ze skosami - 140m2 powierzchni użytkowej.
A więc dla tego typu zestawu okazało się ,że praca sterownika jako dwu stan jest bardziej ekonomiczna. Kocioł szybciej dochodzi do temperatury zadanej , mniej sadzy i dla porównania kiedy dwa tygodnie temu włączyłem PID znowu długo dochodził do temperatury - wypalenie całego zasobnika było porównywalne jak teraz kiedy PID wyłączyłem, a może nawet więcej przerobił.
O dziwo od jakiegoś czasu pali mi się na całym palniku EKOENERGII ! Upatruje przyczyn tego stanu w tym ,że mam ekogroszek niższej kaloryczności - coś typu EKORET - na składzie mówią ,że to eko Chwałowice, ale w necie piszą ,że ta kopalnia nie produkuje EKO. W każdym razie kaloryczność tego eko to max 27MJ.
Przetestowałem wiele rodzajów ekogroszku w tym wysoko energetyczne z Wesołej, Piekloż i widzę, że te o mniejszej energetyczności palą się lepiej na EKOENERGII.
Kilku moich znajomych ma te same zestawy S-kamp + Ekoenergia i też zauważyli taką zależność. Oczywiście mają przewymiarowane kotły 25kw w nowych domach 120m2 powierzchni użytkowej.
Średnie spalanie EKO u mnie około 15kg w ostatnich tygodniach.
Ogrzewam na dole 86m2 i u góry drugie tyle ze skosami - 140m2 powierzchni użytkowej.
Panowie próbowałem już palić wszystkim lepszym i gorszym ekogroszkiem, czeskim , a obecnie palę retopalem. I powiem tak.: u mnie nie ma różnicy w wykraplaniu się pary w zasobniku. Mam też przewymiarowany piec 20 kw na ok 140 m. i cały czas występuje ten problem i wydaje mi się że zmiana paliwa nic nie da. Pozostaje tylko zrobić ten system dosuszania opału w zasobniku, ale mam nowy piec i nie chce za bardzo w niego ingerować. Mam też problem z paleniem się opału na palenisku, ponieważ ogień mam przesunięty bliżej kosza.

pytanie odnośnie regulacji pracy PID.
Podczas testowania różnych ustawień najczęściej miałem ustawiony wybieg regulacji PID na +1stopień, co wyglądało najczęściej tak, że kocioł w trybie "praca" dochodził do 56stopni ( 55 zadanej ) i się wyłączał. Teraz ustawiłem na test regulacje PID na +2stopnie i wygląda to tak, że kocioł dochodzi standardowo już do 56 i w trybie "podtrzymania" dąży do 57stopni. Która opcja dla mnie będzie lepsza pod względem komfortu i teoretycznie zużycia opału?
Napiszcie mi jeszcze, czy powinien być lekki kopczyk na palenisku, równo z paleniskiem czy poniżej?
Podczas testowania różnych ustawień najczęściej miałem ustawiony wybieg regulacji PID na +1stopień, co wyglądało najczęściej tak, że kocioł w trybie "praca" dochodził do 56stopni ( 55 zadanej ) i się wyłączał. Teraz ustawiłem na test regulacje PID na +2stopnie i wygląda to tak, że kocioł dochodzi standardowo już do 56 i w trybie "podtrzymania" dąży do 57stopni. Która opcja dla mnie będzie lepsza pod względem komfortu i teoretycznie zużycia opału?
Napiszcie mi jeszcze, czy powinien być lekki kopczyk na palenisku, równo z paleniskiem czy poniżej?
Witam doszuszanie zamontowane i jest teraz ok
a czy mozna jakos przyspieszyc zeby pompa cwu sie szybciej zalaczala mam ustawione 55 na cwu i gdy spada do 52 -51 to sie zalancza pompa [/quote]