z rolnej na budowlana..
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
z rolnej na budowlana..
Witam!
mam pytanie ,co trzeba zrobic aby na dzialce rolnej (1400m2) postawic dom,czyli krotko mowic "przerobic" ja na budowlana.Prosze takze o odpowiedz jakie koszty sa zwiazane z "odrolnieniem"dzialki.
Z gory wielkie dzieki
mam pytanie ,co trzeba zrobic aby na dzialce rolnej (1400m2) postawic dom,czyli krotko mowic "przerobic" ja na budowlana.Prosze takze o odpowiedz jakie koszty sa zwiazane z "odrolnieniem"dzialki.
Z gory wielkie dzieki
rolna-budowlana
jeszcze nieznam klasy tej ziemi,a czy w przyblizeniu nie da sie okreslic kosztow?
-
jandecorator
- Początkujący

Re: z rolnej na budowlana..
Składasz wniosek o odrolnienie,ale nie musiasz odralniac całej działki,wystarczy pow pod dom.booli76 pisze:Witam!
Z gory wielkie dzieki
koszt to chyba ok 5zł/m2.
Ale maja sie zmienic przepisy na dniach(?),niby beda uproszczone procedury
działka rolna
Witam
Aby działka została przekwalifikowana z rolnej na budowlaną konieczna jest korekta w planie przestrzennego zagospodarowania (jeśli taki plan jest). Takie korekty wykonuje się w zależności od gminy co 1-3 lat na pisemny wniosek właściciela.
Na działce rolnej można budować dom jako zabudowę siedliskową. Działka musie być dość duża tylko nie wiem dokładnie czy 150 arów czy może mniej.
pozdrawiam
Aby działka została przekwalifikowana z rolnej na budowlaną konieczna jest korekta w planie przestrzennego zagospodarowania (jeśli taki plan jest). Takie korekty wykonuje się w zależności od gminy co 1-3 lat na pisemny wniosek właściciela.
Na działce rolnej można budować dom jako zabudowę siedliskową. Działka musie być dość duża tylko nie wiem dokładnie czy 150 arów czy może mniej.
pozdrawiam
w niemczech na budowie to nie takie rzeczy ze szwagrem sie robilo...
jaką masz klasę gruntu dowiesz się z wypisu i wyrysu z rejestru gruntów, (do pobrania w geodezji w starostwie koszt około 50 zł). Odrolnienie pod zabudowę mieszkaniowa nie jest odpłatne jeżeli odralnia sie do 500m2. Oczywiście takie odrolnienie można zrobić jeżeli działka ( w rejestrze zakwalifikowana jako rolna) jest przeznaczona w miejscowym planie lub decyzji o warunkach zabudowy jako budowlana. Jeżeli nie, to nie ma co odralniać, wtedy pozostaje zabudowa siedliskowa.
esteos