A ja jestem kompletnym laikiem i w tym gąszczu mogę wybrać po prostu coś niewłaściwego. Może chociaż link do czegoś, co mi pomoże?Krystian_Tarnowski pisze:termos tradycyjnie się zrobił wilgoć nie odparowana wróciła ze zdwojoną siłą
tak działa właśnie fizyka a Ty odczuwasz jej brak rozumienia ze strony architekta
nie chce mi się pisać o tym bo jest tu na forum set tematów więc wystarczy poczytać
Zimne ściany
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Re: Zimne ściany
-
Gość10463
możliwości są aby zatrzymać ciepło i pozbyć się wilgoci a właściwie zablokować
założę się że parania to raczej nie suszysz non stop, okna otwierasz a jak się kąpiesz czy gotujesz używasz wentylatora
1) blokujemy migrację wilgoci w ścianach
2) wykonujemy izolację termiczną od środka
3) rozszczelniamy okna nacinając uszczelki
trzy proste metody dzięki którym mam w NIEOCIEPLONYM DOMU (BLOKU) temepraturę 24*C na całej powierzchni ścian i sufitów, grzejnik rozkręcony na 3 ( gdybym na 5 rozkręcił to do 30*C mogę podnieść temperaturę wewnątrz ale się ugotuję, wilgotność ścian to maks 16%, wilgotność powietrza maks 45% z ręcznikami na kaloryferach bo za sucho będzie
tak więc na wszystko jest sposób
założę się że parania to raczej nie suszysz non stop, okna otwierasz a jak się kąpiesz czy gotujesz używasz wentylatora
trzy proste metody dzięki którym mam w NIEOCIEPLONYM DOMU (BLOKU) temepraturę 24*C na całej powierzchni ścian i sufitów, grzejnik rozkręcony na 3 ( gdybym na 5 rozkręcił to do 30*C mogę podnieść temperaturę wewnątrz ale się ugotuję, wilgotność ścian to maks 16%, wilgotność powietrza maks 45% z ręcznikami na kaloryferach bo za sucho będzie
-
Gość10463
nie będę Ci wykładów z fizyki budowli robił bo naprawdę zaczniesz wątpić w to czy dobrze postąpiłeś kupując to mieszkanie

-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

kolego jaskrawyKrystian_Tarnowski pisze:możliwości są aby zatrzymać ciepło i pozbyć się wilgoci a właściwie zablokować
założę się że parania to raczej nie suszysz non stop, okna otwierasz a jak się kąpiesz czy gotujesz używasz wentylatora![]()
To opcja "A" gdzie nieco hula nam wiatr nadal ponieważ rozszczelniamy okna a to wiadomo trzeba grzać. Ale jest to opcja tańsza...
Wentylacja w domu/mieszkaniu musi być prawidłowa a tak naprawdę to prawidłową wentylację mamy kiedy jest ciągły nawiew powietrza do pokoii a wyciąg z kuchni i łaznieki. Opcja B zatem to założenie wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła, która poradzi sobie z wilgocią, grzybem oraz uszczelnieniem mieszkania. Do tego można dołożyć izolację od wewnątrz wedle uznania/możliwości.
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

Inna sprawa że większośc ludzi myśli że styropian na ścianach zewnętrznych to panaceum na wszystko...Enerbau Tanie Grzanie pisze:Całkowita zgoda.TwojOszczednyDom pisze:
Oczywiście tak może być tylko trzeba pamiętać że grzanie nieocieplonych ścian nie jest najlepszym rozwiązaniem. Warto korzystać z tego co daje nam postęp technologiczny.
.
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz
-
Gość10463
izolacja zewnętrzna to tynk termoizolacyjny otwarty dyfuzyjnie i zabezpieczony hydrofobowo w kolorzeTwojOszczednyDom pisze:Zatem co proponujesz w przypadku izolacji powiedzmy nowego domu? Jaki materiał na ścianę?Krystian_Tarnowski pisze:wiecie co, jestem strażakiem i widziałem już jak się elewacja ze styropianu pali dlatego jestem całkowitym przeciwnikiem używania tego typu materiałów do ocieleń
wewnątrz tynk termoizolacyjny i masa krzemianowa jako wykończenie finisz, na posadzkach maty termoizolacyjne
łatwiej i taniej jest zabezpieczać niż leczyć
i uwaga na początku SYSTEM TAKI JEST W 100% NIEPALNY a efekt może nie jednego zaskoczyć

-
Januszczak
- Początkujący

A czy zimne ściany mogą być spowodowane wadliwą wentylacją? Ostatnio właśnie wydaje mi się, że mogę mieć problem ze swoją. Chciałem odezwać się do gości z http://www.brookvent.pl/systemy_wentylacji, ale coś się dodzwonić nie mogę, a kolega polecał, że dobrzy.
-
Gość10463
każda wilgotna ściana jest zimna, każda nie izolowana termicznie ściana będzie wilgotna, więc jedno z drugim idzie w parze, wentylacja ma za zadanie pozbyć się wilgoci a właściwie ją uregulować tak aby powstał komfort termiczny czyli odpowiednia temperatura i wilgotność dla człowieka
wentylacja pomaga w bilansie ciepło wilgotnościowym pomieszczenia, zimne ściany mogą być powodem złej izolacji termicznej lub nie właściwie wykonanej, nie zgodnie z fizyką
wentylacja pomaga w bilansie ciepło wilgotnościowym pomieszczenia, zimne ściany mogą być powodem złej izolacji termicznej lub nie właściwie wykonanej, nie zgodnie z fizyką
OK, a czy zimne i wilgotne ściany mogą powstać w wyniku "podciągania" wilgoci przez ściany nośne? Mój blok wybudowany jest z silki (ławy żelbetonowe, ściany fundamentowe z bloczków betonowych 25 cm). Ta zimna ściana od pewnej wysokości zaczyna być po prostu cieplejsza. Czy może być tak, że woda i zimno idą po ścianach zewnętrznych w murze?Krystian_Tarnowski pisze:każda wilgotna ściana jest zimna, każda nie izolowana termicznie ściana będzie wilgotna, więc jedno z drugim idzie w parze, wentylacja ma za zadanie pozbyć się wilgoci a właściwie ją uregulować tak aby powstał komfort termiczny czyli odpowiednia temperatura i wilgotność dla człowieka
-
Gość10463
wszystko jest możliwe nawet podciąganie kapilarne i przemarzanie cokołu
Może izolacja cieplna rozwiązała by problem? Proponuję zajrzeć do nich http://stefania.pl/fasady-szklane-wenty ... ealizacje/ bo zajmują się tego typu rzeczami i są w tym bardzo dobrzy w tym. Myśle, że warto przyjrzeć sie ich ofercie bliżej 
i am who i am
-
Termowizja Kraków
- Początkujący

- Kontakt:
Prawdopodobnie też masz słabą izolację fundamentów / płyty. Polecam zbadanie kamerą termowizyjną otoczenia ścian fundamentów od zewnątrz i udanie się do administratora
www.kbd-eko.pl
www.kbd-eko.pl
Krzysztof9999
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie zna Pan podstaw fizyki. BADANIE OD ZEWNĄTRZ NIC NIE DA. Ściana odprowadza ciepła przez fundament do gruntu, a termowizja tego nie pokaże. Badania robi się od wewnątrz.Termowizja Kraków pisze:Prawdopodobnie też masz słabą izolację fundamentów / płyty. Polecam zbadanie kamerą termowizyjną otoczenia ścian fundamentów od zewnątrz i udanie się do administratora
www.kbd-eko.pl
Firma Unibud, wiedząc, że kamerę obsługuje laik ( czyli robi zdjęcia od zewnątrz) przykleiła styropian na "placki" i mimo, żo dogrzanie mieszkania generowało ogromne koszty, to styropian z wewnątrz był fioletowy.
Warto znać fizykę!
Znam gościa w Olsztynie od takich sytuacji, napisz do niego lub zadzwoń powołując się na firmę BACHUS :jaskrawy pisze: Może chociaż link do czegoś, co mi pomoże?
PPHiU "MIRAMARE"
inż.Marek Samsel
11-030 Purda Marcinkowo 68
tel/fax (089)5122061, 0602 800 531, 0602 363 590,
www.ekofiber.pl www.miramare.pl www.ekodomy.pl
Podnieś parkiet czy panele i daj płytę poliuretanową EUROFLOOR gr 50mm a na ściany daj płytę EUROTHANE G gr. 60mm i będziesz widzieć efekt.
Płyta Eurothane G jest zespolona odrazu z płytą GK więc wystarczy zaszpachlować i pomalować
Płyta Eurothane G jest zespolona odrazu z płytą GK więc wystarczy zaszpachlować i pomalować