Jaki dom łatwiej ogrzać? Parterowy czy dwupoziomowy?
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Jaki dom łatwiej ogrzać? Parterowy czy dwupoziomowy?
Jestem na etapie wyboru projektu domu. Zakupiliśmy działkę o powierzchni 1200 mkw. nie jesteśmy więc ograniczeni powierzchnią. Zastanawiamy się jaka wersja domu jest bardziej ekonomiczna.
Parterowa czy dwupoziomowa? Przede wszystkim chodzi o koszta ogrzewania.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Jaki dom łatwiej ogrzać? Parterowy czy dwupoziomowy?
Utrzymanie komfortowej temperatury, w nowym domu, przy prawidłowo wykonanej instalacji jest tak tanie, że kształt domu ma marginalny wpływ na koszty.Dorothy pisze:Jestem na etapie wyboru projektu domu. Zakupiliśmy działkę o powierzchni 1200 mkw. nie jesteśmy więc ograniczeni powierzchnią. Zastanawiamy się jaka wersja domu jest bardziej ekonomiczna.
Ale schody we własnym domu, to dla mnie nieporozumienie.
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

Każdy dobrze zaizolowany i szczelny dom ogrzewa się za nieduże pieniądze. Przykład dom 100m2 słabo izolowany w zeszłym roku ogrzany za poniżej 1 tys zł.... trzeba tylko zastosować odpowiednie technologie, które de facto nie są drogie!
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz
-
Gość10463
każdy budynek może być oszczędny ale pod warunkiem iż nie będzie oszczędnie wybudowany i zaopatrzony w technologie z epoki 19 wiekuDorothy pisze:Jestem na etapie wyboru projektu domu. Zakupiliśmy działkę o powierzchni 1200 mkw. nie jesteśmy więc ograniczeni powierzchnią. Zastanawiamy się jaka wersja domu jest bardziej ekonomiczna.
wydaje mi się że parterowy. Mniejsza powierzchnia do ogrzania.
Moim zdaniem tańszy w budowie i utrzymaniu jest dom parterowy. Jeżeli powierzchnia działki nie ogranicza nas, to również lepiej postawić na dom parterowyDorothy pisze:Jestem na etapie wyboru projektu domu. Zakupiliśmy działkę o powierzchni 1200 mkw. nie jesteśmy więc ograniczeni powierzchnią. Zastanawiamy się jaka wersja domu jest bardziej ekonomiczna.
No i oczywiście schodząc z kosztów, lepiej wyciąć piwnicę. Wtedy tylko należy bezwzględnie zadbać o to, żeby izolacja termiczna podłogi na gruncie była bardzo dobra.
No i w domu parterowym nie korci nikogo, żeby robić balkony - a to niestety częste duże liniowe mostki termiczne. Na rynku są oczywiście rozwiązania zapobiegające powstawaniu mostków, ale niestety zbyt rzadko są stosowane
No a jak już robić dom parterowy, który ma zużywać jak najmniej energii na ogrzewanie, to postawiłabym na dach płaski odpowiednio zaizolowany. A w przyszłości można się pokusić o wykonanie ekstensywnego dachu zielonego
czyli dobrze myślałam że parterowy 
-
Gość10463
jeśli będzie spiep... izolacja to parterowy będzie miał kup... strat ciepła więc to nie jest powiedziane że będzie tańszy w utrzymaniu, to nie zasada mały = tańszy
Przecież nikt nie decyduje się na budowę domu ze źle wykonaną izolacją termiczną budynku.Krystian_Tarnowski pisze:jeśli będzie spiep... izolacja to parterowy będzie miał kup... strat ciepła więc to nie jest powiedziane że będzie tańszy w utrzymaniu, to nie zasada mały = tańszy
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Prawie wszyscy!!!mikk pisze:Przecież nikt nie decyduje się na budowę domu ze źle wykonaną izolacją termiczną budynku.Krystian_Tarnowski pisze:jeśli będzie spiep... izolacja to parterowy będzie miał kup... strat ciepła więc to nie jest powiedziane że będzie tańszy w utrzymaniu, to nie zasada mały = tańszy
W 1990 od gruntu dawało się 30 cm styropianu, dziś 40 i więcej

Jest cała masa źle wykształconych budowlańców, co ścian nie odcinają od gruntu

Mogę Panu tak jak wyżej spieprzonych izolacji pokazać całą masę!
Dla informacji jak powinno być PN13370

-
Gość10463
Przecież nikt nie decyduje się na budowę domu ze źle wykonaną izolacją termiczną budynku.
ja 9/10 takich widzę budynków które są ocieplone a nie odizolowane
To może zamiast pisać slogany typu:
"jeśli będzie spiep... izolacja to parterowy będzie miał kup... strat ciepła więc to nie jest powiedziane że będzie tańszy w utrzymaniu, to nie zasada mały = tańszy",
warto pokazywać dobre i poprawne praktyki budowlane.
Tym sposobem inwestor decydując się na dany projekt i technologie budowlaną będzie choć miał pojęcie o ty, czego oczekiwać od wykonawcy.
Ja zachęcam, żeby patrzeć na ręce i w razie zastrzeżeń lub pytań być aktywnym inwestorem i nie dawać się zbywać wykonawcy. Wszystko powinien uzasadnić i wytłumaczyć. Dlatego im więcej wie inwestor, tym lepiej dla późniejszych parametrów domu.
"jeśli będzie spiep... izolacja to parterowy będzie miał kup... strat ciepła więc to nie jest powiedziane że będzie tańszy w utrzymaniu, to nie zasada mały = tańszy",
Tym sposobem inwestor decydując się na dany projekt i technologie budowlaną będzie choć miał pojęcie o ty, czego oczekiwać od wykonawcy.
Ja zachęcam, żeby patrzeć na ręce i w razie zastrzeżeń lub pytań być aktywnym inwestorem i nie dawać się zbywać wykonawcy. Wszystko powinien uzasadnić i wytłumaczyć. Dlatego im więcej wie inwestor, tym lepiej dla późniejszych parametrów domu.
-
Gość10463
masz rację PATRZ NA RĘCE ARCHITEKTA bo to oni pierwsi pieprzą projekty a jak wykonawca jest mądrzejszy od niego to WIELKIE OBURZENIE zarówno jego jak i INWESTORAmikk pisze:
Dlatego im więcej wie inwestor, tym lepiej dla późniejszych parametrów domu.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Dlatego poza sp... jest Polska Norma i fizyka budowli.mikk pisze:To może zamiast pisać slogany typu:
Profesor Krzysztof Żmijewski ( wiceminister budownictwa do spraw efektywności energetycznej w 1990) :
Rolą izolacji jest marginalizacja ogrzewania.
Ekonomiczna izolacja termiczna to taka przy której nieekonomiczny jest centralny system ogrzewania.
Nie może na jednej uczelni być wydział ogrzewania i izolowania.
Niestety o nas powstały wyłącznie wydziały ogrzewania, na których pierze się mózgi. Jak w ogóle człowiek z technicznym wykształceniem może traktować poważnie ogrzewanie hydrauliczne, bufory, akumulacje... To zawsze generuje koszty.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Krystian_Tarnowski pisze:Przecież nikt nie decyduje się na budowę domu ze źle wykonaną izolacją termiczną budynku.
Bardzo ciężko jest ciepłownikowi wytłumaczyć fizykę, że od środka izolacja z dużym oporem dyfuzyjnym a od zewnątrz mały opór