Kran bez ciśnienia? Kran elektryczny? Pomocy!

Instalacja wodna w mieszkaniu czy w domu to bardzo istotna kwestia. Jeżeli masz problem ze swoją instalacją wodną, nie wiesz jak ją rozplanować, jak zainstalować hydrofor, czy wykonać podłączenia, tutaj znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Diego32
Początkujący
Początkujący

Kran bez ciśnienia? Kran elektryczny? Pomocy!

Post autor: Diego32 »

Witam,

Jako, że nie ma pytań głupich, postanowiłem zaczerpnąć wiedzy na temat kranów/ baterii.

Planuje stworzyć wewnątrz altanki coś w rodzaju kuchni. W tym celu planuję schować pod blatem szafki zbiorniczek na czystą wodę, do niego zaś zainstalować kran, którego zadaniem byłoby jej "uzewnętrznianie". Rzecz jasna, głównym przeciwnikiem takiego rozwiązania jest grawitacja. :D

Na "chłopski" rozum wywnioskowałem, że "zwykła" bateria nie podoła temu wyzwaniu. :)

Jak zwie się bateria/ kran, który mi to umożliwi? Mam oczywiście możliwość podłączenia takiego ustrojstwa do prądu. Czynnikiem dość istotnym jest estetyka takiego sprzętu, ale to nie ona jest tu najważniejsza. :)

Pozdrawiam
Diego32

Post Scriptum

Jako, że jest to mój pierwszy post, serdecznie witam wszystkich forumowiczów. :)
Obrazek

Gość10463

Re: Kran bez ciśnienia? Kran elektryczny? Pomocy!

Post autor: Gość10463 »

Diego32 pisze:Witam,

Jako, że nie ma pytań głupich, postanowiłem zaczerpnąć wiedzy na temat kranów/ baterii.

Planuje stworzyć wewnątrz altanki coś w rodzaju kuchni. W tym celu planuję schować pod blatem szafki zbiorniczek na czystą wodę, do niego zaś zainstalować kran, którego zadaniem byłoby jej "uzewnętrznianie". Rzecz jasna, głównym przeciwnikiem takiego rozwiązania jest grawitacja. :D

Na "chłopski" rozum wywnioskowałem, że "zwykła" bateria nie podoła temu wyzwaniu. :)

Jak zwie się bateria/ kran, który mi to umożliwi? Mam oczywiście możliwość podłączenia takiego ustrojstwa do prądu. Czynnikiem dość istotnym jest estetyka takiego sprzętu, ale to nie ona jest tu najważniejsza. :)

Pozdrawiam
Diego32

Post Scriptum

Jako, że jest to mój pierwszy post, serdecznie witam wszystkich forumowiczów. :)
Obrazek
jest woda, która popłynie pod górę :lol:

Diego32
Początkujący
Początkujący

Zwykła bateria wystarczy? :shock:

Gość10463

pewnie, że wystarczy i wcale prąd nie będzie potrzebny :lol: :lol:

Diego32
Początkujący
Początkujący

Człowiek się uczy przez całe życie...

A czym szanowny Pan sugeruje "podprowadzić" ją ze zbiornika (coś w rodzaju kanistra) do owego kranu (około 70cm wzwyż?

Gość10463

rurką lub wężykiem, czymkolwiek co umożliwi przepływ wody

Obrazek

Diego32
Początkujący
Początkujący

Obrazek

Zamieszam "grafikę" z "projektem" :lol:

Taki system byłby autonomiczny? TJ. nie wymagałby dodatkowej pompy, czy czegoś w ten deseń?

Czy bateria taka jak w tym linku: http://allegro.pl/basik-ruchoma-bateria ... 09320.html , podłączona do "wężyka" prowadzącego do kanistra, będzie magicznie "zasysać" wodę do góry, nic nie czyniąc sobie z grawitacji?

Gość10463

wystarczy Ci pompka wewnątrz zbiornika na 12 V która będzie tłoczyła wodę, ale tam nieco elektroniki potrzeba, lub sprężone powietrze czyli zamknięty zbiornik do którego wlejesz wodę a potem mu kilka bar nabijesz powietrza

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Bolas »

Drogi panie jeżeli takie coś byłoby możliwe bez pompki to by nam się ze szklanek wylewało. Najlepszym sposobem jest umieszczenie baniaka powyżej wylewki może w jakiejś szafce. Problemem będzie sterylność po jakimś czasie zbiornik bez odkażania nie będzie się nadawał do niczego.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje wodne”