Ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC
Jarecki nie denerwuj się takie odniosłem wrażenie , jako informację o spalaniu podano jedną fotkę i żadnej innej informacji , instrukcja obsługi jak zawsze nie uaktualniona , chciałem edytować posta ale to niedorobione forum jest tak skonstruowane że się nie da , a kolejnego pisać mi się nie chciało .
Kompletny brak czasu, mamy święta.
jak jutro choć chwilę znajdę- cyknę fotę ze swojej wersji softu
po dyskusji była jeszcze mała poprawa jednostek dla dokładniejszego wyliczania, tego już nie aktualizowałem, nie mam kiedy
Instrukcji brak, bo to jeszcze kwestia testowa
jak jutro choć chwilę znajdę- cyknę fotę ze swojej wersji softu
po dyskusji była jeszcze mała poprawa jednostek dla dokładniejszego wyliczania, tego już nie aktualizowałem, nie mam kiedy
Instrukcji brak, bo to jeszcze kwestia testowa
Mam trochę inaczej, mianowicie do wymiennika idzie pompa podłączona pod złącze "pompa CO" ( pracuje chyba w takim ukladzie kociol->pompa->wymiennik i potem rozprowadza dalej ), a z wymiennika leci na dwie następne pompy, CWU która jest podłączona pod "pompa CWU" i pompa odpowiedzialna za grzejniki podłączona chwilowo pod "pompa cyrkulacyjna", a chwilowo dlatego, że w domu są zamontowane dwa zbiorniki na wodę po 100l, jeden na jedno mieszkanie, a drugi na drugie mieszkanie, a w tym na drugie mieszkanie niedługo bedzie podłączona mała pompka, tak aby cały czas krążyła ciepła woda ( mieszkanie na drugim piętrze, a instalacja w podpiwniczeniu ) i ona normalnie bedzie jako pompa cyrkulacyjna, a pompa od grzejnikow bedzie jako "pompa mieszacza/podłogowa'' i z tego co powiedzial instalator pompa od grzejnikow powinna chodzic jak najdłuzej, aby wymieniac wode, ale nie moge znalesc ustawienia pod pompe mieszania aby załączyc ciągłośc.
Mam tez Auraton pokojowy bezprzewodowy podlaczony pod ''termostat mieszacza'', a wczesniej pod ''coś tam ob. CO" i jest połączony, ale nie steruje ( czerwona dropka sie swieci na legendzie jest to ON ) i kręci się takie słoneczko na wyswietlaczu.
Mam tez Auraton pokojowy bezprzewodowy podlaczony pod ''termostat mieszacza'', a wczesniej pod ''coś tam ob. CO" i jest połączony, ale nie steruje ( czerwona dropka sie swieci na legendzie jest to ON ) i kręci się takie słoneczko na wyswietlaczu.
Sterownik ma szereg możliwości, jak się chce wykorzystac go inaczej jak instrukcja,oczywiście można, byle z głową.
Napiszę Ci swoje zdanie i co ja bym zrobił:
1. Kocioł i wymiennik tutaj przepiął bym pompę cyrkulacyjną i ustawił ją w tryb pracy ciągłej (tą się da tak ustawić)
2. Pompę na grzejniki za wymiennikiem w gniazdo pompy C.O. i tutaj możesz podpiąć ten zwykły termostat Auraton do termostat obiegu C.O., jak osiągnie temp. - rozłączy tą pompę
3. Pompę obiegu za mieszaczem dac na to drugie mieszkanie, do niej jest taki żólty czujnik, aby chodziła ciągle zadaj jakąś wysoka nastawę np.70st.c i wiadomo,że się wówczas nie wyłączy
te drugi bojler na dole, jak nie jest daleko od kotła można podłączyc pod pompę bojlera CWU i wykorzystać czujnik (po osiągnięciu t.wody w bojlerze wyłączy ją)
to tylko propozycja czy przykład co można zrobić.
Musicie usiąść z instalatorem i przedyskutować
pompy, które moga być sterowane przez Auraton to pompa C.O. oraz pompa obiegu za mieszaczem, do nich sa osobne wyjścia na termostaty
w ciągłą prace ustawić możesz cyrkulacyjną
cwu wiadomo, teoretycznie ma nabijac bojler do temp. zadanej i czytanej z czujnika CWU
pompa dodatkowego obiegu będzie chodzić ciągle, gdy zadana dla niej będzie wysoka nastawa, której wiadomo,że nie osiągnie...
Napiszę Ci swoje zdanie i co ja bym zrobił:
1. Kocioł i wymiennik tutaj przepiął bym pompę cyrkulacyjną i ustawił ją w tryb pracy ciągłej (tą się da tak ustawić)
2. Pompę na grzejniki za wymiennikiem w gniazdo pompy C.O. i tutaj możesz podpiąć ten zwykły termostat Auraton do termostat obiegu C.O., jak osiągnie temp. - rozłączy tą pompę
3. Pompę obiegu za mieszaczem dac na to drugie mieszkanie, do niej jest taki żólty czujnik, aby chodziła ciągle zadaj jakąś wysoka nastawę np.70st.c i wiadomo,że się wówczas nie wyłączy
te drugi bojler na dole, jak nie jest daleko od kotła można podłączyc pod pompę bojlera CWU i wykorzystać czujnik (po osiągnięciu t.wody w bojlerze wyłączy ją)
to tylko propozycja czy przykład co można zrobić.
Musicie usiąść z instalatorem i przedyskutować
pompy, które moga być sterowane przez Auraton to pompa C.O. oraz pompa obiegu za mieszaczem, do nich sa osobne wyjścia na termostaty
w ciągłą prace ustawić możesz cyrkulacyjną
cwu wiadomo, teoretycznie ma nabijac bojler do temp. zadanej i czytanej z czujnika CWU
pompa dodatkowego obiegu będzie chodzić ciągle, gdy zadana dla niej będzie wysoka nastawa, której wiadomo,że nie osiągnie...
Iryd, który mam pod okiem pracuje na kotle zakładowym
Ostatnio jest ciepło, więc nie jest palone ciągle, stąd statystyki są dziwne i niepełne
Nie mniej jak mówiłem ekran 6 - dane tygodniowe
ekran 5 -
1. Spalił od ostatniego zasypu
2. Spalił przez 1h - to jest wyliczana wartość średnia od ostatniego zasypu
3. Spalił 24h - dobowe za ostatni dzień
4. Pozostało opału na jest obliczane na podstawie deklarowanego zasypu oraz bieżącej średniej godzinowej od ostatniego zasypu
oraz ekran z deklaracją ilości paliwa dosypanego do kosza

Ostatnio jest ciepło, więc nie jest palone ciągle, stąd statystyki są dziwne i niepełne
Nie mniej jak mówiłem ekran 6 - dane tygodniowe
ekran 5 -
1. Spalił od ostatniego zasypu
2. Spalił przez 1h - to jest wyliczana wartość średnia od ostatniego zasypu
3. Spalił 24h - dobowe za ostatni dzień
4. Pozostało opału na jest obliczane na podstawie deklarowanego zasypu oraz bieżącej średniej godzinowej od ostatniego zasypu
oraz ekran z deklaracją ilości paliwa dosypanego do kosza

Dzięki Jarecki .
-
marcin2372
- Początkujący

Witam.
A ja w swoim sterowniku wyłączyłem funkcję PID i jak na razie widzę ,że pali się lepiej niż wcześniej. Kocioł szybciej dochodzi do temperatury zadanej, nie ma takich wahań temperatury. Przy włączonym PID temperatura potrafiła się bardzo obniżyć i dłużej osiągał zadaną.
Mam kocioł z podajnikiem ślimakowym ekoenergia 20kw , który jest przewymiarowany i pewnie dla tego wyłączenie PID w tym przypadku się sprawdza. Kocioł pozostaje u mnie w stanie podtrzymania około 30 minut. Czekam jak wypali się opał w zasobniku i po ponownym zasypaniu porównam na jak długo starczy przy włączonym PID. Myślę ,że nie będzie lepiej , ale zobaczymy.
A ja w swoim sterowniku wyłączyłem funkcję PID i jak na razie widzę ,że pali się lepiej niż wcześniej. Kocioł szybciej dochodzi do temperatury zadanej, nie ma takich wahań temperatury. Przy włączonym PID temperatura potrafiła się bardzo obniżyć i dłużej osiągał zadaną.
Mam kocioł z podajnikiem ślimakowym ekoenergia 20kw , który jest przewymiarowany i pewnie dla tego wyłączenie PID w tym przypadku się sprawdza. Kocioł pozostaje u mnie w stanie podtrzymania około 30 minut. Czekam jak wypali się opał w zasobniku i po ponownym zasypaniu porównam na jak długo starczy przy włączonym PID. Myślę ,że nie będzie lepiej , ale zobaczymy.
Wielkie dzięki za podpowiedź, przemyślę na pewno. Na tą chwilę pompę CO mam w obiegu kocioł i wymiennik, której nie da się włączyć na prace ciągłą ale dałem na minimum ( 1 minuta przerwy, 30sek pracy ). Pompa cyrkulacyjna jest na grzejniki i jest ustawiona w pracę ciągłą i pompa cwu do pompy cwu norma, ale jeszcze nie mam czujnika zamontowanego, więc cały czas gotuje wodę.
W takim układzie jakbym podłączył Auraton do termostat ob. CO to czy skutkowałoby to wyłączaniem tej pompy CO ?
Następnie mam ustawione 56stopni na piecu i chcę korzystać z stref czasowych. CWU już ogarnąłem, mianowicie wyłączam na noc i włączam rano ( w nocy nie trzeba ciepłej wody ), ale mam dylemat z piecem, ustawiając na noc np. zejście z nastawy o 5stopni coś mi da jeśli chodzi o oszczędności ? No i fakt, że pracowałby w okolicach 50stopni - to bezpieczne dla pieca ?
I ostatnie, mam problem z dopalaniem opału, mianowicie popiół w popielniku jest raczej czarny niż szarawy i powstają małe grudy. Co zrobić ?
Posiadam piec z podajnikiem ślimakowym Witkowski 19kW z dmuchawą DM 80-M0-PX1-K0-H0-PW20-PP6 ( ustawienie 70% na 49 biegu, 30% na 1 biegu, przesłona dokręcona motylkiem). Którymi parametrami powinienem manewrować?
Generalnie o oszczędnościach, warto schodzić temp. pieca, aby mniej grzało, czy zamontować wszędzie głowice termostatyczne i ustawić konkretną temp aby nie wpuszczało gorącej wody ( na zdrowy rozsądek jeśli nie wpuści gorącej wody do grzejnika to rzadziej powinien się włączać piec )
Acha i jak powiniem poprawnie pracować tego typu kocioł, ma dochodzić do temp. zadanej i się wyłączać, czy może cały czas pracować na podtrzymaniu ?
W takim układzie jakbym podłączył Auraton do termostat ob. CO to czy skutkowałoby to wyłączaniem tej pompy CO ?
Następnie mam ustawione 56stopni na piecu i chcę korzystać z stref czasowych. CWU już ogarnąłem, mianowicie wyłączam na noc i włączam rano ( w nocy nie trzeba ciepłej wody ), ale mam dylemat z piecem, ustawiając na noc np. zejście z nastawy o 5stopni coś mi da jeśli chodzi o oszczędności ? No i fakt, że pracowałby w okolicach 50stopni - to bezpieczne dla pieca ?
I ostatnie, mam problem z dopalaniem opału, mianowicie popiół w popielniku jest raczej czarny niż szarawy i powstają małe grudy. Co zrobić ?
Posiadam piec z podajnikiem ślimakowym Witkowski 19kW z dmuchawą DM 80-M0-PX1-K0-H0-PW20-PP6 ( ustawienie 70% na 49 biegu, 30% na 1 biegu, przesłona dokręcona motylkiem). Którymi parametrami powinienem manewrować?
Generalnie o oszczędnościach, warto schodzić temp. pieca, aby mniej grzało, czy zamontować wszędzie głowice termostatyczne i ustawić konkretną temp aby nie wpuszczało gorącej wody ( na zdrowy rozsądek jeśli nie wpuści gorącej wody do grzejnika to rzadziej powinien się włączać piec )
Acha i jak powiniem poprawnie pracować tego typu kocioł, ma dochodzić do temp. zadanej i się wyłączać, czy może cały czas pracować na podtrzymaniu ?
Witam Jarecki.
Wczoraj uruchomiłem piec z nową nakładką na palnik minertu. Dzisiaj zasypię pełny kosz i zobaczę jak będzie wyglądało spalanie.
Widzę już pozytywną różnicę co do płomienia - jest bardziej na środku, a nie tak jak wcześniej bliżej kosza.
Jarecki napisz czy zmieniać ustawienia na sterowniku? bo palnik jest zredukowany na mniejszy. Czy zostawić takie jak mi podałeś jeszcze wcześniej?
Wczoraj uruchomiłem piec z nową nakładką na palnik minertu. Dzisiaj zasypię pełny kosz i zobaczę jak będzie wyglądało spalanie.
Widzę już pozytywną różnicę co do płomienia - jest bardziej na środku, a nie tak jak wcześniej bliżej kosza.
Jarecki napisz czy zmieniać ustawienia na sterowniku? bo palnik jest zredukowany na mniejszy. Czy zostawić takie jak mi podałeś jeszcze wcześniej?
Tomku
spróbuj na tych co były, ewentualnie dokonasz drobnej korekty, gdyby coś przesypywało
Jestem na wyjeździe do 06/07.01.2016
z miłą chęcią jednak poczytam opinie po zmniejszeniu paleniska nakładką od kolegi minertu
spróbuj na tych co były, ewentualnie dokonasz drobnej korekty, gdyby coś przesypywało
Jestem na wyjeździe do 06/07.01.2016
z miłą chęcią jednak poczytam opinie po zmniejszeniu paleniska nakładką od kolegi minertu
Witaj Tomku. I jak chodzi teraz piec z tą nową nakładką?
Kolego Marcinie ja mam takie same wrażenie co Ty. Ja też mam przewymiarowany piec i wyłączyłem PID bo więcej mi spalał i były wahania temperatury na piecu. Teraz mam tylko 2, max 3 st. różnicy.marcin2372 pisze:Witam.
Kolego nie zgodzę się z tobą do końca, ponieważ np: załóżmy że wiesz ile spala ci kocioł na dobę przy temp załóżmy 1 st C., i nagle temp. w nocy spada do - 10. Spalanie automatycznie rośnie i w tym momencie nie wiesz ile już masz opału w zasobniku i załóżmy, że może dojść do całkowitego braku opałujojoro pisze:Faktycznie ten wskaźnik zużycia opału to sztuka dla sztuki.
Bardzo się napaliłem na tę funkcję, napisałem nawet do PROND i wstępnie się dogadaliśmy co do aktualizacji softu, ale chyba dam sobie spokój do czasu dodania obsługi internetu. Niestety taki wskaźnik zużycia opału jest średnio przydatny. Gdyby choć wewnątrz menu był dostęp do dokładniejszych statystyk, a tak....
Moim zdaniem ta funkcja jest bardzo przydatna aby mieć wgląd na ilość spalanego opału.
Możemy według tych wskazań robić korekty w ustawieniach sterownika aby dążyć do jak najmniejszego spalania.
Będę chciał wysłać sterownik aby wgrali mi tą funkcję
Możemy według tych wskazań robić korekty w ustawieniach sterownika aby dążyć do jak najmniejszego spalania.
Będę chciał wysłać sterownik aby wgrali mi tą funkcję
Witam,
Piec pracuje dobrze, ale ciężko jest mi na razie podać spalanie. ze względu na to, że piec był sporo czasu wygaszony, a gdy wszystko już złapało odpowiednią temperaturę to przyszły mrozy i przestawiłem zawór czterodrogowy z 5 na 7 i odkręciłem grzejniki więc spalanie na pewno będzie większe.
Wcześniej miałem uruchomioną tylko podłogówkę.
Piec pracuje dobrze, ale ciężko jest mi na razie podać spalanie. ze względu na to, że piec był sporo czasu wygaszony, a gdy wszystko już złapało odpowiednią temperaturę to przyszły mrozy i przestawiłem zawór czterodrogowy z 5 na 7 i odkręciłem grzejniki więc spalanie na pewno będzie większe.
Wcześniej miałem uruchomioną tylko podłogówkę.