Pompa ciepła w Żorach.

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Pompa ciepła w Żorach.

Post autor: Bolas »

W sobotę poproszono mnie bym spojrzał na instalację ponieważ użytkownik był przekonany że nie działa mu podłogówka - nie wnikam że była niepodłączona a na poddaszu wystawały tylko 4 rurki z dwóch pętli. Ale jak zobaczyłem czym grzeje i nie było by w tym nic dziwnego gdyby nie licznik poniżej urządzenia który wskazywał ogromne zużycie prądu. Tak oto zamontowała firma z wieloletnim doświadczeniem i piękną stroną internetową pompę ciepła u jednego ze swoich klientów. Wszystkie kable wprowadzone do jednostki tak żeby nie było widać że nic nie jest podłączone :D Dopiero po zdjęciu obudowy można było zobaczyć co tak naprawdę się dzieje. UWAGA - Zużycie prądu przez tą maszynę przez 14m-cy to zaledwie 13 885kWh czyli w porównaniu do mojej prawie 4x zużycia rocznego!! Tak niestety rodzą się mity o tym że takie urządzenia nie są tanie.
Pompa nie miała podłączonego żadnego sterowania ani też siłowników choć wszystko jest powieszone na instalacji. Dolne źródło wykonane na betonowym fundamencie ale bez izolacji i woda z jednostki leje po betonie. Dodatkowo ktoś zajumał podczas montażu siatkę ochraniającą lamele wymiennika przed uszkodzeniem :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

TwojOszczednyDom
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Pompa ciepła w Żorach.

Post autor: TwojOszczednyDom »

Bolas pisze:W sobotę poproszono mnie bym spojrzał na instalację ponieważ użytkownik był przekonany że nie działa mu podłogówka - nie wnikam że była niepodłączona a na poddaszu wystawały tylko 4 rurki z dwóch pętli. Ale jak zobaczyłem czym grzeje i nie było by w tym nic dziwnego gdyby nie licznik poniżej urządzenia który wskazywał ogromne zużycie prądu. Tak oto zamontowała firma z wieloletnim doświadczeniem i piękną stroną internetową pompę ciepła u jednego ze swoich klientów. Wszystkie kable wprowadzone do jednostki tak żeby nie było widać że nic nie jest podłączone :D Dopiero po zdjęciu obudowy można było zobaczyć co tak naprawdę się dzieje. UWAGA - Zużycie prądu przez tą maszynę przez 14m-cy to zaledwie 13 885kWh czyli w porównaniu do mojej prawie 4x zużycia rocznego!! Tak niestety rodzą się mity o tym że takie urządzenia nie są tanie.
Pompa nie miała podłączonego żadnego sterowania ani też siłowników choć wszystko jest powieszone na instalacji. Dolne źródło wykonane na betonowym fundamencie ale bez izolacji i woda z jednostki leje po betonie. Dodatkowo ktoś zajumał podczas montażu siatkę ochraniającą lamele wymiennika przed uszkodzen
Grunt że kasę wzięli i człowieka zostawili samopas. Ja np. każdy przypadek domu analizuję z osobna. Nie chodzi mi o to by coś sprzedać lecz o to by potem pozwoliło to na odpowiednio tanią eksploatację. I tak, ostatnio odradziłem podłógówkę na 5 cm styropianu a mogłem robić... czy pompę 300L choć wystarczała 80L... pewnie nie jeden by wcisnął ale nie tędy droga.

A wracając do tej sytuacji jak teraz wygląda zużycie? Ile lepiej. Gdzie poprzedni wykonawca? Ps.kolego Bolas a jak zużycie na Twojej pompie?
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Dlaczego bez nazwy firmy?

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Żadna tajemnica myślałem że napisałem w tytule tym bardziej że firma w srogich tarapatach - IQ INSTAL choć w tym wypadku inteligencja nie miała znaczenia.
Ta pompa nadal pracuje tak samo. Stała temperatura zasilania tyle że postanowiliśmy wezwać serwis do jej uruchomienia bo nawet tego nie było i żeby całość jakoś sensownie podłączył ja do automatyki nie mam czasu bawić się w rozkminianie instalacji tym bardziej że są tam dwa rodzaje siłowników na zaworach 3D jeden na zasilanie 24 a drugi 230V pewnie do wymiany bo sterownik pompy pewnie nie obsłuży. Zobaczymy jak to będzie wyglądać jak się ją "normalnie" uruchomi.

U mnie zużycie takie jak pisałem na forum w "moim" wątku.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Bolas pisze:Żadna tajemnica myślałem że napisałem w tytule tym bardziej że firma w srogich tarapatach - IQ INSTAL choć w tym wypadku inteligencja nie miała znaczenia.
Ta pompa nadal pracuje tak samo. Stała temperatura zasilania tyle że postanowiliśmy wezwać serwis do jej uruchomienia bo nawet tego nie było i żeby całość jakoś sensownie podłączył ja do automatyki nie mam czasu bawić się w rozkminianie instalacji tym bardziej że są tam dwa rodzaje siłowników na zaworach 3D jeden na zasilanie 24 a drugi 230V pewnie do wymiany bo sterownik pompy pewnie nie obsłuży. Zobaczymy jak to będzie wyglądać jak się ją "normalnie" uruchomi.

U mnie zużycie takie jak pisałem na forum w "moim" wątku.
IQ nie oznacza, że inteligentny, może zejść poniżej 70.

marekzzabek
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: marekzzabek »

przydałaby się jakaś czarna lista 'producentów', 'instalatorów' takich pomp..

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Nie trzeba robić specjalnej listy wystarczy nagłaśniać takie przypadki a serwisanci mają ich tysiące.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

marekzzabek pisze:przydałaby się jakaś czarna lista 'producentów', 'instalatorów' takich pomp..
Szanowny Panie, lepiej zrobić odwrotnie!
- Ile jest firm, które pompy ciepła podłącza do podłogówki? Ile jest firm, które łączą ogrzewanie wody i domu? Ile jest firm, które przewymiarowywują urządzenia. Ile jest firm, które umieszczają grzejniki pod oknem, termostaty na górze, drabinki w łazienkach.
Naprawdę, firm znających się na tematyce jest znacznie mniej.

Spednet
Aktywny
Aktywny

Post autor: Spednet »

Prawda,dlatego jeżeli już decydujemy się na współpracę z daną firmą,to warto aby było ona w pełni fachowa i profesjonalna,z doświadczeniem na rynku. To dotyczy nie tylko instalacji grzewczej,ale niemal każdej dziedziny związanej z budownictwem.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Spednet pisze:Prawda,dlatego jeżeli już decydujemy się na współpracę z daną firmą,to warto aby było ona w pełni fachowa i profesjonalna,z doświadczeniem na rynku. To dotyczy nie tylko instalacji grzewczej,ale niemal każdej dziedziny związanej z budownictwem.
Niestety wciąż wiedza o pompie ciepła jest mizerna! Nawet po tylu latach są firmy co pompę ciepła podłączają pod hydrauliczne ogrzewanie podłogi!! Grzeją wodę i dom z jednego urządzenia!! Wolą przewymiarować pompę niż dołożyć elektryczne ogrzewanie. Nie obchodzi ich kompletna instalacja (np. wentylację uważają za "niech ich" sprawę. Czy nawet w XXI wieku stosują gruntowe pompy. Trudno jest znaleźć profesjonalną firmę, skoro na politechnikach, zamiast uczyć pierze się mózgi.

TwojOszczednyDom
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: TwojOszczednyDom »

Tomasz_Brzeczkowski pisze:
Spednet pisze:Prawda,dlatego jeżeli już decydujemy się na współpracę z daną firmą,to warto aby było ona w pełni fachowa i profesjonalna,z doświadczeniem na rynku. To dotyczy nie tylko instalacji grzewczej,ale niemal każdej dziedziny związanej z budownictwem.
Niestety wciąż wiedza o pompie ciepła jest mizerna! Nawet po tylu latach są firmy co pompę ciepła podłączają pod hydrauliczne ogrzewanie podłogi!! Grzeją wodę i dom z jednego urządzenia!! Wolą przewymiarować pompę niż dołożyć elektryczne ogrzewanie. Nie obchodzi ich kompletna instalacja (np. wentylację uważają za "niech ich" sprawę. Czy nawet w XXI wieku stosują gruntowe pompy. Trudno jest znaleźć profesjonalną firmę, skoro na politechnikach, zamiast uczyć pierze się mózgi.
dlatego na politechniki najlepiej nie chodzić :)
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

TwojOszczednyDom pisze:
Tomasz_Brzeczkowski pisze:
dlatego na politechniki najlepiej nie chodzić :)
Lepiej nie uogólniać. Chodziło mi wyłącznie o ogrzewnictwo. Po takim kierunku, nie można znać się na izolowaniu, na tym jak nie ogrzewać itp.
Ogrzewanie hydrauliczne w XXI wieku to jak zakładanie hydraulicznego sprzęgła w samochodzie z napędem elektrycznym, tylko dlatego, że przez lata wykształciliśmy sporo fachowców naprawiających takie sprzęgła.

Awatar użytkownika
bachus
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: bachus »

Tomasz_Brzeczkowski pisze: Ogrzewanie hydrauliczne w XXI wieku to jak zakładanie hydraulicznego sprzęgła w samochodzie z napędem elektrycznym, tylko dlatego, że przez lata wykształciliśmy sporo fachowców naprawiających takie sprzęgła.
No jasne, całe tabuny fachowców naprawiających hydrauliczne sprzęgła w samochodach elektrycznych. Pewnie nic nie robią tylko naprawiają te psujące się sprzęgła.
A gdzie te tabuny samochodów elektrycznych?

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Zaczyna mnie to śmieszyć. Z jednej strony wkurwiamy się jak ktoś wygrzebie post sprzed kilu lat a z drugiej potraficie każdy temat rozpierdolić na kilka stron gównianej dyskusji ciągle o tym samym.

Awatar użytkownika
bachus
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: bachus »

Bolas pisze:Zaczyna mnie to śmieszyć..
Zgadza się, zdrowy śmiech to podstawa dłuższego życia.
Bolas pisze: Z jednej strony wkurwiamy się jak ktoś wygrzebie post sprzed kilu lat .
robią to głównie reklamodawcy na których i tak nie nikt nie ma wpływu. Stawianie ich do pionu i tak podwyższa im rangę i jest im to bardzo na rękę.
Bolas pisze: a z drugiej potraficie każdy temat rozpierdolić na kilka stron gównianej dyskusji ciągle o tym samym.
I po co się tak spinać, żyłka pęknie.
Każdy pisze co uważa i na to nie masz wpływu. Był już raz taki co próbował na siłę kasować linki ale wymiękł.
Ale właściwie co mamy napisać "Och jaka spieprzona instalacja", lub "Jacy partacze to robili?"
Czy może szukasz porady jak postawić do pionu tą instalację? Na marginesie kolega guru Brzęczkowski jest od wszelakiego stawiania do pionu.
Czego się spodziewasz po starych wyjadaczach w tym wątku?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”