Zakładam tutaj że pytający nie myślał o samej kanałówce...tym razem ja nie doprecyzowałemTomasz_Brzeczkowski pisze:Ogrzewanie kanałowe, nie jest najlepszym rozwiązaniem. Poza tym, gdyby pompa miała ogrzewać, trzeba by ją mocno przewymiarować. A to większa kasa na wstępie i potem większe opłaty i mniejszy komfort.Jovianin pisze:Dzień dobry,
Kanałówka do ogrzewania (z bonusem w lecie),
wentylacja z rekuperacją dodatkowo. To zrozumiałe.
A jak rozwiązać komfortowo i w miarę ekonomicznie
kwestię ciepłej wody użytkowej?
Rodzina 4 osobowa, dość duże pobory wody.
Radziłbym ogrzewanie elektryczne, jak izolacja pozwoli to podłogowe i małą pompę ciepła.
ogrzewanie klimatyzacją
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

Re: ogrzewanie klimatyzacją
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz
Przede wszystkim odzysk ciepła z ciepłej wody, potrafi taki wymiennik z powrotem odzyskać około 80% ciepła.TwojOszczednyDom pisze:Pompa ciepła z zasobnikiem.Jovianin pisze:
Rodzina 4 osobowa, dość duże pobory wody.
Ja się zgłaszałem do biura Eran jak szukaliśmy kogoś do wykonania projektu OC. Dobre podejście, długo na dokumentację nie musiałem czekać. O obsłudze dużo info jest na http://eran.com.pl. Oni poza tym, że projektują instalacje pod prywatne obiekty też mają doświadczenie przy instalacjach dla budynków przemysłowych, sklepów i tak dalej.
-
marekzzabek
- Zaawansowany

to się w naszym klimacie nie sprawdzi, bo więcej grzejemy niż chłodzimy, a koszt grzania klimatyzacją jest zbyt wysoki! lepiej chłodzić pompą ciepła
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Klimatyzacja to pompa ciepła. Z fizyki w każdych warunkach grzeje dwa razy taniej (minimum) niż pompa ciepła grzejąca dom przez wodę!! A wie Pan dlaczego?marekzzabek pisze:to się w naszym klimacie nie sprawdzi, bo więcej grzejemy niż chłodzimy, a koszt grzania klimatyzacją jest zbyt wysoki! lepiej chłodzić pompą ciepła
rekuperacja od 1989r
-
MichalBudowniczy
- Superużytkownik

Klimatyzacją także można doskonale ogrzać pomieszczenie. Sam tak robię w domu gdy jest bardzo zimno. Klimatyzatory ścienne zamawiałem od firmy klima24h.pl.
-
marekzzabek
- Zaawansowany

no tak, ogrzać to nie problem przecież w samochodzie też można, ale zastanawiałeś się ile to kosztuje? przecież do ogrzewania są stworzne inne systemy, znacznie tańsze
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

tania instalacja i zużycie jest minimum 2x mniejsze niż przy gruntowych pompach.marekzzabek pisze:no tak, ogrzać to nie problem przecież w samochodzie też można, ale zastanawiałeś się ile to kosztuje? przecież do ogrzewania są stworzne inne systemy, znacznie tańsze
rekuperacja od 1989r
W sprzedaży systemów ogrzewania i klimatyzacji specjalizuje się firma Elite THERMOBILE Polska, wiec jeśli ktoś nadal rozstrzyga to, czy barć, czy nie brać, to odsyłam do nich.
firma m.in. specjalizuje się oczywiście w projektowaniu klimatyzacji i jej montażu.
Poradzić najlepiej jest się jakiegoś dobrego fachowca.Tutaj jest firma która naprawdę ma dobre referencje jeżeli o klimatyzacje chodzi.
www.centroclima.pl/realizacje/centroclima-w-warszawie/, zajmują się klientami biznesowymi i detalicznymi. Jak masz jakieś pytania skontaktuj się z nimi myślę że Ci pomogą.
www.centroclima.pl/realizacje/centroclima-w-warszawie/, zajmują się klientami biznesowymi i detalicznymi. Jak masz jakieś pytania skontaktuj się z nimi myślę że Ci pomogą.
Może w nowoczesnych, energooszczędnych domach ogrzewanie klimatyzacją ma rację bytu, ewentualnie w małym mieszkaniu w bloku, pod warunkiem, że jest on ocieplony. Ale mieszkam w kamienicy, nieocieplonej i raczej ogrzewanie klimatyzacją zrujnowałoby mój budżet. Moja siostra ma klimatyzator w salonie, ale zimą włącza go tylko na czas kąpieli malucha, żeby się nie przeziębił. Nie stanowi to u niej głównego źródła ogrzewania, bo w jej przypadku jest to nieopłacalne. Może ten artykuł pomoże: http://www.alkonsystem.pl/ogrzewanie-do ... y-ma-sens/.
Więc jeżeli chcemy sobie dogrzać mieszkanie jesienią, zanim zacznie się okres grzewczy - to tak. W innym przypadku potrzebne jest inne źródło ogrzewania.
Więc jeżeli chcemy sobie dogrzać mieszkanie jesienią, zanim zacznie się okres grzewczy - to tak. W innym przypadku potrzebne jest inne źródło ogrzewania.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Ogrzewamy domy z cegły i jest to najtańsze ogrzewanie. Jeżeli instalacja zużywa ponad 20kWh/m2 wykonywał ją dyletant !!
Może jakiś tuman założył klimatyzację bez rekuperacji na wentylacji???!!!!
Ps Proszę też powiedzieć instalatorom ze stronyhttp://www.alkonsystem.pl/ogrzewanie-domu-klim ... y-ma-sens/ , że inwerter instaluje się 30W/m2 a nie 100!!
Naprawdę, jak ktoś nie ma podstawowej wiedzy, niech się za instalacje hvac nie bierze.
Zapraszam na szkolenie!!!
Ps Proszę też powiedzieć instalatorom ze stronyhttp://www.alkonsystem.pl/ogrzewanie-domu-klim ... y-ma-sens/ , że inwerter instaluje się 30W/m2 a nie 100!!
Naprawdę, jak ktoś nie ma podstawowej wiedzy, niech się za instalacje hvac nie bierze.
Zapraszam na szkolenie!!!
rekuperacja od 1989r
A może ty byś się czegoś nauczył i przestał wciskać kit! Wszyscy mówią że się nie da ale u brzęcza 3,5kW ogarnia 100m2 mieszkanie. Chłop wziął wywalił 25000 na ogrzewanie klimatyzacją i rekuperacją aby płacić mniej.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Ogrzewamy domy z cegły i jest to najtańsze ogrzewanie. Jeżeli instalacja zużywa ponad 20kWh/m2 wykonywał ją dyletant !!
A za 25000 miałby ogrzewanie mieszkania do końca życia i jeszcze dłużej, a tak wywalił kasę a jeszcze za większe rachunki za prąd musi płacić - trzeba się uczyć a nie wierzyć na słowo.
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przyczyną smogu w Polsce jest wentylacja grawitacyjna
Klimatyzację założyliśmy w zeszłym roku. Działa dobrze choć liczyłam na lepsze ogrzewanie. Ale nie narzekam, bo wszystko działa. Powietrze jest bardzo dobre. Klimatyzację i sposób na montaż znaleźliśmy tutaj. http://galopujacypancernik.pl/klimatyza ... -na-upaly/
Właśnie odpaliłem grzanie klimą wewnątrz zadana 22*C na zewnątrz -8,9*C.
Zobaczymy jak pójdzie dziś powietrze suche więc klima nie będzie potrzebowała df.
Ale pizga niemiłosiernie wiatr powoduje że temperatura odczuwalna idzie sporo w dół.
Oczywiście jak w przypadku innych testów prąd nie ma znaczenia bierze się z przyrody, jak poprzednio uszkodzony wyświetlacz miernika kWh. Licznik musicie mi uwierzyć na słowo 0kWh
Zobaczymy jak pójdzie dziś powietrze suche więc klima nie będzie potrzebowała df.
Ale pizga niemiłosiernie wiatr powoduje że temperatura odczuwalna idzie sporo w dół.
Oczywiście jak w przypadku innych testów prąd nie ma znaczenia bierze się z przyrody, jak poprzednio uszkodzony wyświetlacz miernika kWh. Licznik musicie mi uwierzyć na słowo 0kWh
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przyczyną smogu w Polsce jest wentylacja grawitacyjna