Witam,
Od listopada mam możliwość przeprowadzić się do kamienicy złożonej z czterech mieszkań. Niestety jej mieszkańcy nie dbają o odpowiednie ogrzewanie mieszkań i są one dość mocno zawilgocone. Osoby które wyprowadzają się z jednego z mieszkań próbowały "wyciągnąć" wilgoć ze ścian niestety bezskutecznie. Jak mam sobie z nią poradzić niewielkim kosztem? Czy jest to wogole możliwe? Mieszkanie jest na parterze, ogrzewane węglem. Najbardziej wilgoć wychodzi na ścianach narożnych. Jestem skłonna kuć ściany do gołych cegieł jeśli to coś da.
wilgoć stara kamienica
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
KTH
Re: wilgoć stara kamienica
skucie tynków to połowa zabiegów, dochodzi do tego jeszcze iniekcja strukturalna ściany i system renowacji energetycznej na ścianach szczytowych. Osuszanie kondensacyjne bez blokady wilgoci z zewnątrz nic nie da, pochłaniacze wilgoci to jak wiesz propaganda i można je w łazience pod lustrem postawić
czeka Cię nie zła przeprawa choć nie koniecznie droga przez mękę
czeka Cię nie zła przeprawa choć nie koniecznie droga przez mękę
-
Tomasz Turkoniak
- Początkujący

Koszt remontu takiego mieszkania nie będzie należał do najtańszych.
Problemem w większości przypadków jest wilgoć podciągana kapilarnie z gruntu oraz kondensacja pary wodnej na powierzchni wewnętrznej ściany zewnętrznej i wewnątrz struktury muru.
Dla poprawnego wykonania remontu musisz zastosować zabiegi, o których pisze KTH.
Absolutnym minimum jest skucie tynków i wykonanie okładzin tynkarskich w systemie tynków renowacyjnych. Efekt będzie taki, że na ścianach nie będzie widocznych plam czy wysoleń...do czasu.
W zależności od zawilgocenia ścian i obciążenia ich solami, trwałość tynków renowacyjnych może kształtować się od kilku lat do kilkunastu
Problemem w większości przypadków jest wilgoć podciągana kapilarnie z gruntu oraz kondensacja pary wodnej na powierzchni wewnętrznej ściany zewnętrznej i wewnątrz struktury muru.
Dla poprawnego wykonania remontu musisz zastosować zabiegi, o których pisze KTH.
Absolutnym minimum jest skucie tynków i wykonanie okładzin tynkarskich w systemie tynków renowacyjnych. Efekt będzie taki, że na ścianach nie będzie widocznych plam czy wysoleń...do czasu.
W zależności od zawilgocenia ścian i obciążenia ich solami, trwałość tynków renowacyjnych może kształtować się od kilku lat do kilkunastu
Pozdrawiam, Tomasz Turkoniak.
Haosi pisze:Witam,
Od listopada mam możliwość przeprowadzić się do kamienicy złożonej z czterech mieszkań.............Najbardziej wilgoć wychodzi na ścianach narożnych. Jestem skłonna kuć ściany do gołych cegieł jeśli to coś da.
w zasadzie pytania należy ograniczyć do minimum
1 ) własne czy wynajmowane ?
i odpowiedzi również
Jak wynajmowane to się nie pchaj
fakt ze już grudzień ale może jeszcze temat aktualny
jak własne
tynki wek
w zasadzie co się da wek
co się nie da
zabezpieczyć i pionowo i poziomo
wentylację usprawnić
przemyśleć sprawę ogrzewania
tynk na nowo
i nic tylko mieszkać
-
Gość10463
masz rację jak także polecam tę firmę Hydroizolacje BudowlaneDeve pisze:mi to si ewydaje ze samemu ciezko ci bedzie to zrobic, przynajmniej ja bym sie tego nie podjal. Zlec to jakiejs profesjonalnej firmie, np.Hydroizolacje Budowlane zrobia ci to raz a dobrze