Ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC
Powtarzam Wam
Od 2lat a w przypadku Wesołej od 3lat będziecie mieli problem ze spaleniem tych paliw
Chwałowice, Wesoła czy Bobrek mogą być jedynie bazą do stworzenia mieszanki paliwa nadającej się do spalania. Mieszankę zrobi albo uczciwy właściciel danej składnicy węgla albo robimy ją samodzielnie w domu.
Dla przykładu Wesoła z deklarowaną ilością popiołu 3% i moca ok.29,5MJ wymieszana fifty fifty z węglem o prawie zerowej spiekalności - Jaret z Janki (21,5MJ) i tam bodajże po 10% popiołu da w efekcie końcowym paliwo gdzieś pod 24-25MJ z ilością popiołu ok. 6-7% i będzie się to spalać
Prościej nie potrafię tego wyjaśnić.
Od 2lat a w przypadku Wesołej od 3lat będziecie mieli problem ze spaleniem tych paliw
Chwałowice, Wesoła czy Bobrek mogą być jedynie bazą do stworzenia mieszanki paliwa nadającej się do spalania. Mieszankę zrobi albo uczciwy właściciel danej składnicy węgla albo robimy ją samodzielnie w domu.
Dla przykładu Wesoła z deklarowaną ilością popiołu 3% i moca ok.29,5MJ wymieszana fifty fifty z węglem o prawie zerowej spiekalności - Jaret z Janki (21,5MJ) i tam bodajże po 10% popiołu da w efekcie końcowym paliwo gdzieś pod 24-25MJ z ilością popiołu ok. 6-7% i będzie się to spalać
Prościej nie potrafię tego wyjaśnić.
Najlepiej jak pompa podłogi chodzi ciągle i nie jest rozłączanatomek1413 pisze:Jarecki
Nie bardzo wiem o co chodzi z dwustanem?
A jakby instalator założył mi siłownik mieszacza podłogi?
Wówczas albo dajesz zawór mieszający termostatyczny i stale puszczasz tam ustawione np. 30st.C a w mrozy np.35 albo dajesz siłownik mieszacza i się bawisz, tyle,że jak będzie częściej wiercił, to nadal będą jakieś tam oscylacje
p Jarecki
a jak by to było jakby wymieszać ekogroszek Wesoła z ekogroszkiem brunatnym wartość opaława 20-22 MJ/kg który teraz można kupić w Brico Marche
a jak by to było jakby wymieszać ekogroszek Wesoła z ekogroszkiem brunatnym wartość opaława 20-22 MJ/kg który teraz można kupić w Brico Marche
To ten sam groszek,czeski, o którym Jarecki dwie strony wcześniej pisał żebyś z nim tą Wesołą zmieszał ,choć chyba ta wartość opałowa jest trochę zawyżona....mociek pisze:p Jarecki
Wcześniej wspominałem o procentowym obciążeniu kotła, odpowiedzieliście mi, że sterownik sam dobiera moc dmuchawy i moc kotła. Przy temp 53, gdzie zadana to 55 sterownik ustawia moc kotła na 7-15% i lekko dmuchawe, czy tak powinno być ? W takim wypadku bardzo słabo kocioł dochodzi do temp zadanej lub poprostu robi się lej w palenisku ( wydłuża automatycznie czas podawania automatycznie )
Gdy pracuje z włączonym pid to nie dąży do osiągnięcia zadanej tylko oscylować jak najbliżej jej...
w takim wypadku jak napisałem, robi się krater, jak temu zapobiec?
-
SUSPENSER
- Superużytkownik

- Kontakt:
Po zmieszaniu maszynowym uzyskuje się coś takiego:mociek pisze:p Jarecki
wymiary ziarna - 8 -25 mm
wartość opałowa - > 26 MJ/kg
zawartość popiołu 4 - 6 %
spiekalność poniżej - 0-5 Ri
zawartość siarki -< 0,4 %
Osobiście palę Wesołą i bardzo dobrze to idzie, mam też klientów, którzy innego węgla nie chcą - mówią, że nawet jak trochę spieków spadnie to i tak popiołu jest mniej niż z innych węgli, a kaloryczność wyższa, i cena atrakcyjna [palą go na palniku Batory], jeden pali też na małym Ardeo 7 kW i też daje radę.
Na Wesołej jednak spiekalność się waha i może trafiłeś na tą wyższą.
Mieszanie z innym węglem to jest sposób na spieki, a jak chcesz powalczyć z paleniem samą Wesołą ustaw podawanie 2s, przerwa nie mniej niż 16 s [najlepiej na początek 20 s] i dopasuj moc nadmuchu tak, żeby kopiec żaru był minimalnie wypukły lub w ogóle było na płasko [ale absolutnie nie na wklęsło bo upali ślimak], wtedy powinna się dobrze wypalać [u mnie na starym palniku Pancerpol PPS 25 działa to bezbłędnie].
Podtrzymanie przy Wesołej ustawiam na co 20 minut, żeby nie wygasało.
Ja także od dawna piszę, że Wesoła jest dla doświadczonych palaczy z kotłami przewymiarowanymi lub na okres gdy palnik pracuje na maks 30% mocy, powyżej tego jest coraz trudniej.
Preferuję kontakt przez @ bo prywatne wiadomości znikają.
Myślę że powinieneś zwiększyć czas podawania lub zmniejszyć czas między podawaniami dla 1% albo zmniejszyć moc dmuchawy
SUSPENSER pisze:
Na Wesołej jednak spiekalność się waha i może trafiłeś na tą wyższą.
.
Ale kolega pisze że węgiel niedopalony spada mu do popielnika,nic nie pisze o spiekach a wręcz przeciwnie, nie ma ich pomimo że dość mocno dmucha....
Więc nie rozumiem czemu piszecie że ma spiekający węgiel....
Ostatnio zmieniony 13 sty 2016, 19:29 przez manix76, łącznie zmieniany 2 razy.
Moja sugestia...
Nie kupuj słabszego węgla dopóki nie sprawdzisz czy ten kanał powietrzny nie jest zawalony popiołem. Wydasz kase na węgiel a potem sie okaże że też w tym miejscu w dalszym ciągu wywala ....
Nie kupuj słabszego węgla dopóki nie sprawdzisz czy ten kanał powietrzny nie jest zawalony popiołem. Wydasz kase na węgiel a potem sie okaże że też w tym miejscu w dalszym ciągu wywala ....
Witam koledzy nie moge wylaczyc pida zeby przejsc na zwykly dwustan jaka moze byc przyczyna? kociol skam- premium 12kw
Manix76manix76 pisze:Moja sugestia...
muszę się przygotować do wyczyszczenia kanału podającego powietrze .proszę podpowiedz mi jak by to zrobić prostym sposobem odkurzaczem ? .....jak najlepiej wygasić piec do tych robót ? po prostu nerwy mi wysiadają
...jeszcze spróbuję wypalić węgiel Wesoła z podajnika i mam od zeszłego roku 150 kg węgla gorszego gatunku co jak pisałem zostawiał dużo popiołu i zobaczę co będzie się działo ...jak będzie to samo to wyczyszczę kanał
A zapomnialem dodac sterownik iryd rtz pid
wchodzisz zgodnie z instrukcją w menu kodowe
przestawiasz z PID.2 na PID.0 i gotowe
dane dla 1%mocy zostają tylko, gdy masz czujnik spalin.
Do momentu gdy nie przekroczysz granicy spalin masz dwustan.
przestawiasz z PID.2 na PID.0 i gotowe
dane dla 1%mocy zostają tylko, gdy masz czujnik spalin.
Do momentu gdy nie przekroczysz granicy spalin masz dwustan.