Jaki kociol gazowy kondesant/komora otwarta/zamknieta
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
locash2015
- Początkujący

- Kontakt:
Jaki kociol gazowy kondesant/komora otwarta/zamknieta
Witam, mam prośbę o pomoc w wyborze kotła, bo kilku fachowców już było i wychodzi na to, ze jak nie zapłacę 15k, to nie ma z czym do ludu, a piec musi byc minimum taki jak u Carringtonów.
A więc, obecnie mam Junkres euroline, dwufunkcyjny
Dom 180m, 3 pokoje nie grzane w ogóle (kaloryfery na 1), wiec powiedzmy 140m. Salon - antresola, duza powierzchnia otwarta, wysokie pomieszczenie. Reszta normalne pokoje. Dom ocieplony 5cm steropian, okna plastikowe ok 10 letnie, dach wełna 10cm. Grzejniki na ścianach w kazdym pokoju. 2 lazienki, obie po drugiej stronie domu. Rury od centralnego bez otuliny.
Kociol jest w pomieszczeni gospodarczym, na pewno jest problem z wentylacją, bo z kratki zawsze wieje do środka. Jest zawsze lekko uchylone okno, wtedy jest ok, ale przy -10 mocno sie wyziebia. Stad pomysl o komorze zamknietej.
Wszyscy mówia mi bym kupił kondesacyjny, co wg mojej wiedzy nie ma zadnego sensu bez podlogowego (ale moge sie mylic). Kaloryfery mamy zawsze gorace, w domu jest raczej chlodno (max 19-20 stopni, częściej 18-19).
Mam nadzieje ze nakreslilem sytuacje, jakis pomysl co kupic?
A więc, obecnie mam Junkres euroline, dwufunkcyjny
Dom 180m, 3 pokoje nie grzane w ogóle (kaloryfery na 1), wiec powiedzmy 140m. Salon - antresola, duza powierzchnia otwarta, wysokie pomieszczenie. Reszta normalne pokoje. Dom ocieplony 5cm steropian, okna plastikowe ok 10 letnie, dach wełna 10cm. Grzejniki na ścianach w kazdym pokoju. 2 lazienki, obie po drugiej stronie domu. Rury od centralnego bez otuliny.
Kociol jest w pomieszczeni gospodarczym, na pewno jest problem z wentylacją, bo z kratki zawsze wieje do środka. Jest zawsze lekko uchylone okno, wtedy jest ok, ale przy -10 mocno sie wyziebia. Stad pomysl o komorze zamknietej.
Wszyscy mówia mi bym kupił kondesacyjny, co wg mojej wiedzy nie ma zadnego sensu bez podlogowego (ale moge sie mylic). Kaloryfery mamy zawsze gorace, w domu jest raczej chlodno (max 19-20 stopni, częściej 18-19).
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Jaki kociol gazowy kondesant/komora otwarta/zamknieta
Nie wszyscy. Kotły są dla bogatych hobbystów, ja radziłbym wyrzucić centralne, a mniej się traci, wyrzucając tanie kotły.Wszyscy mówia mi bym kupił kondesacyjny
-
locash2015
- Początkujący

- Kontakt:
wyrzucic centralne i ogrzewac pokoje oddechem? swieczką? czy jeszcze taniej zyc bez ogrzewania?Tomasz_Brzeczkowski pisze:Nie wszyscy. Kotły są dla bogatych hobbystów, ja radziłbym wyrzucić centralne, a mniej się traci, wyrzucając tanie kotły.Wszyscy mówia mi bym kupił kondesacyjny
mimo iz spodziewalem sie bardziej konkretnej odpowiedzi, dzieki za checi....
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Ogrzewanie centralne, to najgorszy pomysł. Ponieważ tego typu systemy produkują więcej ciepła niż potrzeba.locash2015 pisze:wyrzucic centralne i ogrzewac pokoje oddechem? swieczką? czy jeszcze taniej zyc bez ogrzewania?Tomasz_Brzeczkowski pisze:Nie wszyscy. Kotły są dla bogatych hobbystów, ja radziłbym wyrzucić centralne, a mniej się traci, wyrzucając tanie kotły.Wszyscy mówia mi bym kupił kondesacyjny
A skoro to bardzo zły pomysł, to i ci co takie rzeczy montują, nie mogą być ludźmi z wiedzą o ogrzewaniu. Jak sprawdzić, że "fachowiec nie ma pojęcia co wykonuje?
Poza zakładaniem samego centralnego, nie znający zagadnienia montuje:
- grzejniki pod oknami ( tego robić nie można!!!)
- termostaty w górnej części grzejnika (to zupełny tuman)
- drabinki czy grzejniki konwekcyjne w łazience (brak wiedzy o wentylacji)
-podłogówkę na 20 czy mniej cm styropianu
-łączenie ogrzewania wody z ogrzewaniem domu
-wykonanie instalacji w durszlaku ( dom z wentylacją grawitacyjną)
-brak kontroli temperatury latem
Przy prawidłowo wykonanym ogrzewaniu elektrycznym dom wielkości 180m2 z 4 osobami to maksymalnie 2500zł komfortowa temperatura i 200 l cwu dziennie. Oczywiście jak dom nie jest prawidłowo izolowany.
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

Dom już stoi? Wszystko wykonane pod centralne? Izolacje położone?locash2015 pisze:wyrzucic centralne i ogrzewac pokoje oddechem? swieczką? czy jeszcze taniej zyc bez ogrzewania?Tomasz_Brzeczkowski pisze:Nie wszyscy. Kotły są dla bogatych hobbystów, ja radziłbym wyrzucić centralne, a mniej się traci, wyrzucając tanie kotły.Wszyscy mówia mi bym kupił kondesacyjny
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz
-
locash2015
- Początkujący

- Kontakt:
dzieki za odpowiedzi, ale zacznijmy od waznej rzeczy. pytanie nie dotyczy tego czy instalowac nowy system, czy kasowac centralne, czy centralne jest warte ceny czy nie, tylko CO ZROBIC Z ISTNIEJACYM systemem i na jaki kociol wymienic.
przeczytalem sobie kilka wypowiedzi juz znanych uzytkownikow, ktorzy oczywiscie promuja swoje uslugi i by byla jasnosc, zrywanie podlog, generalny remont, placenie za maty 25000 nie wchodzi w gre. nie interesuje mnie ogrzewanie na podczerwien, tylko to jaki kupic kociol do istniejacego centralnego.
druga rzecz,
przeczytalem sobie kilka wypowiedzi juz znanych uzytkownikow, ktorzy oczywiscie promuja swoje uslugi i by byla jasnosc, zrywanie podlog, generalny remont, placenie za maty 25000 nie wchodzi w gre. nie interesuje mnie ogrzewanie na podczerwien, tylko to jaki kupic kociol do istniejacego centralnego.
druga rzecz,
- szukalem o tym w necie i nie znalazlem zadnych informacji jakoby to bylo zle rozwiazanie.- grzejniki pod oknami ( tego robić nie można!!!)
- wpisujac w google termostaty widzialem tylko i wylacznie zdjecia grzejnikow z termostatem gory. wyjatek to lazienkowy. wiec moze prosic o potwierdzenie tej teorii? chetnie dowiem sie wiecej- termostaty w górnej części grzejnika (to zupełny tuman)
- wiem ze "jedzcie ryz, miliony chinczykow nie moze sie mylic" ale znowu - zero informacji jakoby to bylo zle.- drabinki czy grzejniki konwekcyjne w łazience (brak wiedzy o wentylacji)
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

Dlatego pytam... rozumiem że pod centralne wszystko gotowe... Jakie izolacje? Ile m2. Jaka wentylacja?locash2015 pisze:dzieki za odpowiedzi, ale zacznijmy od waznej rzeczy. pytanie nie dotyczy tego czy instalowac nowy system, czy kasowac centralne, czy centralne jest warte ceny czy nie, tylko CO ZROBIC Z ISTNIEJACYM systemem i na jaki kociol wymienic.
druga rzecz,
- szukalem o tym w necie i nie znalazlem zadnych informacji jakoby to bylo zle rozwiazanie.- grzejniki pod oknami ( tego robić nie można!!!)
- wpisujac w google termostaty widzialem tylko i wylacznie zdjecia grzejnikow z termostatem gory. wyjatek to lazienkowy. wiec moze prosic o potwierdzenie tej teorii? chetnie dowiem sie wiecej- termostaty w górnej części grzejnika (to zupełny tuman)
- wiem ze "jedzcie ryz, miliony chinczykow nie moze sie mylic" ale znowu - zero informacji jakoby to bylo zle.- drabinki czy grzejniki konwekcyjne w łazience (brak wiedzy o wentylacji)
Co do grzejników pod oknem...tak, zjadają więcej wiem bo badałem tą sprawę. Nie raz już tłumaczyłem na forum dlaczego pod oknem te grzejniki się dawało kiedyś.
Co do grzejników konwekcyjnych w łazienkach to też z logiki przy sprawnie działającej wentylacji jakby nie było to ciepło idzie nam w wentylacje, nie oznacza to że grzejnik nie grzeje że nie jest ciepło, po prostu chcąc niechcąc trochę tego ciepła jakby wyrzucamy.
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Lepiej jest szukać w fizyce. Grzejnik pod oknem dyskwalifikuje instalatora. Ciepło dąży do wyrównania temperatur i tak umieszczony grzejnik "pobierze" od dwóch do trzech (jak jest za zasłoną) razy więcej kWh niż gdyby był na ścianie działowej.- szukalem o tym w necie i nie znalazlem zadnych informacji jakoby to bylo zle rozwiazanie.
Termostat ma mierzyć temperaturę w pokoju a nie na grzejniku. Wszyscy znający się na fizyce producenci umieszczają termostaty pod grzejnikiemwpisujac w google termostaty widzialem tylko i wylacznie zdjecia grzejnikow z termostatem gory. wyjatek to lazienkowy. wiec moze prosic o potwierdzenie tej teorii? chetnie dowiem sie wiecej
-np. NOIROT, ATLANTIC AIRLEC ADAX
W łazience wentylacja jest z dołu do góry, więc ciepłe powietrze z grzejnika, nie ma nawet szans ogrzać łazienkę w strefie przebywania ludzi.- drabinki czy grzejniki konwekcyjne w łazience (brak wiedzy o wentylacji)
- wiem ze "jedzcie ryz, miliony chinczykow nie moze sie mylic" ale znowu - zero informacji jakoby to bylo zle.
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

Nie przesadzajmy... ogrzeje ale trzeba zdać sobie sprawę że jednak przez wentylacje to ciepło jest na bierząco zabierane.Tomasz_Brzeczkowski pisze: w łazience wentylacja jest z dołu do góry, więc ciepłe powietrze z grzejnika, nie ma nawet szans ogrzać łazienkę w strefie przebywania ludzi.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Grzeje podczerwień i ciepło z przedpokoju. Inna sprawa jest, że niewiele łazienek ma właściwą wentylację, wtedy ciepła z grzejnika konwekcyjnego, zostaje w łazience więcej.TwojOszczednyDom pisze:Nie przesadzajmy... ogrzeje ale trzeba zdać sobie sprawę że jednak przez wentylacje to ciepło jest na bierząco zabierane.Tomasz_Brzeczkowski pisze: w łazience wentylacja jest z dołu do góry, więc ciepłe powietrze z grzejnika, nie ma nawet szans ogrzać łazienkę w strefie przebywania ludzi.
Tylko czy to o to chodzi?
Grzejniki łazienkowe to promienniki lub z nadmuchem ciepłego powietrza w dół.

-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

Ja u siebie mam nicobara od atlantica oraz tatou bains promiennikowy. Co do wentylacji to zakładamy, że jest, bo nie wyobrażam sobie łazienki bez wentylacji.
Nie bardzo.locash2015 pisze:
Jeszcze będziesz miał od fachowców od wszystkiego takie porady:
Trzeba założyć nowe ocieplenie od środka lub co najmniej ocieplić cale fundamenty a jak się to nie to na podłogę położyć co najmniej 40 cm styropianu.
A do tego wszystkiego musisz założyć koniecznie rekuperator koniecznie z odzyskiem ciepła i klimatyzator, który grzeje/chłodzi, chłodzi w lecie bo bez tego ani rusz a grzanie to taki bonus przy okazji.
A jak już to wszystko założysz to nie potrzebujesz już kotła gazowego.
A jeszcze koniecznie rurki na suficie cokolwiek by to znaczyło.
Nie koniecznie, u mnie nie ma.TwojOszczednyDom pisze:Co do wentylacji to zakładamy, że jest, bo nie wyobrażam sobie łazienki bez wentylacji.
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

Pytanie dlaczego...bachus pisze:Nie koniecznie, u mnie nie ma.TwojOszczednyDom pisze:Co do wentylacji to zakładamy, że jest, bo nie wyobrażam sobie łazienki bez wentylacji.
-
locash2015
- Początkujący

- Kontakt:
dom ma 17 lat, centralne pewnie podobnieDom już stoi? Wszystko wykonane pod centralne? Izolacje położone?