gazowy przeplywowy podgrzewacz wody+plyta gazowa+okap kuchen
gazowy przeplywowy podgrzewacz wody+plyta gazowa+okap kuchen
Witam potrzebuję konkretną informację czy w kuchni otwartej i połączonej z salonem i jadalnią mogę jednocześnie zamontować: W kominie spalinowym gazowy przepływowy podgrzewacz wody z otwarta komorą spalania zabudowany w szafce bez dna i górnej płyty, dodatkowo w tym samym pomieszczeniu płyta gazowa oraz w komin wentylacyjny podzielony kratką na pól okap w górnej części z wyciągiem, wentylacja grawitacyjna w dolnej części podzielonej kratki. Budynek z lat 70. Mieszkanie dwa pokoje i kuchnia połączona z salonem. Nadmieniam że podgrzewacza wody nie ma możliwości montażu w łazience ze względu na brak miejsca. Kominiarz wyznaczył mi osobne wolne kominy nie używane przez nikogo. Mieszkanie na 1 piętrze 2 piętrowego budynku. Proszę o poradę zgodna z zasadami kominiarskimi i gazowymi ponieważ posiadam kilka wykluczających się opini i juz sam nie wiem co mogę zamontować a czego nie. Dziękuję
Re: gazowy przeplywowy podgrzewacz wody+plyta gazowa+okap ku
Skoro kominiarz ci dał wskazówki jak masz podłączyć to po co to pytanie? Tu się dyskutuje o technologiach budownictwa a nie o tym czy pacjent z piętra wyżej przeżyje jeśli zamontujesz mu w kominie swój piecyk.
No właśnie tyczy sie ta sprawa technologii. Bo nie wiem jakiego użyć sprzetu czy podgrzewacza z zamknięta komora spalania czy z otwartą czy okap mechaniczny czy pochłaniacz ja wymieniłem wczesniej mam kilka sprzecznych opinii. A jeszcze inna opinia mówi że zgodnie z przepisami nie można montować dwóch punktów zużywających powietrze z pomieszczenia. Dlatego to pytanie wg mnie odnosi sie raczej do technologii. Pacjent z góry na pewno przeżyje pytanie tylko czy podczas przeglądu nie dostane nakazu demontażu np okapu ponieważ może zaklocac wentylację. A kominiarz wyznaczył mi tylko miejsca gdzie jest wolny komin
Do jednego komina nie mogą być podłączone dwa urządzenia grzewcze. Skoro kominiarz twierdzi że okap ma być do przewodu wentylacyjnego podłączony a piecyk do spalinowego to chyba wszystko jasne. Są to dwa osobne przewody.
Tak tylko że okap może zaburzać wentylację grawitacyjną ponieważ ma wentylator który wpycha powietrze w wentylację mechanicznie i nie działa ono wtedy prawidłowo a otwarta komora splania piecyka i płyta gazowa zużywa tlen z pomieszczenia do spalnia i może wytworzyć czad. Dlatego pytam czy w kuchni otwartej na salon takie urządzenia i tego typu zgodnie z przepisami gazowymi mogą wystąpić jednocześnie a nie o to ci do jakiego komina podłączyć. Logiczne ze piecyk do spalinowego a okap do wentylacji.
Zakminiłeś jedną rzecz? Przewód spalinowy nie jest połączony z wentylacyjnym. To jakby dwa osobne kominy. To że podłączysz okap do wentylacyjnego nie ma nic wspólnego z piecykiem który będzie w kominie spalinowym. Nie wiem jak ci to prościej wytłumaczyć.
Przepis odnośnie wentylacji grawitacyjnej i okapu mechanicznego dotyczy zupełnie czego innego niż czadu. Chodzi o nie wpychanie "twojego" powietrza sąsiadowi.
Przepis odnośnie wentylacji grawitacyjnej i okapu mechanicznego dotyczy zupełnie czego innego niż czadu. Chodzi o nie wpychanie "twojego" powietrza sąsiadowi.
"w mieszkaniu w którym jest piecyk gazowy lub jakiekolwiek inne źródło ognia nie
może byc mechanicznej instalacji wywiewnej - a takim jest wyciąg kuchenny. Nie
chodzi tylko o CO2 , ale przy braku ciągu w piecyku może nastąpic niezupełne
spalanie gazu i wydzialenia sie niezwykle toksycznego CO czyli czadu. Przepisy
nie są dla samych przepisów ale maja swoje podstawy praktycznie( czasem, a w
tym przypadku z pewnością)"
a jak ustosunkować się wg Ciebie do takiej opinii??
Nie wiem na ile znasz przepisy dotyczące instalacji gazowych
może byc mechanicznej instalacji wywiewnej - a takim jest wyciąg kuchenny. Nie
chodzi tylko o CO2 , ale przy braku ciągu w piecyku może nastąpic niezupełne
spalanie gazu i wydzialenia sie niezwykle toksycznego CO czyli czadu. Przepisy
nie są dla samych przepisów ale maja swoje podstawy praktycznie( czasem, a w
tym przypadku z pewnością)"
a jak ustosunkować się wg Ciebie do takiej opinii??
Nie wiem na ile znasz przepisy dotyczące instalacji gazowych
Nie znam przepisów. Chodzi mi o to że nie można dwóch urządzeń grzewczych do jednego komina podłączyć a komin wentylacyjny jest osobno więc teoretycznie można do niego okap podłączyć. Nie bardzo czuję tego w jaki sposób okap w kuchni miałby zakłócać pracę piecyka gazowego. Przecież to nie jest jakaś turbina co wysysa w ciągu sekundy powietrze z całego pomieszczenia-i z tego co wnioskuję też ciąg z przewodu dymowego. Dla mnie osobiście bzdura totalna. U mnie jak włączę okap na najwyższą wydajność to przykładając rękę ledwo czuć że coś ssie. Parafrazując to odkurzacza też nie będziesz mógł używać bo będą zmiany ciśnienia w pomieszczeniu i może ci świeczka na piecu zgasnąć i się udusisz gazem albo wybuchnie ci chałupa. 
Nie masz tam jakiegoś działu remontowego czy cuś w tym bloku? Tam popytaj to ci powiedzą czy możesz okap wjebać do komina czy nie.
Np u mojej matki jest zakaz ze spółdzielni a wcale nie mają piecyków gazowych. Ale tam jest inne kongo bo jakiś ktoś zaślepił komin wentylacyjny na każdym piętrze więc nie ma wentylacji tylko przeciąg.
Nie masz tam jakiegoś działu remontowego czy cuś w tym bloku? Tam popytaj to ci powiedzą czy możesz okap wjebać do komina czy nie.
Np u mojej matki jest zakaz ze spółdzielni a wcale nie mają piecyków gazowych. Ale tam jest inne kongo bo jakiś ktoś zaślepił komin wentylacyjny na każdym piętrze więc nie ma wentylacji tylko przeciąg.
hehe popytam jeszcze co i jak dzieki