Jak poradzić sobie z taśmą malarską?
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Re: Jak poradzić sobie z taśmą malarską?
Co to musiała być za taśma! Generalnie jedna podstawowa zasada, sprawdź przeznaczenie i powierzchnię na której będziesz stosować.
Dokładnie. Nie każda taśma jest uniwersalna i przeznaczona do ogólnego stosowania. Zobacz sobie chociażby na stronie tasmy24.pl jak dużo jest typów takich taśm.
-
dariamikus
- Początkujący

Widzę, że nie tylko ja korzystam z pakart.com.pl
taśmy malarskie i folie zamawiałem właśnie tam, zresztą nie pierwszy raz.
A słyszeliście o produktach marki tesa? Ja używam ich taśmy malarskie. Sprawdzają się zarówno przy delikatnych powierzchniach, jak i na zewnątrz.
Różnego rodzaju taśmy dostaniecie w sklepie Taśma z Krakowa. Mają świetny wybór i niezłe ceny. Dostaniecie tam też kleje przemysłowe oraz materiały ścierne. Bardzo dobra jakość produktów.
Ja mam taśmę malarską Tesa - dobrze się sprawdza, tu jest to dobrze opisane https://www.tesa.com/pl-pl/konsument/remont/tasma-maskujaca Moja jest do szczególnie delikatnych powierzchni, jeszcze nie zawiodła mnie jak dotąd 
Ten producent taśm ma dobre produkty, kilka sprawdzałem, ale nie miałem okazji stosować taśmy malarskiej jak dotąd. Właśnie robię remont i czytam o taśmach malarskich, póki co nic lepszego na rynku nie znalazłem od tych tesa.Mariopo pisze:Ja mam taśmę malarską Tesa - dobrze się sprawdza, tu jest to dobrze opisane https://www.tesa.com/pl-pl/konsument/remont/tasma-maskujaca Moja jest do szczególnie delikatnych powierzchni, jeszcze nie zawiodła mnie jak dotąd
Panowie, to jest prosta sprawa, jak mamy przyklejac tasme na inna farbe to kupujemy najtańszą, tu polecam marke profi, chyba najslabsza taśma na rynku, oczywiście żółta za max 5zl,
I tak,
Przykleic taśmę
Przemalowac delikatnie pedzelkiem farba ktora jest pod tasma, pozacieka w kolorze i uszczelni krawedz tasmy
Za 10 min można malować inny kolor
Tasme sciagamy zaraz po pomalowaniu, a najlepiej miedzy odcinaniem a malowanie
Linia wychodzi perfekcik
Druga metoda jesli malujemy na dwa dni:
Pierwszego dnia malujemy bez odcinki, drugiego dnia kleimy taśmę, podmalować taśmę, odcinamy, malujemy drugi raz sciane, odcinamy drugi raz, zrywamy taśmę
Niebieska tasma jest za dobra na slabe podłoża, a zolta podcieka, a ta metodą podlozem się nie przejmujemy
Taśma foliowa z niepełnym klejem jest dobra na krytyczne podłoża, ale stosowanie jej jest dość uciążliwe, bo trzeba miec nożyk do jej przycinania, ale jak trzeba to polecam
I tak,
Przykleic taśmę
Przemalowac delikatnie pedzelkiem farba ktora jest pod tasma, pozacieka w kolorze i uszczelni krawedz tasmy
Za 10 min można malować inny kolor
Tasme sciagamy zaraz po pomalowaniu, a najlepiej miedzy odcinaniem a malowanie
Linia wychodzi perfekcik
Druga metoda jesli malujemy na dwa dni:
Pierwszego dnia malujemy bez odcinki, drugiego dnia kleimy taśmę, podmalować taśmę, odcinamy, malujemy drugi raz sciane, odcinamy drugi raz, zrywamy taśmę
Niebieska tasma jest za dobra na slabe podłoża, a zolta podcieka, a ta metodą podlozem się nie przejmujemy
Taśma foliowa z niepełnym klejem jest dobra na krytyczne podłoża, ale stosowanie jej jest dość uciążliwe, bo trzeba miec nożyk do jej przycinania, ale jak trzeba to polecam
Również podzielam pozytywną opinię na temat taśmy tesa, wyróżnia ich na pewno na tle konkurencji bardzo dobra cena, wysoka jakość oraz dokładność w trzymaniu więc idealnie oddzielisz poszczególnie kolory.