PILNIE Pomocy- Kominarz żąda obudowy komina systemowego !

Opinie techniczne budynków i budowli, odbiory robót w imieniu Inwestora, Doradztwo techniczne, Nadzory inwestorskie, optymalizacja kosztów budowy.
Gość10463

Re: PILNIE Pomocy- Kominarz żąda obudowy komina systemowego

Post autor: Gość10463 »

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

Na podstawie art. 7 ust. 2 pkt 1 ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. Prawo budowlane (Dz. U. z 2000 r. Nr 106, poz. 1126, Nr 109, poz. 1157 i Nr 120, poz. 1268, z 2001 r. Nr 5, poz. 42 i Nr 100, poz. 1085, Nr 110, poz. 1190, Nr 115, poz. 1229, Nr 129, poz 1439 i Nr 154, poz 1800 oraz z 2002 r. Nr 74 poz. 676) zarządza się, co następuje (wyciąg):

Dział IV
Wyposażenie techniczne budynków

Rozdział 5. Przewody kominowe

§ 140.

1. Przewody (kanały) kominowe w budynku: wentylacyjne, spalinowe i dymowe, prowadzone w ścianach budynku, w obudowach, trwale połączonych z konstrukcją lub stanowiące konstrukcje samodzielne, powinny mieć wymiary przekroju, sposób prowadzenia i wysokość, stwarzające potrzebny ciąg zapewniający wymaganą przepustowość, oraz spełniające wymagania określone w Polskich Normach dotyczących wymagań technicznych dla przewodów kominowych oraz projektowania kominów.

2. Przewody kominowe powinny być szczelne i spełniać warunki określone w § 266.

Bezpieczeństwo pożarowe

Rozdział 6. Wymagania przeciwpożarowe dla palenisk i instalacji

§ 266.

1. Przewody spalinowe i dymowe powinny być wykonane z materiałów niepalnych.

2. Przewody lub obudowa przewodów spalinowych i dymowych powinny spełniać wymagania określone w Polskiej Normie dotyczącej badań ogniowych małych kominów.

3. Dopuszcza się wykonanie obudowy, o której mowa w ust. 2, z cegły pełnej grubości 12 cm, murowanej na zaprawie cementowo-wapiennej, z zewnętrznym tynkiem lub spoinowaniem.

dopuszcza nie oznacza że mają być w danym przypadku

Gość10463

Post autor: Gość10463 »

chyba Ci prawnik potrzebny bo tego co masz to raczej mało rozgarnięty

ewinag
Początkujący
Początkujący

Post autor: ewinag »

Bardzo bardzo dziękuję, oczywiście wszystkie te nowe rzeczy, które tu dziś od Pana otrzymuję wykorzystuję w każdy możliwy sposób. P. Janusz dzwonił do mnie jeszcze dwukrotnie po sprawdzeniu danych technicznych producenta i utwierdził w przekonaniu, że racja jest po stronie mojej i producenta.
Dziękuję Panu Bardzo. Natyuchmiast to od Pana wysyłam do nowego prawnika, który już "bada" szczegóły wniosku kupujących mój dom, a którego znalazłam po radach zarówno p. Janusza jak i Pana.
ewaewa

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ekspertyzy budowlane i opinie techniczne”